lesz miből mazsolázni!

2020.10.02. 07:30

Móri bornapok, szüreti mulatságok és még rengeteg minden vár a hétvégén Fejérben

Nem tudja még, hogy merre induljon el a hétvégén? Adunk néhány tippet az egész megyéből, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetsző programot!

V. Varga József

Az őskori halomsírok titkai tárulnak fel a fehérvárcsurgói kiállításon

Fotó: FMH-archív (PT)

Kiállítás

Péntek (október 2.)

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel állandó régészeti kiállítás látható a Károlyi-kastélyban. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják. A kiállítás kurátora Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet.

Sárbogárd, 10 óra: Vácziné Gődér Márta festménykiállítása a Madarász József Városi Könyvtárban. Megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: Négyek. Pinke Miklós festő, Rohonczi „Roho” István szobrász, Szarka Tamás keramikus és Varga Gábor Farkas grafikus közös kiállítása Pelikán Galériában. A tárlat október végéig látogatható keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 10 óra: A kagán lovasa. Legendás kincs látható október végéig a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című tárlat életnagyságú rekonstrukciója Debrecenből, a Déri Múzeumból érkezett a királyok városába. A Kerénynek elkeresztelt katona teljes életnagyságban, egyedülálló páncélleletben, hiteles arcrekonstrukcióval látható a képtár időszaki kiállításán. A régészeti tárlaton egy eredeti állapotában bemutatott lovassírt, egy teljesen felszerelt avar jurtát, valamint tapintható, körbejárható, kipróbálható rekonstrukciókat és valódi fegyverleleteket is bemutatnak.

Móri bornapok

Péntek (október 2.)

Mór, 12 óra: Móri bornapok. 12–23 óra: Bor- és pezsgőkert – szombaton is (Öreg Prés fogadó). 13 óra: Ünnepi testületi ülés, a városi díjak átadása (Erzsébet téri Művelődési Ház). Tenisz gyerekeknek (Wekerle szabadidőközpont, teniszpályák). 14–18 óra: Művészbejáró – a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége Egyesület művészeti nyitott udvara – szombaton is (Táncsics utca 13.). 15 óra: Nagy futás, utcai futóverseny (rajt: Radnóti iskola). 17 óra: A Borutca megnyitója (Kapucinus tér).

Szombat (október 3.)

Mór, 9 óra: Aranyhordó sakkverseny (Erzsébet téri Művelődési Ház). Lövészverseny (lőtér). Teniszkupa, emlékverseny – vasárnap is (teniszpályák). 9–18 óra: Népművészeti bemutató és kirakodóvásár – vasárnap is (Lamberg-kastély díszudvara). 10 óra: Emléktár és művészeti kiállítás a Lamberg-kastélyban (ingyenesen látogatható szombaton és vasárnap, a tárlatvezetések 10 és 17 óra között óránként indulnak). 10 óra: Csilletoló verseny (Millennium tér). Kispályás labdarúgó gála: Színészek-Újságírók – Móri Öregfiúk (műfüves kispálya). 15 óra: Megyei I. osztályú labdarúgó-mérkőzés. 20 óra: Miért pont Alaszka? – Badár Sándor estje (Régi mozi).

Vasárnap (október 4.)

Mór, 9.30 óra: Ezerjóring – benzines távirányítású autók országos bajnoksága (Lakatos utca). 10 óra: Koccintás és Ezerjó-fiú avatás a Borbarát Hölgyekkel a Teremtés kútjánál. 16 óra: Kézilabda-mérkőzés (szabadidőközpont).

Az őskori halomsírok titkai tárulnak fel a fehérvárcsurgói kiállításon
Fotó: FMH-archív (PT)

Rendezvény

Péntek (október 2.)

Gárdony, 15–18 óra: Papagáj-kiállítás a Nemzedékek Házában (Gárdonyi Géza utca 1.).

Sárbogárd, 19 óra: Mi a teendő, ha a szülőszoba ajtajában döbbenünk rá, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tudunk bánni, a nőkkel sem? Miért a férfiak hibája, ha a nők rosszat álmodnak? Hogyan értsük félre a nőket? Csányi Sándor színművész eladóestje a József Attila Művelődési Központban.

