íme a programok

2019.10.22. 08:00

Ünnepel Fejér megye: 1956-ra emlékeznek városon és falun egyaránt

Összegyűjtöttük, hogy az egyes településen milyen ünnepi programokra készülhetnek.

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A fényképfelvétel Soponyán készült hétfő délután, ahol az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító alkotás előtt éppen annak történetét meséli, magyarázza a diákoknak Sajtos József. Kedden és szerdán az egész megyében egymást követik a megemlékezések, koszorúzások: a nemzeti ünnep főhajtás mindazok előtt, akik egy emberként lázadtak föl a kommunista diktatúra és a szovjet katonai megszállás ellen.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szerda (október 23.)

Aba, 14 óra: A képviselő-testület alakuló ülése és ünnepélyes eskütétele a polgármesteri hivatalban. 15.30 óra: Megemlékezés az 1956-os emlékműnél. 17.30 óra: Kötetlen közösségépítő program a „Gödörben”, a szabadtéri színpadnál. I. Abai töklámpás fesztivál. I. Abai házi sütemény fesztivál.

„Találkozzunk, ünnepeljünk, emlékezzünk, beszélgessünk, szórakozzunk együtt!”

Baracs, 8 óra: A képviselő-testület alakuló ülése. 10 óra: Ünnepi megemlékezés a templomosi temetőnél. Beszédet mond Várai Róbert polgármester, közreműködnek a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola 7. osztályos diákjai. Koszorúzás Farkas István sírjánál.

Bicske, 9 óra: Ünnepi megemlékezés a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Közreműködnek a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 8. osztályos diákjai, valamint a Bicskei Koncert Fúvószenekar. A Bicskéért elismerő oklevél átadása, a nyugdíjba vonuló köztisztviselők, közalkalmazottak köszöntése. Koszorúzás az Emlékezés virága emlékműnél.

Bodajk, 18 óra: Megemlékezés. Fáklyás felvonulás, indulás a polgármesteri hivatal elől. Köszöntőt mond Wurczinger Lóránt polgármester. Ünnepi műsor, koszorúzás.

Csákvár, 16 óra: Ünnepi megemlékezés az önkormányzat házasságkötő termében, majd koszorúzás. Beszédet mond Illés Szabolcs polgármester. Fellépnek a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei: Bot Gábor és Debrei Zsuzsanna.

Csór, 10 óra: Ünnepi megemlékezés a Történelmi emlékparkban.

Enying, 10 óra: Megemlékezés a Vas Gereben Művelődési Házban, beszédet mond Viplak Tibor polgármester. Ünnepi műsor a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola tanulóinak előadásában. Koszorúzás az 1956-os kopjafánál és Povl Bang-Jensen emlékkövénél.

Martonvásár, 17 óra: A forradalom és szabadságharc ünnepe az Emlékezés terén és a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban. Beszédet mond Szabó Ábel István, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészhallgatói önkormányzatának elnöke. 56, gyerekfejjel – a Martonvásári Színjátszók Közösségének előadása. 18 óra: A képviselő-testület alakuló ülése.

Mór, 10.45 óra: Csendes főhajtás a forradalom móri helyszínén, a járási hivatal épületénél. 11 óra: Ünnepi megemlékezés az 1956-os emlékműnél, a Millenniumi parkban. Beszédet mond Fenyves Péter polgármester. Ünnepi műsor a Zimmermann Ágoston Általános Iskola diákjainak közreműködésével. Koszorúzás.

Nagyvenyim, 11 óra: Megemlékezés nemzeti ünnepünk alkalmából a polgármesteri hivatalban, beszédet mond Vargáné Kaiser Katalin polgármester. Koszorúzás az emléktáblánál. Ez itt az én Hazám! Az emlékműsor közreműködői: Ruzicska László színművész, Ujvári Gergely operaénekes, Szilágyi Éva énekművész.

Sárbogárd, 18 óra: Városi ünnepség az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a József Attila Művelődési Központban. Beszédet mond Sükösd Tamás polgármester, közreműködnek a Petőfi Sándor Gimnázium tanulói. Az ünnepséget követően koszorúzás és mécsesgyújtás a városközpont ’56-os emlékhelyeinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!