kultúra

2020.03.04. 07:40

Gazdag márciusi programkínálat fehérvári intézményektől

Lengyel irodalom napjai, Óperenciás mesemondó verseny, mesejáték gyerekeknek, kötetbemutatók, kreatív foglalkozások – a szervezők egyszeri eseményeiket és állandó programjaikat ajánlották.

Bokros Judit

A találkozó házigazdája a Köfém Művelődési Ház volt, ahol a résztvevőknek informális eszmecserére is alkalmuk nyílt Fotó: NN

Fotó: NAGY NORBERT

Harmadszor találkoztak a fehérvári művelődési házak, kulturális intézmények és szervezetek képviselői, igazgatói azért, hogy a nyilvánossággal megismertessék kiemelt rendezvényeiket, valamint azért, hogy egymással egyeztessenek. A régi hagyományt felelevenítő kezdeményezés a Vörösmarty Társaságnak köszönhető, s többen örömmel csatlakoztak hozzá. Eddig a találkozók is a társaságnál voltak, kedden azonban a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. volt a házigazda. Az intézmény vezetője, Simon József köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: ők is üdvözlik a havi egyeztetések ötletét.

A Vörösmarty Társaság részéről hárman is jelen voltak. Bobory Zoltán elnök újra rámutatott: szerencsére sok a városban a rendezvény, s azért, hogy ezek ne ütközzenek egymással időben, fontos a jó szervezés. Később – hallva, milyen gazdag kínálattal rendelkezik egy-egy intézmény – fölvetette, hogy évente egyszer tarthatnának közös gálaműsort.

A társaság márciusi ajánlatában szerepel egyebek mellett Bobory Zoltán két könyvének – Arccal az égnek, A Don-kanyar Kápolna története – bemutatója március 12-én, csütörtökön 18 órától, a Vörösmarty-teremben. A lengyel irodalom napját pedig – amelyen a Vox Mirabilis Kamarakórus is fellép – március 19-én, csütörtökön 17 órától tartják, szintén a teremben, ám előtte 16.15-től a Katyn emlékkeresztnél koszorúznak – tudtuk meg P. Maklári Éva alelnöktől. Lakner József, a társaság Áron Nagy Lajos Művészetbarát Körének elnöke a március 25-ei programjukat ajánlotta, amelynek vendége Martos Gábor művészeti író lesz.

A találkozó házigazdája a Köfém Művelődési Ház volt, ahol a résztvevőknek
informális eszmecserére is alkalmuk nyílt Fotó: NN

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Iszkádi Erika elsősorban gyermekprogramjaikról beszélt. Kiemelte az Óperenciás mesemondó verseny döntőjét március 24-én, az Évkerék hagyományőrző vetélkedő sorozat első alkalmát, illetve hozzátette: a NépmesePonton március 12-én családi programmal emlékeznek meg március 15-ről.

Simon József intézményük előadó-és képzőművészeti programjait ajánlotta. Március 14-én lesz például egy gyermekelőadás Vuk, a kisróka címmel, március 18-án, kiállít náluk a Lovasberényi Szín-Kör Kulturális Egyesület, március 28-án jótékonysági musical gálán lehet részt venni a fehérvári Geszti Sára javára. Az előadóművészek a Budapesti Operettszínházból Homonnay Zsolt és Sándor Péter lesznek.

Csiszárné Mahler Mónika igazgató az Aranybulla Könyvtár remek, állandó, kreatív foglalkozásai mellett invitált a friss Fonal-fa-ló című kiállításra. A Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, Buriánné Tarró Edit pedig bibliotékáik több mint húsz rendezvénye közül egyebek mellett kiemelte a március 5-ei megemlékezést a Kalevala napjáról, valamint Bartos György március 24-ei előadására csábított.

A részletes programok elérhetők az intézmények honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!