Székesfehérvár, 19 óra: A megyeszékhelyen minden évben közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem és a szűrővizsgálatok fontosságára. Ebben az évben a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon online részvételre hívnak és várnak mindenkit! A Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda közösségi oldalán szervezi az online eseményt 19 órai kezdettel. Azok, akik az esemény felhívásánál az Ott leszek gombot megnyomják, számos hasznos, a témával kapcsolatos információról értesülhetnek az elkövetkező napokban.

Székesfehérvár, 19 óra: A Krajczáros Alapítvány folytatja Az emlékezet hangja címet viselő projektjét, csapatmunkáját. „Csináljunk együtt hagyományt! Naponta, hagyományteremtő célzattal, 19 órakor elhangzik a Takarodó Székesfehérváron, a Fekvő Katona emlékműnél” – áll egyebek között az alapítvány közleményében. Az első világháborús emlékmű, Pásztor János szoborkompozícója, a székesegyház szentélyénél a Nagy Háború hősi halottainak állít emléket. A tér közepén álló alkotást a helybeliek a Fekvő Katona sírjának nevezik. Az alapítvány hív és vár mindenkit, aki kedvet érez egy-egy vers elmondására, valamilyen hangszeren a témához illő dallam eljátszására, a család birtokában lévő korabeli tábori posta vagy sajtócikk felolvasására, művészi alkotásának bemutatására stb.

Székesfehérvár, 19.30 óra: Égbolttúra – Hold, Jupiter, Szaturnusz, Mars. Őszi bemutató a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban.

Székesfehérvár, Tác: Tárva vár a múzeum! A Szent István Király Múzeum az ősztől megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja a látogatókat! Kiállításaikban szeretettel és nagy szakértelemmel várják a gyerekeket, óvodástól középiskolás korig, legyen szó tanóráról, foglalkozásról vagy osztálykirándulásról. A különböző tanórák anyagához számos kapcsolódási lehetőséggel élményszerűen, izgalmasan tanulhatnak a gyerekek történelmi helyszíneken, egyedülálló alkotások között. Ízelítő a foglalkozásokból! A Hetedhét Játékmúzeumban Egy nap a babaházban címmel óvodások számára kínálnak elfoglaltságot, amely látássérült gyermekek számára is elérhető. A Gorsium Régészeti Parkban a Lennél te is Ceasar legiosa? című foglalkozáson testközelből vizsgálhatják meg a gyerekek a legionarius menetfelszerelést, és számos érdekes és izgalmas kérdésre is választ kaphatnak. A Fűben-fában orvosság sorozat keretében pedig a Fekete Sas Patikamúzeumban gyógynövényekkel ismerkedhetnek, bepillanthatnak a patikusmesterség rejtelmeibe, és latin feliratú fiókokban kutakodhatnak az érdeklődő diákok. A múzeumpedagógiai kínálatról a múzeum weboldalán lehet tájékozódni, ahol részletes leírás található minden foglalkozásról (szikm.hu/muzeumpedagogia).

Székesfehérvár: Foteltúra 6.0 – Fehérvári utcanevek, és akik mögöttük vannak. A Foteltúra videósorozat nézői „sétálhattak” már a tavaszi pompába öltözött Sóstói Tanösvényen, a várost körül ölelő természetvédelmi területeken, és megcsodálhatták Fehérvár Belvárosának ikonikus helyszíneit, sőt egy ipartörténeti időutazáson is részt vehettek. A „karanténkirándulás” hatodik részében Váczi Márkkal, a Magyar Városkutató Intézet topográfiai munkatársával ragadhatunk újra sétapálcát a történelmi Belvárosban. A Koch Lászlóról, Kégl Györgyről vagy Mancz Jánosról elnevezett utcákat valamennyi fehérvári jól ismeri, de vajon hányan tudják, hogy kik is voltak ők valójában, és mivel érdemelték ki azt, hogy ma utcát nevezzenek el róluk. A Foteltúra következő részében ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad majd választ a történész, valamint az is kiderül, hogy hol volt régen a Nagy Sándor utca, miről ismert a Szőgyény-Marich család, miről kapta a nevét a Mohai Ágnes ásványvíz és hogy ki volt Vida Pál. Túrabakancsot vagy papucsot fel, és irány a kanapé, hiszen a virtuális utcanév-túra videója már elérhető Székesfehérvár hivatalos Youtube csatornáján és Facebook-oldalán.

