Programajánló

2018.11.09. 07:40

Márton-napi programok, Los Andinos-koncert és gyertyagyújtás is vár a hétvégén Fejérben

V. Varga József

Hajdúböszörmény, 2014. november 8. Ifjabb Lévai Gábor tereli libáit a Márton-napi ludasságok nevû rendezvény libaszépségversenyén, a Hajdúböszörményi Tájházak udvarán 2014. november 8-án.

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Színház

Vasárnap (november 11.)

Székesfehérvár, 11 óra: Szoknyamese. A Buboréka Bábszínház előadása az Igézőben.

Gyertyagyújtás

Vasárnap (november 11.)

Pákozd, 11.11 óra: Megemlékezés és közös gyertyagyújtás a háborúk áldozatairól a nemzetközi gyertyagyújtási akció részeként. Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely.

Pusztaszabolcs, 11 óra: Ünnepélyes gyertyagyújtás a világháborús szobornál. Megemlékezés a 28 helybeli áldozatról, és a háborúk valamennyi hősi halottjáról.

Sárbogárd, 11 óra: Gyújtsunk gyertyát az áldozatok emlékére! A Sárbogárdi Honvéd Bajtársi Egyesület megemlékezése és közös gyertyagyújtása az első világháború harcainak véget vető fegyverszüneti egyezmény aláírásának 100. évfordulója alkalmából a Hősök terén. Zászlófelvonás. Megemlékezés. Ima az áldozatokért. Gyertyagyújtás a hősi emlékműnél.

Sárosd, 11 óra: Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és Sárosd Nagyközség Önkormányzata együttműködésében felavatják az első világháborúban hősi halált halt sárosdi katonák emlékművét. A hősökre közös mécsesgyújtással emlékeznek.

Székesfehérvár, 10 óra: Istentisztelet a szerb ortodox templomban, a Rác utcában. A liturgiát követően a templomkertben a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat a Nagy Háborúban elesettek emlékére mécsesgyújtással emlékezik. A megemlékezésen emlékfát ültetnek és emléktáblát avatnak.

Székesfehérvár, 11.11 óra: 11. hónap 11-e, 11 óra 11 perc. Közös nemzetközi gyertyagyújtás a harctéren elesett katonák emlékére a Krajczáros Alapítvány szervezésében. Fehérvári helyszínek: Fekvő katona (a bazilika mögött). 17-esek emlékműve (Zichy liget). 69-esek emlékműve (Vörösmarty tér). 10-es huszárok és Harang emlékmű (Városháza tér). Gyóni Géza-szobor (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház). Pour Gyula síremléke (Hosszú temető, Palotai út). Szerb temető és Rác utca emléktábla (Palotai út). Szentlélek katonai temető (Sárkeresztúri út). Gyergyó park (Géza utca és Király sor sarok). Diákok emlékmű (Ady Endre utca). Vitézek emléktábla (Ady Endre és Oskola utca sarok).

Rendezvény

Vasárnap (november 11.)

Pákozd, 10-16 óra: A Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely évadzárója a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulóján. Felderítők napja. 10 óra: Fegyverek és felszerelések. 10.30 óra: Bemutatják Renato Picilli olasz szobrászművész minden háborúban elesett tiszteletére és emlékére állított emlékművét. 11.11 óra: Megemlékezés a háborúk áldozatairól a nemzetközi gyertyagyújtási akció részeként. 13 óra: Előadás az ejtőernyőzés 100 éves történelméről. 14.30 óra: Ejtőernyő-lobbantás, nosztalgia ernyőhajtogatás. 16 óra: Az emlékpark kilencedik évadának ünnepélyes zárása.

Székesfehérvár, 10 óra: Sóstói Sportnap. Lendületben a stadionban. Megnyitja Cser-Palkovics András polgármester. Mozogj és tedd magad próbára! Lépcsőfutó verseny, kerengő futás. Gyerekeknek: roller, görkori és kismotor futam. Sóstói Stadion.

Székesfehérvár, 10 óra: Hajtogassunk csillagot! Origami foglalkozás Horváth Hellával a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 10 óra: Fehérvár Táncosa, elődöntő a Táncházban.

Székesfehérvár, 10 óra: Megemlékezés és koszorúzás Bory Jenő születésének 139. évfordulója alkalmából Bory mester szobránál a Bory téren. Közreműködnek a Bory Jenő Általános Iskola diákjai. Átadják a Bory Jenő- és Bory Jenőné-emlékérmet.

Székesfehérvár, 16 óra: Kazay Endre-nap a Fekete Sas Patikamúzeumban. Schneider Attila gyógyszerész előadása: Emlékezés Kazay Endrére. Filmbemutató: A Fekete Sastól a robotpatikáig, a Lippai házaspár pályaképe. Köszöntőt mond Molnár Zsuzsanna, a film készítője. Szima Viktória előadása: Véletlen találmányok – A porcelántól a penicillinig.

Márton nap

Vasárnap (november 11.)

Mór, 16 óra: Márton-napi német nyelvű szentmise Sergio testvérrel, és az Edelweiss Német Nemzetiségi Táncegyesület zászlajának szentelése a Kapucinus templomban.

Nádasdladány, 16 óra: Márton-napi lámpás felvonulás. Gyülekező a katolikus templomban: az óvodások Márton-napi műsora, majd Kristály Géza előadása a Márton nap történetéről. Lámpás felvonulás a szeretetvendégség helyszínére. Vendéglátás a karitász csoport önkéntesei jóvoltából: libamájas zsíros kenyér, sült alma, habos kakaó, tea és forralt bor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!