kultúra

2020.07.05. 07:20

Lesz jazzfesztivál Fehérváron!

Nyár elején még bizonytalan volt a sorsa, mára azonban kiderült: mégiscsak megrendezik a háromnapos eseményt, méghozzá minőségi magyar zenei kínálattal.

Bokros Judit

Az egy korábbi fesztiválon készült képen Vörös Tamás látható Fotó: Pesti Tamás (archív)

A nagy hagyományú, 1967-ben indult Alba Regia Jazz Fesztivál újjáélesztett változataként 2014 óta rendezik meg az Alba Regia Fesztet, ahol a főszerep szintén a jazz műfajé, ám egyéb stílust képviselő, igényes zenét játszó fellépők is rendre helyet kapnak a programkínálatban. A két főszervező – a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének vezetője, Mits Gergő, valamint a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola művészeti igazgatója, Vörös Tamás – mindig arra törekszik, hogy minőségi legyen a felhozatal.

Ezt tartják szem előtt idén is, s ugyan a koronavírus-járvány miatt a külföldi fellépőkről le kellett mondani, ám a megszokott színvonalat most még több magyar együttes szerepeltetésével tartják fenn.

Az egy korábbi fesztiválon készült képen Vörös Tamás látható
Fotó: Pesti Tamás (archív)

Az ingyenes szabadtéri fesztivál helyszíne ismét a Zichy liget, ahol augusztus 21–23-a között élvezhetjük a koncerteket. Ezúttal is két színpad lesz: a belvároshoz közelebbi nagyobbik a liget belseje felé néz, a kisebb pedig a pavilon mellett kap helyet. A fellépők között várhatjuk például a Dám Triót, a Nenét, a Birta Triót, a Mits Jazz Bandet, az Equinoxot, a Vörös Janka X Newseriest vagy a Vörös Tamás Projectet. Mits Gergő azt mondta: ugyan mindig érdekes a külföldi együttesek fellépése és az egymásra hatás a hazai zenekarokkal, ám most sokkal több magyar fellépőnek tudnak lehetőséget biztosítani. Sokaknak köze van a Kodolányi idén tízéves művészeti tanszékéhez, ez még érdekesebbé teheti az egész fesztivált. A rendezvény jellemzője volt az utóbbi években a komoly zenei kínálat mellett az igényes gasztronómiai felhozatal. A szervezők elsősorban a környékbeli borászokat, vendéglátókat hívták meg, így a közönség a koncertek közepette finom helyi borokat kóstolhatott, melléjük pedig akár rétest, akár a street food kategóriába tartozó ételeket fogyaszthatott. Mits Gergő úgy nyilatkozott, hogy a gasztronómiai részért ugyan már nem ők a felelősek, ám a kínálattal kapcsolatban elképzeléseik nem változtak. Úgyhogy augusztus végén ismét hangulatos, a magas kultúrához tartozó zenei élményben lehet része a fehérvári, illetve az ide betérő közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!