Csatlakozni ér!

2020.02.21. 13:00

Jön, újra eljön a fehérvári farsangfarki felvonulás

Szombaton délután, Fehérvár Fő utcáján maskarások vonulnak majd fel, fogukat fenve a „zord télre, a fázós hidegre”.

Majer Tamás

A Szabad Színházhoz kötődő Fő utcai felvonulásnak már hagyománya van Fotó: archív (FG)

A Basa és a Fő utca találkozásánál lévő Igézőben már kora délután, 14 óra magasságában gyülekezőre fogják a tavasz barátai. Ekkor kezdődik az álarckészítés, hiszen az álöltözet elengedhetetlen a harchoz, a tél elleni csatához. Itt jegyezzük meg, hogy a Szabad Színházhoz elválaszthatatlanul kötődő maskarás Fő utcai vonulásnak már évek óta tartó hagyománya van. Ki tudja, lehet, hogy tőlük való évhossznyi ijedtsége vetette vissza a 2019–2020-as telet abban, hogy úgy igazán kimutassa foga fehérjét…

Az újrahasznosított anyagból készült jelmezek a menők

A télűzők menetének tagjai nemcsak arcuk elé tesznek álcát, hanem jelmezt is öltenek. Mint tudomásunkra jutott, ebben az évben azok a kreációk szerepelhetnek eredményesen a jelmezversenyen, amelyek valamilyen újrahasznosított anyagból készülnek.

A dupla nevű rendezvény – Fehérvári Farsangfarki Felvonulás, Fiatalasszony-farsang! – 16 órakor folytatódik, magával a vonulással.

A farsangi időszak kezdete vízkereszt, ezt könnyű megjegyezni, mindig január 6-án van. S mindig hamvazószerdáig tart, no, ez már lépéseket tesz a naptárban: idén február 26-ra esik, amely egyszersmind a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdete.

A Szabad Színházhoz kötődő Fő utcai felvonulásnak már hagyománya van Fotó: archív (Fehér Gábor)

A farsangfarka a farsang csúcspontja, valójában farsangvasárnaptól tart húshagyókeddig: a karneválok, mulatságok, eszem-iszomok és dínom-dánomok fényes időszaka, ezt előlegezi meg a Szabad Színház szombati rendezvénye. A néphagyomány szerint a farsangi mulatság gyakran elkülönült nemenként és korcsoportonként. A Magyar Néprajzi Lexikon nem a fiatalasszony-farsang, hanem az asszonyfarsang kifejezést tárgyalja. Temesvári Pelbárt már a 15. században írt a dunántúli falvak asszonyainak eme szokásáról. A réges-régi asszonyfarsangok helyszíne jellemzően valamelyikőjük háza volt, vagy annak pincéje, esetleg a fonóház, netán a kocsma. Az álarcokat rögtönözték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!