van miből válogatni

2020.09.18. 07:30

Megyenap Etyeken, biciklitúra Csákváron, Yippi feszt a Nyolcasban

Izgalmas programok várnak Önökre a hétvégén – nehéz lesz választani!

V. Varga József

Etyeken, a Megyekorzón bemutatkoznak Fejér megye minőségi termékeket előállító termelői és kézművesei

Fotó: FMH-Archív

Megyenap

Péntek (szeptember 18.)

Etyek, 9 órától: Megyenap. A Fejér Megyei Önkormányzat éves nagyrendezvénye az Etyeki Látogatóközpontban. Díszközgyűlés, Fejér megyei kitüntető címek, díjak átadása, ünnepi műsor. 10-18 óra: Megyekorzó, Fejér termék és kézműves vásár (Magyar-kút). Bemutatkoznak Fejér megye minőségi termékeit előállító termelői és kézművesei. 10-18 óra: Fejér Megyei Értéktár piknik (Magyar-kút, Svábház). Gyermekprogramok: Hungarikum Kincsesláda játékpark, MintaKincstár. 12-14 óra: Szakmai nap (Etyek, Svábház). Előadások. Képkiállítás Fejér megye értékeiről. 12-18 óra: Színpadi program (Magyar-kút környéke). Fellépnek a helyi hagyományőrző és kulturális egyesületek, valamint az általános iskola diákjai. 15 óra: Díjátadó. A Megyekorzó legszebb standja és a Megyekorzó kedvence elismerések átadása.

Kiállítás

Péntek (szeptember 18.)

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel állandó régészeti kiállítás látható a Károlyi-kastélyban. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják. A kiállítás kurátora Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet.

Gárdony, 17 óra: A természet és a Gárdonyi Bonsai Klub alkotta fák, bonsaik és kövek, suisekik kiállítása a Nemzedékek Házában. Megnyitja: Tóth István polgármester. A kiállítás megtekinthető: szombaton és vasárnap 10 és 17 óra között.

Székesfehérvár, 10 óra: Zene és festészet, művészet bélyegeken. 95 éves a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör – bélyegkiállítás a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

Székesfehérvár, 10 óra: Krainhoffer Tamásné kreatív alkotásainak kiállítása szeptember 26-áig látható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában az intézmény nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: A könyvtár összeköt. Tompainé Siba Renáta könyvkötő munkáinak és Cseri Tamásné Tünde könyvtáros horgolt alkotásainak közös kiállítása szeptember végéig megtekinthető a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.

Székesfehérvár, 10 óra: Mesék és mondák – Holy Csaba paverpol kiállítása. A „zöld gondolkodás” jegyében a hulladék újrahasznosításával készült alkotások szeptember 30-áig tekinthetők meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai ragkönyvtárában.

Rendezvény

Péntek (szeptember 18.)

Gárdony, 18 óra: Pozsgay Zsolt: Gina és Fidel. Rendező: Jantyik Csaba. A Spirit Színház előadása a Nemzedékek Házában.

Székesfehérvár, 18 óra: Traccs Szentesi Évával, a nyíltságáról és karcos iróniájáról ismert, bloggerből lett online újságíróval, igazi „self-made woman”-nel a Fejér Megyei Művelődési Központban. (A rendezvény nem sajtónyilvános!)

Székesfehérvár: Táncos nyílt hetek. A Tercia StArt Egyesület szeptember 30-áig segítséget nyújt azoknak, akik tanácstalanok abban, hogy mely táncstílust kezdjék el tanulni. Hagyományteremtő szándékkal ingyenes betekintési lehetőséget biztosítanak a városban működő tánciskolák életébe. Az egyes tánciskolák, táncműhelyek és táncklubok nyílt óráinak rendjét folyamatosan frissítik az egyesület honlapján. (Szombaton és vasárnap is!)

Székesfehérvár, 18.30 óra: Parnasszus kortárs apostolai. Urbán Péter író és Urbán László irodalomtörténész estje az Igézőben.

Székesfehérvár, 20 óra: Égbolttúra – Jupiter, Szaturnusz. Őszi bemutató a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban.

Szombat (szeptember 19.)

Csákvár, 7.45 óra: Biciklitúra a Csákvári Természetjáró Egyesülettel. Gyülekező a Szabadság téri buszmegállóban. 8 óra: Indulás Kőhányásra kocsikkal. (Visszaérkezés 16 órakor.) Táv: 40 kilométer. Kőhányás, Cicahomok, Pusztavám, Kőhányás. Pusztavámon fagyizás. A kerékpárokat kocsival felviszik Kőhányásra, ezért a részvételi szándékot előre kérik jelezni (06-70-315-2113; 06-30-709-2095).

