programajánló

2021.06.04. 07:10

Hajóépítés, futóverseny és kamarakoncert is vár Fejérben június első hétvégéjén

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Kiállítás

Péntek (június 4.)

Csákberény, 10 óra: Kulcs az ősökhöz – A csákberényi avar kori temető és a közösségi régészet. Kiállítás a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban (István utca 66.). Megtekinthető: október 31-éig.

Fehérvárcsurgó, 10 óra: A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Társasága válogatott kiállítása a Népművészeti Egyesületek Szövetsége gyűjteményéből a 17. Európai dísznövény és kertművészeti napok keretében. A kiállításon 38 alkotó csaknem 150 alkotása tekinthető meg. A kiállításon bemutatkozó mesterségek: szövő, hímző, viseletkészítő, fazekas, kékfestő, szűrhímző, csipkekészítő, ékszerkészítő, bútorfestő, fa- és szaruműves, tojásfestő. Helyszín: a Károlyi-kastély. Időpont: június 4-5-6. Megtekinthető a rendezvény nyitvatartási ideje alatt.

Kápolnásnyék, 10 óra: Korok – Színek – Hangulatok. Kiállítás a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből a Halász-kastélyban. A látogatók 25 korszakos magyar festőművész 41 alkotását tekinthetik meg. A kiállítás október 3-áig megtekinthető.

Székesfehérvár, 10 óra: A 4. Székesfehérvári Művésztelep – Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Mosberger Róbert, Revák Katalin, Szegedi Csaba és Végvári Beatrix, a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjai – csoportos tárlata a Pelikán Galériában. A kiállítás kurátora: Szűcs Erzsébet művészettörténész. Megtekinthető: június 25-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 10 óra: Összetartozunk. A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított tárlaton csaknem 70 határon túli magyar alkotó több mint 80 műve látható augusztus 29-éig. A tárlat hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10 és 18 óra, szombatonként 9 és 18 óra között tart nyitva.

Székesfehérvár, 10 óra: A Hétvezér Általános Iskola tanulóinak kiállítása a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény emeleti Diák–Deák Galériájában.

Székesfehérvár, 10 óra: Kiállítás Somogyi Irén foltvarrásaiból a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Megtekinthető július 2-áig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: Vietnám – Sárosi István gyűjtő képeslap-kiállítása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. Megtekinthető június 30-áig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Szombat (június 5.)

Csákvár, 16 óra: Forrás – válogatás az Esterházy család archívumából. A kiállítást megnyitja: Illés Szabolcs polgármester és Esterházy Marcell képzőművész. Közreműködik: Möntör Máté gitárművész. Házigazda: Tóth Árpádné. (Csákvár Emlékház és Tűzoltó torony.)

Kertművészet

Péntek (június 4.)

Fehérvárcsurgó, 14–19 óra: 17. Európai Dísznövény és kertművészeti napok (kiállítás és vásár) a Károlyi-kastély megújult parkjában. A 4. európai Rendez-vous aux jardins (Légy ott a kertben!) keretében. A Károlyi József Alapítvány szervezésében, a Horvát Nagykövetség, a Szlovén Nagykövetség, a Portugál Nagykövetség és a Francia Intézet támogatásával. Díszelnök: Herczegh Anita. a köztársasági elnöke felesége. Magyar fővédnökök: Virágos Magyarország, Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége, Magyar Díszkertészek Szövetsége. Európai díszvendégek: Portugália, Szlovénia, Franciaország. A konferencia kiemelt témája: A víz- és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása. Koncertek: Alba Regia Szimfonikus Zenekar, pénteken és szombaton 17 órakor. Nyitva tartás: péntek 14–19 óra (10–14 óra között a szakma képviselőit várják); szombat és vasárnap: 9–19 óra.

Rendezvény

Péntek (június 4.)

Bodmér, 15 óra: Találkozzunk újra, személyesen! Közös szalonnasütés a református templomkertben. Batyus jelleggel szívesen fogadják, ha a vendégek házi finomságokkal készülnek.

Sárbogárd, 16.30 óra: Vörös Viktória: Arcod kirajzolja a szelet. Verskötet-bemutató a Madarász József Városi Könyvtárban. Beszélgetőtárs: Gintli Tibor irodalomtörténész, egyetemi docens. Verset mondanak és hangszeren közreműködnek az Esztergomi Színjátszókör tagjai.

