Adj esélyt az éveidnek!

2019.09.20. 14:30

Fehérvári Alzheimer-világnap a megelőzés lehetőségeiről

Hazánkban csaknem 250 ezer ember él demenciával, és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt.

V. Varga József

Lovász Irén népdalénekes, előadóművész az édesanyjával lép fel

Fotó: Polyák Attila

Adj esélyt az éveidnek! mottóval a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Megyei Jogú Város szeptember 21-én, szombaton az Alzheimer-világnapon egész napos programot szervez a Belvárosban, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére.

Az Alba Plaza előtt 9.30-tól 16 óráig átfogó egészségvédelmi szűrőprogramok és demenciaszűrés zajlik. A Városház téri nagyszínpadon 10 és 12.30 óra között demenciabarát elő­adások, mozgás-, ének-, zene- és táncbemutatók követik egymást olyan neves közreműködőkkel, mint Koltai Róbert színművész, filmrendező és Lovász Irén, Magyar Örökség-díjas énekes. Ugyancsak a téren 10-től 14 óráig a demencia megelőzése és kezelése témában tartanak mozgás, zene, étkezési és életvezetési tanácsadást. A Városház téri program az Alzheimer Café belvárosi sétáját követően szenior örömtánccal és flashmobbal zárul.

Lovász Irén népdalénekes, előadóművész az édesanyjával lép fel
Fotó: Polyák Attila

A városháza dísztermében 10.30 órakor kezdődik A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei című szakmai konferencia, amelyen a többi között szóba kerül a demencia korszerű szemlélete, valamint a Három generációval az egészségért elnevezésű program is. A Szent Imre-­templomban 13 órakor kezdődő szentmisét Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyés püspök és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök celebrálja.

(A rendezvényt lapunk, a Fejér Megyei Hírlap is támogatja.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!