Augusztus huszadikát köszöntve

2020.08.19. 20:00

Megyeszerte közösen ünneplünk!

A kormány augusztus 15-e után is fenntartja a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó 500 fős részvételi korlátozást. Mindez érinti megyei településeink ünnepi programjait, sok helyütt elmaradnak az ünnepségek, megemlékezések, viszont számos városban és faluban közösen ünnepelnek az állampolgárok.

V. Varga József

Több településen az ünnepélyes zászlófelvonás is része a rendezvényeknek

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Aba Az ünnepi programok augusztus 20-án, csütörtökön 9 órától sorjáznak a szabadtéri színpadon és környékén. Egyebek között kispályás labdarúgótornát rendeznek, s meghirdették az első abai lecsófesztivált és kenyérsütő versenyt is. Délután díjkiosztók és eredményhirdetések zajlanak, látványos lovas kaszkadőr bemutatót tartanak, koncertet ad Aba Város Fúvószenekara. Este Szent István-napi tábortüzek gyúlnak. A gyerekeket virgonckodó játszóház és pöttöm gazda vetélkedő várja, megnyitják a helyi alkotók festménykiállítását.

Bicske Államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából városi megemlékezést tartanak 9 órakor a Szentháromság katolikus templom kertjében. Beszédet mond Bálint Istvánné polgármester. A zenés műsor előadója Márton Fruzsina és Szabó Gyula Győző, közreműködik a Bicskei Koncertfúvós Zenekar. Átadják a Bicske Város Díszpolgára kitüntető címet és a Bicske Városáért Közösségi Díjat.

Enying Szent István napján 9 órakor az önkormányzat a Batthyány-kastély kertjében tart ünnepséget. Beszédet mond Viplak Tibor polgármester, a műsorban közreműködnek a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola diákjai, valamint Pudelka Milán és Bálint Győző. Az ünnepségen adják át a városi kitüntetéseket.

Gárdony Az önkormányzat ünnepi programokat rendez az államalapítás tiszteletére. A zászlófelvonás 10.30 órakor kezdődik Agárdon, az Országzászlónál, a Szent István-napi szentmisét 11 órától az agárdi katolikus templomban celebrálják, a városi ünnepség 12 órakor veszi kezdetét ugyancsak Agárdon, a templom előtti téren. Beszédet mond Tóth István polgármester, áldással szolgál Karl Melinda református lelkipásztor, az új kenyeret Páli Balázs katolikus plébános szenteli meg. Az ünnepségen átadják a Gárdony Város Bora díjat, közreműködik az Iglice népdalkör. A Dinnyési Hagyományőrző Központban kemencés kenyérünnep várja 15 órától az érdeklődőket, a Fourtissimo zenekar swing koncertje 16 óra 30-kor kezdődik. A Kákics zenekar ünnepi műsort prezentál 18 órától, majd indul a táncház az együttessel és Györei Katával. A kerti kemencénél kenyérsütés zajlik, a perechajtogatást a Kemencebarátok vezénylik, felüdülést kínálnak Kemencés Teki ételei és italai, a múzeumi szobában Teababák, csipkegallérok, brossok címmel Ruppert Sándorné gyűjteményéből látható kiállítás.

Lepsény A nagyközség önkormányzata 9 óra 45-kor a katolikus templomkertben tart ünnepséget, majd 10.30 órától a települési elismeréseket a Fekete István Általános Iskolában adják át.

Több településen az ünnepélyes zászlófelvonás is része a rendezvényeknek
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Martonvásár Szent István királyunk ünnepét 9.30 órakor tartják az Emlékezés terén, beszédet mond Duray Miklós, felvidéki magyar politikus, közreműködik Enyedi Ágnes népdalénekes és Salamon Soma népzenész, valamint a Szent László Völgye Lovas Egyesület. A Hamza család által adományozott kopjafát és az új kenyeret Kovács Zoltán plébános áldja meg. Az ünnepséget követően átadják a múzeumpedagógiai oktatótermet.

Mór Ünnepi megemlékezést tartanak 9 órától a Szent István-szobornál. Beszédet mond Törő Gábor országgyűlési képviselő, közreműködik a Móri Írók és Képzőművészek Egyesülete. Az új kenyeret Ribánszki Ákos evangélikus lelkész áldja meg, majd a résztvevők a Szent István-szobornál koszorúznak.

Nagyvenyim Új kenyér-ünnepet rendeznek 11 órától a Szent Bernát Arborétum parkjában. Közreműködik az Aranydaru dalkör és a Nagyvenyimi Táncegyüttes.

Polgárdi Államalapító királyunk ünnepe alkalmából 9.30 órakor szentmise kezdődik a Szent István király katolikus templomban. A búcsú, vidámparkkal és kirakodóvásárral 10 órától nyitja kapuit a Batthyány ligetben. A Szent István-napi ünnepséget és a kenyérszentelést 19.30 órától a városháza melletti téren tartják. Beszédet mond Nyikos László polgármester, fellép a Clara Voce Vegyes Kar, közreműködik a Kissek zenekar. Az ünnepi program St. Martin koncertjével zárul.

Sárszentmihály Az ünnepi szentmise 8 órakor kezdődik a katolikus templomban. A szentmisét Mayer László helyettes esperes-plébános celebrálja, s a ceremónián megszenteli az új kenyeret. Az egyházi rendezvényen részt vesz Óber Andrea, a település polgármestere is.

Úrhida Állami ünnepünket 12 órakor szentmisével és kenyérszenteléssel köszöntik a katolikus templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!