Kajla útlevéllel ingyenes utazás a kicsiknek

2020.10.26. 07:30

Kiváló programok az őszi szünetre – élmény a gyerekeknek

A megkezdődött őszi szünetben érdemes kirándulást szervezni a gyerekekkel, hogy minél több élményben lehessen részük.

Bokros Judit

A Dinnyési-fertőnél madarakat figyelhetünk meg Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Több mint egy hét szabadság – a diákoknak ezt jelenti az október 23-án kezdődött őszi szünet, s ha minden jól alakul, akkor a szülők – vagy legalább az egyik – szintén szabadságra tud menni. Ha nem, akkor a gyermekfelügyeletbe bevonódhatnak a nagyszülők, egyéb családtagok, és akár velük is szervezhető közös szabadidő-eltöltés.

Ilyenkor még lehet jó az idő, így az összesen tíz napra akár több egynapos, vagy egy többnapos kirándulást is be lehet iktatni. Ha nem akarunk túl távoli célpontot választani, akkor érdemes eddig nem látott megyei érdekességeket, fel nem fedezett helyszíneket keresni. Meglátogatható például a Brunszvik-kastély gyönyörű, őszi színekben pompázó parkja Martonvásáron, felkereshető a Gaja-völgy, a gánti bányamúzeum vörös földje is érdekes látványt nyújt, vagy el lehet időzni a Dinnyési-fertőben, a madarakat megfigyelve. Itt programot is ajánlanak október 30-án 15-től 18 óráig. Egy rövid, 2-3 órás túra keretében megfigyelhető az esti vadlibahúzás. Az északról érkező több ezres vadlúd csapatok esti húzása a természet egyik leglátványosabb jelensége, amely a Dinnyési-fertő megfigyelőtornyából leshető meg. A programról a programturizmus.hu oldalon tájékozódhatunk.

Ötlethiány esetén és a népszerű, kirándulást ösztönző Kajla útlevél birtokában böngészhetünk a kajla.hu honlapon is, ahol megjelenik Fehérvár környéki ajánlatként a Sóstói Tanösvény. Ha távolabb mennénk, javasolják például a Balaton-felvidéki Öreg Bükk Tanösvényt, még távolabb pedig a Szalajka-völgyi Természetvédelmi Bemutatóösvényt, Szilvásváradon. Jó tudni, hogy október 23. és november 1. között a Kajla-útlevéllel és diákigazolvánnyal rendelkező gyerekek ingyenesen utazhatnak a MÁV, a GYSEV és a Volánbusz vonalain. Két kísérő pedig 33 százalékos kedvezményre jogosult. Vannak családbarát útvonalak, az úgynevezett Kajla-körök, amelyek bejárásával Kajla-karikákat is gyűjthetnek a gyerekek. Utazás közben akár a felmatricázott, Kajla kutyás festéssel ellátott TRAXX mozdony is látható.

A Dinnyési-fertőnél madarakat figyelhetünk meg Fotó: Csapó Balázs

Ha valaki Budapestet veszi célba, és megvan otthon Bartos Erika író Brúnó Budapesten című sorozata, vagy annak egy-egy kötete, akkor az alapján is elindulhat a család felfedezni a főváros egy-egy érdekes pontját. A klasszikusan kedvelt budapesti célpontok közé tartozik a Gyermekvasút, amely szép tájon halad keresztül, a vonatközlekedést pedig gyerekek irányítják. Örök sláger az állatkert, de lehet csavarogni csupán a Duna-parton is.

Ha valaki benti programot keres, akkor akár múzeum is fölkereshető, viszont itt mindig ügyelni kell a járványügyi szabályok betartására. A fehérvári Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumába is tartalmasan tölthető a szabad idő. A budapesti Csodák Palotája már a halloween jegyében szervez „extra, tökös villámshow”-kat a szünet több napján. A műsorban a tök kapja a főszerepet, amellyel különböző, izgalmas kísérleteket hajtanak végre a látogatók szeme előtt, akik természetesen bejárhatják az interaktív, tudományos élményközpont egyéb részeit is.

És ha inkább csak otthon lenne együtt a család, és házon belül kötnék le a gyerekeket, akkor most érdemes kihasználni a közös időt őszi terményekkel való kézműveskedésre. Ezzel már a halloweenra is föl lehet készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!