Székesfehérvár, 8 óra: Sárkányhajó-roadshow a Csónakázó-tavon. Sulisárkány verseny.

Szombat (június 5.)

Agárd, 9–13 óra: Agárdi Almárium termelői piac és kultúrpark – Horváth Márk (gitár) és Tóth Gábor (zongora). A ligetben, 10 óra: Együgyű Mihók (Ládafia Bábszínház). 11.30 óra: A lóvátett kupec (Ládafia Bábszínház).

Mór, 10 és 14 óra: Légy ott a kertben! – Rendez-vous aux jardins 2021. Az angolpark jelene és múltja – barangolás a Lamberg-kastély parkjában. Séta az angolparkban, ahol a látogatók megismerkedhetnek a történelmi múltú kastélyparkkal, az ott található érdekes és egyedi látványosságokkal, növény és állatvilággal.

Polgárdi: Virágosabb Polgárdi – Virágosabb Magyarország! Helyszínek, 8 óra: Május 1. utca – Hevesy György utca (a Május 1. lakótelep mellett). 13 óra: Rákóczi Ferenc utca – József Attila utca sarka. A Szeretem Polgárdit Egyesület felajánlása alapján minden polgárdi résztvevő háztartásonként 10 virágpalántát kap, saját udvarának, kiskertjének díszítéséhez.

Székesfehérvár, 8 óra: Sárkányhajó-roadshow a Csónakázó-tavon. Premier csoport. Települések, cégek csapatai.

Székesfehérvár, 16 óra: J. M. Beaumont – VSG Táncszínház: A Szépség és a Szörnyeteg – zenés mesejáték Amerikából hozott jelmezekkel, látványos háttérvetítéssel, a megértést segítő mesélővel. A darab egy felvonásban (58 percben) meséli el a gyerekeknek a Szépség és a Szörnyeteg eredeti történetét (Fehérvári Civil Központ).

Tác-Gorsium, 10–14 óra: Őrnaszád-építés. Nyilvános látványépítés a Gorsium Régészeti Parkban. Egy éve épül már – késő római kori minták alapján – ez a korhű, 14–15 fős evezős folyami őrnaszád a Szabad Tér Egyesület és a Szent István Király Múzeum együttműködésében. A kész hajó 9,1 méter hosszú lesz, legszélesebb részein pedig 1,75 méteres.

Vasárnap (június 6.)

Székesfehérvár, 8 óra: eXtremeMan51.5 Székesfehérvár – triatlonverseny. Regisztráció (a Lakeside Hotel mögötti füves területen). 11 óra: Rajt a férfiversenyzők számára. 11.05 óra: Rajt a női versenyzők számára. A verseny távja:51,5 kilométer. Rajt és cél: Csónakázó-tó. Útvonal: Úszás a Csónakázó-tóban, két körös pályán. Kerékpározás teljes útzár mellett öt körös pályán, kiváló burkolaton. Futás a Csónakázó-tó körül öt körös pályán (térkő). 16 óra: Eredményhirdetés.

Székesfehérvár, 15 óra: Felvirágoztatjuk – népi bútorfestő workshop a Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtárban (Voke). A székelyföldi motívumok festésének alapjai. Vezeti: Sáringer Éva népi tárgyalkotó iparművész.

Székesfehérvár, 17 óra: X. Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóverseny a környezetvédelmi világnap alkalmából (Rákóczi utca). Egyéni, családi csapat, váltó. 18.30 óra: Depónia futás.

Koncert

Szombat (június 5.)

Martonvásár, 16 és 17 óra: Vonóban az erő – a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara kamarakoncertje a Brunszvik-kastély parkjában. Közreműködik: Rácz József, Bíró Tamás (hegedű), Sörös Jenő (brácsa), Pólus László (cselló), Nyári László (nagybőgő). Szólót játszik: Foskolos Péter (hegedű). Műsorvezető: Mona Dániel. Tervezett műsor: Pugnani–Kreisler: Preludium and Allegro; Ponce: Estrellita; Piazzolla: Oblivion; J. Williams: Schindler's list; Saint-Saéns: Introduction at Rondo capriccioso.

Vasárnap (június 6.)

Alcsútdoboz, 17 óra: Alcsúti kápolnaestek 2021 (Arborétum-kápolna). Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország – dalok a hazáról és a hazafiságról Mészáros János Elek énekművész tolmácsolásában a nemzeti összetartozás napja tiszteletére. 18 óra: Az előadást követően koszorúzás a Trianon-kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!