Ugye Te is ott leszel vasárnap?

2020.09.10. 17:23

Ünnepi repülőnap Börgöndön – Legendák a levegőben

Huszonötödik alkalommal rendez repülőnapot szeptember 13-án, vasárnap a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület.

Tihanyi Tamás

Mustang vadászrepülőgép egy minnesotai repülőmúzeumban

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A légiparádé modellrepülő bemutatóval és ejtőernyős ugrásokkal 9 óra 30-kor kezdődik, majd 10 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó. A korábbi évektől eltérően Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, a börgöndi repülőnapok állandó szereplője, a székesfehérvári pilóták és a közönség nagy barátja korán, mindjárt a megnyitót követően lerepüli programját. Az emlékmű megkoszorúzása után érkezik az L-29 Delfin, majd ejtőernyősök potyognak az égből. Valamivel 13 óra után beindítják a Blériot XI-es motorját, aztán repül a Hungarocopter, a Piper, a Po-2-es, a Kamov és a Mi-2-es.

Az idei repülőnap két szempontból jubileumi. Egyrészt ez a huszonötödik ilyen szabású rendezvény Börgöndön, másrészt a szervezők arra is emlékeztetni kívánnak, hogy hetvenöt éve ért véget a második világháború. Az egykori harcok egyik résztvevője volt a Mustang elnevezésű amerikai vadászrepülőgép, amelynek egy példánya egyértelműen az idei légiparádé sztárja lehet.

A legismertebb és a legsikeresebb Mustang kétségkívül a D változat volt, amelynél megjelent a korábbiaktól eltérő buborék kabin: egy ilyen mutatkozik be Börgöndön a magyar közönség előtt.

Repülésére a tervek szerint 14 óra 50 perctől kerülhet majd sor. Az érdeklődők közelről és a levegőben is megcsodálhatják majd a második világégés egyik híres-hírhedt vadászgépét. Annak idején, amikor megjelentek hazánk felett az amerikai terrorbombázást végrehajtó repülőerődök ezrei, ilyen vadászgépekkel kísérték őket. Pilótáinknak, a legendás Puma vadászoknak legtöbbször ezzel a típussal kellett megküzdeniük a levegőben. De a Mustang kötelékek gyakran hajtottak végre alacsonytámadást is, mint tették azt például 1945. március 26-án Tapolca városa ellen.

Mustang vadászrepülőgép egy minnesotai repülőmúzeumban
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hozzánk látogató „Louisiana Kid” nevű gép 1944-ben készült el, 1945-ben repült át Európába, de a harcokban már nem vett részt. Visszakerült az Egyesült Államokba, 1947-ig nem használták, onnantól pedig a Kanadai Királyi Légierő 402. századában szolgált. A rendszerből való kivonása után sok más Mustanghoz hasonlóan magánszemély vásárolta meg, majd 1963-ben megsérült, de Don Weber teljesen újjáépítette. Egészen 2012-ig az ő tulajdonában maradt a repülőgép, akkor vette meg tőle jelenlegi pilótája, Wilhelm Heinz. Így aztán 67 esztendő után egy konténerben megint Európába szállították, az összeszerelést követően 2013-ban emelkedett ismét a levegőbe.

A repülőprogramok mellett a földön ugyancsak bőven lesz látnivaló: egyebek mellett fegyverek, hagyományőrző bemutatók, drónok, veterán autók színesítik a választékot.

A szervezők nevében Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy idén a járvány veszélyeit is figyelembe vették a tervezéskor. Megnövelték a rendezvényterületet és a parkolót, a szájmaszk viselése bizonyos helyeken kötelező, másutt ajánlott. Még arra is lesz lehetőség, hogy mint az autós mozikban, gépjárműből lehessen figyelemmel követni az eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!