Szombat (október 3.)

Bicske, 16 óra: Eszti és Guszti királysága a mi kis városunkban… Interaktív, tündéri játszóház és játékos vetélkedő a Petőfi Művelődési Központban. A szervezők így fogalmaztak: „Gyerekek! Szeretitek a tündérmeséket? Szívesen kézműveskedtek? Akkor itt a helyetek!”

Dinnyés, 11 óra: Szüreti felvonulás, indulás 11.30-kor a Dinnyési Hagyományőrzőtől. 18 óra: Mulatság 23 óráig a dinnyési kastélyban, muzsikál: Sipos Dávid.

Nagyvenyim, 8 órától: Ősz eleji parktisztítás a Szent Bernát Arborétumban. Találkozás 8 órakor a templomkertben. Saját szerszámot mindenki vigyen magával!

Székesfehérvár, 10 óra: Őszi ökotúrák Sóstón. Séta a Sóstó Természetvédelmi Területen, ismerkedés a változó természettel egy pihentető, feltöltő túrázás során. A résztvevők száma maximum 30 fő lehet, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges ([email protected], 202-373, 06-70-669-9010). Találkozópont: Sóstó Látogatóközpont.

Székesfehérvár, 20 órától: Az idei Táncháztalálkozót október első hétvégéjén rendezi meg a Táncház Egyesület, országosan több helyszínen. Köztük Fehérváron, A Szabadművelődés Házában. A Játék… Határok nélkül… című programon a Zagyva Banda muzsikál, a házigazda tisztét Hahn-Kakas István tölti be. A koncertet követően a táncház, a mulatság hajnalig is betart!

Vasárnap (október 4.)

Székesfehérvár, 11 óra: Brumi maci születésnapja – a Meseerdő Bábszínház előadása az Igézőben.

Koncert

Péntek (október 2.)

Székesfehérvár, 15.30, 16.30 és 17.30 óra: Az otthon – Zenés családlátogatás. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje a Csónakázó-tó szigetén. Vidám, klasszikus zenei válogatás. Műsor: Apa – Léo Delibes: A király mulat (részletek a balettzenéből, gaillarde). Anya – Joseph Haydn: B-dúr „A királynő” szimfónia II. tétel (romance). Gyerekek – Leopold Mozart: Gyerekszimfónia zenekarra és játékokra I. tétel. Nagypapa – Julius Fucik: Der alte Brummbär. Macska – Leroy Anderson: The Waltzing Cat. Ifj. Johann Strauss: Tritsch-tratsch polka. Eduard Strauss: Telephon polka. Munka – Leroy Anderson: Írógép. Szórakozás – John Williams: Harry Potter (keringő). Közreműködik: Horváth Gábor (írógép), Harsányi Zsolt (fagott). Vezényel: Dénes István. (A program rossz idő esetén elmarad.)

Szombat (október 3.)

Gárdony, 16 óra: A The Bits Beatles-emlékzenekar unplugged koncertje a Nemzedékek Háza udvarán.

Székesfehérvár, 19 óra: Cantate Domino! A Vox Mirabilis Kamarakórus évadnyitó hangversenye a Jézus Szíve-templomban. Vezényel: Zemlényi Katica. A jubileumi, 10. hangversenybérlet első koncertjére a kamarakórus kortárs egyházi művekkel készül, és fiatal, tehetséges hangszeres növendékek is bemutatkoznak az esten. Az eseményen köszöntik a Fricsay Richárd Zenei Díj birtokosait, akiknek hangversenybérletet is ajándékozott az énekkar, megbecsülése jeleként. A szervezők ügyelnek a járványvédelmi intézkedések betartására: a helyszínen kézfertőtlenítőt biztosítanak, és kérik, hogy a közönség használjon védőmaszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!