Enying, 9-12 óra: Török Bálint-napok. A Tinódi református általános és művészeti iskola szabadtéri rendezvénye.

Nadap, 16 óra: Keresztáldás és emléktábla-avatás a Csúcsos-hegyen, majd megemlékezés a templomkertben.

Nagyvenyim, 14 óra: Hagyományőrző roma nemzetiségi nap a Holló utca 7. szám alatt. A szervezők kérik, aki teheti, hagyományos roma viseletben érkezzen. A nemzetiségi önkormányzat mindenkit vendégül lát egy tányér, roma hagyományok szerint elkészített, bográcsban főtt pörköltre. A résztvevőknek lehetőségük van betekinteni a hagyományos roma kultúra elemeibe, így megismerhetik anyanyelvüket, hagyományaikat és tánckultúrájukat.

Sárkeresztúr, 10 óra: A Fejér megyei kettesfogathajtó-bajnokság záró fordulója, bajnokavatással (lovaspálya).

Székesfehérvár, 10 óra: Magyarország egyedülálló 3D-s puzzle gyűjteménye Fehérváron, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ nagyszínpádán. Bemutató és verseny. (Vasárnap is!)

Székesfehérvár, 17 óra: Évadnyitó táncház a Táncházban. Muzsikál a Galiba zenekar. Kézműves foglalkozás. 18 óra: Népi gyermekjátszó. 19.15 óra: Moldvai táncház a HB zenekarral. 20 óra: Emlékműsor Pesovár Ferenc születésének 90. évfordulója tiszteletére. „Most jöttem Gyuláról…” – fotókiállítás. 20.30 óra: Táncházi mulatság.

Vasárnap (szeptember 20.)

Bakonykúti, 9.15 óra: Őszi hangolódás. Herbarius gyógynövénygyűjtő túra Lencsés Rita gyógynövény szakértővel. Ősz van, folytatódik a termések, bogyók gyűjtését. Galagonya, csipkebogyó, kökény kerülhet a kosarakba. Megfigyelhetők, begyűjthetők lesznek a még aktuális gyógynövények is. Célszerű hozni kosarat, papírzacskót, vágóeszközt, napvédőszert, poharat, innivalót. A túra kb. 13 óráig tart. A megközelítés egyénileg történik, illetve a székesfehérvári buszpályaudvarról 8.40-kor induló járattal. Találkozó Bakonykútiban, a buszmegállónál lévő Kúti kocsmánál. A tervezhetőség érdekében előzetes bejelentkezés szükséges! A túrát a hatályos járványügyi előírások betartásával bonyolítják le, kérik, mindenki így készüljön!

Bicske, 16 óra: Családi vasárnap a Kossuth téren. Őszi szél, mit mesél… A Csudatáska Társulat gyermekkoncertje.

Székesfehérvár, 11 óra: Volt egyszer egy kiskondás. Az Ákom Bákom Bábcsoport bábelőadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 19 óra: Körtevirágok – a Prospero Színkör előadása A Szabadművelődés Házában. Össze lehet-e egyeztetni az egyik legklasszikusabb japán versforma tisztaságát és személytelenségét a színészi jelenlét személyességével? Színpadi etűdök klasszikus és modern haikukra.

Zámoly, 19 óra: Népművészet a mozivásznon (Füzes Közösségi Tér). A Fejér Megyei Népzenei Egyesület népzenei előadása és bemutatója. Pesovár Ferenc néprajzkutató emlékezete. Muzsikál a Szedtevette zenekar. 20 óra: Kertmozi: Seveled – magyar romantikus vígjáték.

Yippi feszt

Péntek (szeptember 18.)

Székesfehérvár, 18.30 óra: Yippi feszt 2020 a Nyolcas Műhelyben („hácés” nap). Ha az évezred leglaposabb nyara után hiányzik már valami underground orbákolás – hirdetik a szervezők. Kapunyitás. Téveszme. Shell Beach. Orion Dawn. Wishes. Ghostchant.

Szombat (szeptember 19.)

Székesfehérvár, 18.30 óra: Yippi feszt („metálos” nap). Kapunyitás. Omega Diatribe. Red Swamp. Absent Distance. Stabbed. DreadWolf. A koncertek után mindegyik napon Yippi pajta after kifulladásig.

Koncert

Péntek (szeptember 18.)

Székesfehérvár, 17 óra: A Duo RedWhite csellókoncertje a Saveur kávézóban. Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter a könnyedebb zenei műfajokat viszik el a cukrászdába: U2- és Coldplay-számok mellett népszerű filmzenék dallamai is felcsendülnek majd. A koncert ingyenes, a szervezők a korlátozott létszám miatt javasolják az asztalfoglalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!