Ízek, imák, dallamok

2018.12.07. 08:00

Mi vár Önökre az I. Székesfehérvári Zsidó Napokon? Mutatjuk!

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezi meg a székesfehérvári Zsidó napokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Határtalan Kultúra Program, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség és Székesfehérvár Önkormányzata.

V. Varga József

Hanukai klezmervarázs: a Budapest Klezmer Band előadásával myitották meg csütörtökön az I. Székesfehérvári Zsidó Napokat

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvénysorozaton koncertek, gyerekeknek szóló előadások sorjáznak, a résztvevők bejárhatják a koronázó város zsidó emlékeit, zsidó ételeket kóstolhatnak és sztárokkal találkozhatnak. Pénteken 16 órától Így imádkozunk – ízek, imák, dallamok címmel nyitott szombatfogadásra várják az érdeklődőket a zsidó hitközség várkörúti termébe. A zsidó ízek kóstolóján, a hitközség udvarán Bodrogi (Fűszeres) Eszter főztjéből kóstolhatnak a látogatók.

A Nagyi projekt című filmet 18 órakor a Barátság moziban vetítik. Bíró Eszter gyerekeknek és felnőtteknek szóló, Hanukai állati zenés ABC című koncertje szombaton 11 órakor kezdődik a Hiemer-ház báltermében. A helyszín ugyanaz, az időpont viszont 19 óra: a Pianissimo! duó, azaz Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi a Szomorú vasárnap című dalával világhírűvé vált Seress Rezső munkásságát idézi meg.

Hanukai klezmervarázs: a Budapest Klezmer Band előadásával myitották meg csütörtökön az I. Székesfehérvári Zsidó Napokat
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhely zsidó emlékeit bemutató történelmi séta vasárnap 11 órakor Gergely Anna muzeológus, történész kalauzolásával a zsinagóga emlékműtől (Romkert) indul. Az örökzöldeket felvonultató ünnepi koncert 15 órakor veszi kezdetét a Hiemer-házban, fellép Norman Brody amerikai főkántor, az ugyancsak az Amerikai Egyesület Államokban élő Lakatos György gitárművész és Nógrádi Gergely budapesti főkántor. Dixieland és klezmer – a stílusok 18 órától a Debrecen Dixieland Jazz Band tolmácsolásában az Adventi színpadon randevúznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!