Megtanulni, megőrizni és továbbadni!

2021.06.25. 15:30

Fesztivál tűzzel-vassal

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a 17. Tűzzel-vassal Fesztivált, a késes és fegyverkovács mesterek országos találkozóját június 26-án, szombaton 10 és 18 óra között rendezi meg a Rác utcában.

FMH, VV

A fehérvári Rác utcában újra különböző mesterségekkel ismerkedhetnek az érdeklődők

Fotó: archív

Az információk szerint több mint ötven késes, késkészítő, fegyverkovács, kovács érkezik a megyeszékhelyre az ország minden részéből. A mesterek teljes hosszában elfoglalják majd a skanzen utcáját, a színpadi programok a szerb-ortodox templom udvarán lesznek, ezenkívül az érdeklődőket kézműves kirakodóvásár és vásári finomságok is várják.

Amint Szenczi Jánosnétól, az egyesület elnökétől megtudtuk: a múlt évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a fesztivál, a fehérvári kézművesek legnépszerűbb és leglátogatottabb programja. Idén nem lesznek nyitva a porták, a programokat teljes egészében szabadtéren rendezik meg.

A fehérvári Rác utcában újra különböző mesterségekkel ismerkedhetnek az érdeklődők
Fotó: archív

A fesztivált Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg 10 órakor, az egyesület kapujára emléktáblát szögelnek fel. A templom udvarában felvonul az I. András Király Lovagrend, és ott zajlanak a kézműves-bemutatók, az apró­népre népi játékok várnak. A Szabad Színház gyermek­előadása 11 órakor kezdődik, és a Mátyás kovács a Rác utcában címet viseli. Jó ebédhez szól a nóta a Jenői Asszonykórus tolmácsolásában, Vesztergám Miklós tárogatón játszik. Kora délutántól fellép az ercsi Zorica Tánccsoport, a Tehetség Művészeti Iskola táncműhelye és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület táncháza, kísér a Szedtevette zenekar.

A Rác utca 27. szám alatt a juhászmesterség ­eszközeit Juhász Imre juhász tárja a népek elé. Ifjú Németh János mesterségbemutatója pedig a fegyverkovácsok munkáját idézi meg: hogyan is volt régen, és miként alakul ma. Az Asszonyműhelyben varrás, hímzés, gyöngyfűzés, szövés, fonás, csipkeverés, nemezelés és egyéb népi kézműves-tevékenység interaktív bemutatásával készülnek a hozzáértők. Molnár Enikő népmesét mond. A múzeumlátogatást Varró Ágnes néprajzkutató vezeti a Rác utca 11.-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!