Kézművesség-hagyomány

2019.03.22. 08:45

Húszéves a Fehérvári Kézművesek Egyesülete: minőségi módon élhetik meg az alkotás örömét

Húszéves a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A jubileum alkalmából Kézművesség – hagyomány címmel pénteken 10 órától ünnepi konferenciát rendeznek a megyeszékhelyen.

V. Varga József

A Rác utcai tercia kézműves néphagyományaink ünnepi otthona

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Amint megtudtuk: az egyesület ezúttal kilép otthonából, a Rác utcai Kézművesek Házából, és születésnapját a Gazdaság Házában (Hosszúsétatér 4–6.) ünnepli 10 és 14 óra között.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a korábbi Öreghegyi Kézművesek Társaságából alakult, ma már több mint száz tagot számlál, népi kézműves és iparművész alkotókat. A kiállításon az egyesületi tagok munkáit tekinthetik meg az érdeklődők, s a szakmai nap alkalmat ad az évfordulóra készített kiadvány bemutatására.

A megnyitón köszöntőt mond Gelencsér József néprajzkutató, F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Rác utcai tercia kézműves néphagyományaink ünnepi otthona
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A tanácskozás programjában 10 óra 30-tól Angster Mária tart előadást a kezdetekről, majd az első tíz esztendőt Pongrácz Zoltán tekinti át. A Kézművesek Házát Gulyás Antal mutatja be, a szakkörökről és a betlehemi pályázat történetéről Radetzky Jenőné szól. Az utánpótlás-nevelés iskolarendszeren belüli kérdéskörét Berta József elemzi, azon kívüli helyzetét pedig Kató Balázs. A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóságával való kapcsolatról Máhr Zoltán megyei igazgató számol be, s ugyanezt teszi a

Székes fehérvári Szakképzési Centrum kapcsán Kulcsár Szilvia főigazgató. Az egyesület jelenét és jövőjét Szenczi Jánosné elnök veszi számba, és bemutatja az egyesületről szóló könyvet. A kiállítást 13 órakor Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!