Mórikum és fesztivál

2018.08.17. 09:00

Kvircedlit és macskapracnit sütnek, borlevest kínálnak a Lamberg-kastélynál

Benépesül a hosszú hétvégén, udvarával és parkjával egyetemben a Lamberg-kastély. Pénteken nyit és hétfőn zár a Mórikum Kultúr-Fröccs Fesztivál.

V. Varga József

A Füred Dixieland Band szombaton késő este lép a Lamberg-kastély színpadára

Fotó: Mórikum

Tóth Gábor fotókiállítását pénteken 17 órakor nyitják meg, 18 órakor pedig a Tücsök Művek Kulturális Egyesület alkotóinak tárlatát.

A szombat délután és kora este, 17-től 19.30-ig a Móri Kistérségi Néptánctalálkozó jegyében telik. Fellép a Móri Ezerjó Nyugdíjas Egyesület német tánccsoportja, az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a 3Falu Banda, a csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a móri Forgatós Néptáncegyüttes és a Rozmaring Táncegyüttes. A kvircedlisütő-bemutató 18 órakor kezdődik, Keresztes Ildikó 20.30-tól koncertezik, majd 22.30-tól a Füred Dixie­land Band játszik.

A Csókakői Hunok vasárnap 10 és 17 óra között bemutatóznak. Jurta épül, solymászok röptetik nemes madaraikat, az eredeti hun étel hun üstben rotyog majd. Családi és gyermekprogramok sorjáznak, megnyitja kapuit a történelmi játszóház, és lesz táncház is. A harcászati és fegyverbemutató kalandosnak ígérkezik, a derék hunok a történelmi fegyverekkel játékra invitálnak kicsit és nagyot, illetve kézműves-foglalkozást (agyagozás, bőrözés) is tartanak. A Kiskalász zenekar gyermekkoncertje 16.30-kor kezdődik, hagyományos móri süteményeket (kvircedli és macskapracni) lehet kóstolni, de a hozzáértők borlevest is kínálnak. A Bekercs Néptáncegyüttes 17.30-kor ad műsort, majd 19 órától a miskolci Illés-emlékzenekar és Kováts Kriszta lép pódiumra. Vastag Csaba 21 órától koncertezik, a 23 órakor kezdődő bulin a Paradicsom zenekar muzsikál.

A Füred Dixieland Band szombaton késő este lép a Lamberg-kastély színpadára
Fotó: Mórikum

Augusztus 20-án 16.30-kor a Móri Ifjúsági Fúvószenekar ad térzenét, 17 órától pedig köszöntők hangzanak él nemzeti ünnepünk alkalmából. A kenyérszentelés a történelmi egyházak közreműködésével zajlik, közreműködik a 3Falu Banda, a városi megemlékezésen a Szent István-szobornál koszorúznak. A Pannon Várszínház 20 órától mutatja be Dés László–Geszti Péter– Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk című zenés játékot.

A rendezvényen a Móri borvidék borosgazdái is felvonulnak nemes nedűikkel, szombaton és vasárnap a kastély tárlatai (sváb tájház, barokk szoba, helytörténeti gyűjtemény, Vasarely-kiállítás, Wekerle-kiállítás) ingyenesen látogathatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!