Koronázás, folkestek, popkoncertek és felvonulás

2019.08.03. 07:45

Már csak hatot kell aludni, és kezdődik a 2019. évi Székesfehérvári Királyi Napok

A közel kéthetes történelmi, zenei és táncos őrület augusztus 9-én este veszi át Fehérvár felett az uralmat.

Majer Tamás

Az idén újabb óriásbábokkal bővült az Árpád-ház különleges, egyedülálló panteonja Fotó: Nagy Norbert

Te mit választanál?

A pénteken 20.30 órakor kezdődő Fesztiválnyitány című dramatikus történelmi játék írója és rendezője Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa. A produkcióban közreműködik az Alba Regia Táncegyüttes, a Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütősei, a Vörösmarty és a Szabad Színház színészei, valamint a ma is felvonuló óriásbábok.

A Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 17. és 19. között várják az „időutazókat”

Egyébként nehéz a dolga annak, aki fejben akarja tartani a fesztivál valamennyi programját, hiszen ezek száma négyszázra rúg. Jövő szombaton lesz a Fehérvári Fúvós Fesztivál, sőt e napon Budapest Bár koncertjén is táncolhatnak a rajongók a Zichy-színpad előtt. Utóbbi kapcsán érdemes szorítani a jó időért, mert eső esetén fuccs, elmarad a koncert.

Augusztus 11-én elindul a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál! Ez 15-ig tart. Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, zenéit a Zichy-színpadon és a Malom utcai Táncház folkestjein.

Az idén újabb óriásbábokkal bővült az Árpád-ház különleges, egyedülálló
panteonja Fotó: Nagy Norbert

Augusztus 12-én adják át a Lánczos-Szekfű-, illetve a Deák Dénes-díjakat a Bory-várban. Nálunk feltétlen olvashatják majd a győztesek névsorát! Izgalmasnak ígérkezik a Besh O droM zenekar augusztus 14-ei esti koncertje a Táncházban.

Augusztus 15-én 18 órakor Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise lesz a Szent Imre-templomban. 18.30-tól felvonulnak a fesztivál néptáncosai, a záró gála 20 órakor kezdődik.

Augusztus 16-án a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozó alkalmával ismét a fúvós zene lesz az úr. A veszprémi Légierő Zenekar, a Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikál majd a Városház téren. A középkort megidéző Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 17-től 19-ig várják az „időutazókat”. A Vörösmarty Színház koronázási szertartásjátékán, a Nemzeti Emlékhelyre épített színpadon idén IV. Béla fejére kerül korona. Mégpedig: 17-én, 18-án, 19-én.

Augusztus 17-én Rúzsa Magdi-, 18-án Blahalouisiana-koncert lesz a Zichy-színpadon, ha nem esik…

Az államalapítás ünnepén Népművészeti Fesztivál is lesz, idén Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!