Értéket mindennap!

2019.02.15. 08:00

Kultúrházak éjjel-nappal – Forgatag és nyitott műhelyek várnak Fehérváron

A Magyar Népművelők Egyesülete 13 esztendeje indította útjára a Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozatot. A misszió célja mit sem változott: minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek.

V. Varga József

Az Alba Regia éremgyűjtői a Művészetek Házában várják az érdeklődőket Fotó: FMH-archív (VV)

Az idei jelmondat: Mindennap értéket adunk! Ezzel azt kívánják jelezni, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít, és egyúttal teremt. A Kultúrházak éjjel-nappal székesfehérvári programjai ma este egyidejűleg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban, valamint a Rác utcai Mesterségek Házában és a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Házában kezdődnek. Szombaton ugyancsak a Gárdonyiban és a Művészetek Házában folytatódnak, illetve további három helyszínként bekapcsolódik a rendezvényfolyamba A Szabadművelődés Háza, az Öreghegyi Közösségi Ház és a Köfém Művelődési Ház. Íme a felhozatal!

Péntek (február 15.)

Székesfehérvár, 17 óra: Kultúr café a Gárdonyi művelődési házban, kötetlen beszélgetés kultúráról, hagyományokról és Fehérvár kulturális színtereiről. Beszélgetőtársak: Brájer Éva, Haraszti Zsigmond, Kiss Dorottya, Kneifel Imre, Magyarné Tima Zsuzsanna, Szenczi Jánosné, Tóth Péter. Moderátor: Zsohár Melinda újságíró.

Székesfehérvár, 17 óra: Itt a farsang, áll a bál! Fotókiállítás a mohai tikverőzésről a Mesterségek Házában. A tárlatot Gelencsér József néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe. 20 óra: Folk kocsma a Galiba zenekarral az FMMK-ban.

Szombat (február 16.)

Székesfehérvár, 10 óra: Kerekítő családi farsangoló a legkisebbeknek a Gárdonyi művelődési házban. 10 óra: Folyosógaléria, képeslapokon a bizánci művészet, kiállítás Sárosi István gyűjteményéből. 11 óra: Gyermekjóga 4–12 évesnek. 18 óra: Mátyás király apródjai. Egy éjszaka általános iskolásoknak reneszánsz forgataggal, kézműves-foglalkozással, vetítéssel, beszélgetéssel. Reneszánsz táncház, csapatjátékok, lovagi próbák, mesefeldolgozás Mátyás királyról. Jelmezes beöltözés és verseny, éjszakai zenés mulatsággal éjjel 2 óráig.

Az Alba Regia éremgyűjtői a Művészetek Házában várják az érdeklődőket Fotó: FMH-archív (VV)

Székesfehérvár, 10 óra: Tér­ségi és országos népzenei mi­nősítő a Művészetek Házában. 10 és 12 óra: Építs, irányíts robotot! Ifjú mérnökpalánták foglalkozása. 10–15 óra: Gyerünk a moziba be! A Barátság mozi kulisszatitkai, óránkénti vezetéssel. 10–18 óra: Farsangi álarc készítése agyagból, nyitott kerámiaműhely kicsiknek, nagyoknak. 14 óra: Éremgyűjtők a kultúrházban, találkozás az Alba Regia szervezet tagjaival. 15 óra: Add tovább! Mesés családi délután a népművészeti minták jegyében. 15 óra: Cool-túra. Ismerkedés a Művészetek Házával (előzetes regisztrálással). 15 óra: Nyitott kézműves műhelyek: kosárfonó, fazekas, fafaragó. Szövőbemutató. 15 óra: Kerékpárral az FMMK-ban. Bemutatkozik a Fejér Megyei Kerékpáros Sportegyesület. 16 óra: Fess velünk! Próbáld ki magad alkotóként a Derkovits Képzőművészeti Körben! 16 óra: Vetítések a Barátság moziban, Egy kutya hazatér. 18 óra: Styx. 20 óra: BÚÉK. 17 óra: Görög táncház a Taverna görög népzenei együttessel.

18 óra: Kártyabarlang felnőtteknek. Tarokk-körök és bridzskedvelők találkozója, profikkal és kezdőkkel. 18 óra: Játsszunk társast!

Székesfehérvár, 14 óra: Nézd, mit tudunk! Diák tehetségek bemutatkozó műsora az Öreghegyi Közösségi Házban. 15 óra: A Kossuth Lajos Általános Iskola kiskórusa. 16 óra: Zsigmond Lala koncertje.

Székesfehérvár, 16 óra: Gyer­mek folk farsang A Szabadművelődés Házában. Néptáncos és népzenész gyerekek bemutatkozása és mulatsága. 19 óra: A M.É.Z. együttes koncertje, tradicionális ír–skót népzene és táncház. Vendég: Kéri György, az első magyar skót dudás. Az este folyamán távcsöves bemutató a Csillagdában!

Székesfehérvár, 17 óra: A kiskakas gyémánt félkrajcárja, zenés mesejáték a Köfém Művelődési Ház színháztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!