programajánló

2021.05.28. 07:15

Ezek a programok várnak május utolsó hétvégéjén Fejér megyében

V. Varga József

A háttérben álló májusfa kitáncolásával kezdődött a nap

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Gyermeknap

Szombat (május 29.)

Dinnyés: Gyermeknap a Dinnyési Parasztudvarban. Ariadné Műhely: fonóka és gyapjú nap. Mákvirág hagyományőrző csoport: sorverseny, palacsintaevő verseny, íjászat, arcfestés. Lovaskocsikázás. Agyagozás. Lovaglás. MTZ élményvezetés. Omnibuszozás. Meseösvény – nyomozás a tanyán. Baromfiudvar. Napos kacsák és libák, gyimesi racka bárányok. Bogrács parti, piknikezés.

Iszkaszentgyörgy, 15 óra: Gyermeknap (focipálya, játszótér). Arcfestés. Csillámtetoválás. Óriásbuborékok. Gólyalábas Kócos Cirkusz. Hangszerbemutató. Fecskefészek-készítés. Családi foci. Zumba Kids.

Sárbogárd, 14 óra: Gyermeknap a Hősök terén a Sárbogárdi Kulturális Egyesület szervezésében. Népi fajátékok és körhinta. Kézműves játszóház (Fejér Megyei Népművészeti Egyesület). Ingyenes ugrálóvár. Csillámtetkó, arcfestés. Szelfi fal. Aszfaltrajzverseny.

Szabadbattyán: Családi rejtvényes kirándulás a településen. Az egész napos játék a művelődési háztól indul, a rejtvényes kirándulás nincs időhöz kötve, a résztvevőknek önállóan kell a helyszíneken leírt feladatok alapján tovább haladni. Egy segítőkártyával és egy menetlevéllel indul a játék, minden állomáson izgalmas rejtvények megoldásával lehet a célhoz közelebb jutni. A közös barangolás élménye a résztvevőké, de a jutalom sem marad el!

Székesfehérvár, 14 óra: Gyermeknapi délután az Öreghegyi Közösségi Házban. A halhatatlanság országa – Fabók Mancsi Bábszínháza (színpad). Zeneovi Szőnyiné Berger Annával és Varró Jánossal (kert). 15.15 óra: Világjáró marionettek – Sarkadi Bence műsora (színpad). 16.30 óra: Hagyományőrző bemutató és középkori játékok – Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület (kert). 17.15 óra: Pulcinella kertészkedik – a Ziránó Színház bábelőadása (színpad). Egész délután: rejtélyek nyomában a Terembura Kulturális Egyesülettel, fajátékok a kertben.

Székesfehérvár, 14 óra: Gyermeknap Feketehegy-Szárazréten (közösségi ház). Bábelőadás. Hagyományőrző bemutató és középkori játékok. Koncert. Zeneovi. Világjáró marionettek. Kézműves foglalkozások. Fajátékok. Foci és kosárlabda.

Velence, 9 óra: Városi gyermeknap kisgyermekek számára az Északi Strandon. A Meseliget Óvoda játékos Mesetúrája. „Így tedd rá!” – népi játékok Nánási Zsófival. 11 óra: A Napraforgó zenekar lakodalmasa.

Vasárnap (május 30.)

Agárd, 11 óra: Gyermeknap a Regattában. Ez a nap a gyerekekért van, a gyerekekről szól. Édességek, finomságok a Regatta büfében. 13 óra körül: Lufihajtogatás és műsor Andi bohóccal.

Martonvásár, 9.30-17 óra: Kisvonatozás minden egész és fél órában gyermeknap alkalmából a MartonKult szervezésében. Indulás a Brunszvik-Beethoven Központ udvarából. Mesés nyomozás a városközpontban apró ajándékokért. A nyomozás kezdőpontja: a Für Elise fagyizó terasza.

Székesfehérvár, 14 óra: Gyermeknapi délután Felsővároson, a közösségi házban. Jazz játszótér. Zeneovi. Bábelőadás. Hagyományőrző bemutató és középkori játékok. Zenés játék. Rejtélyek nyomában. Fajátékok.

Székesfehérvár-Kisfalud, 14 óra: Gyermeknapi délután a Kisfaludi Közösségi Házban. Violin király és Hanga királykisasszony – zenés játék Joós Tamással (kiállítóterem). Hagyományőrző bemutató és középkori játékok – Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület (kiállítóterem). 15.30 óra: Mindenki volt gyerek – a Bogár Muzsika koncertje (kiállítóterem). 16 óra: Zeneovi Szőnyiné Berger Annával és Varró Jánossal (előtér). 17.15 Pulcinella éneke – Nizsai Dániel bábelőadása (kiállítóterem). Egész délután: kézműves foglalkozások, fajátékok.

Zámoly, 13-18 óra: Gyermeknap, azaz fióka nap a Madárkertben. Látványetetések: 13, 15 és 17 órakor. Lufi és kifestő a gyerekeknek.

Kiállítás

Péntek (május 28.)

Csákberény, 10 óra: Kulcs az ősökhöz – A csáberényi avar kori temető és a közösségi régészet. Kiállítás a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban (István utca 66.). Megtekinthető: október 31-éig.

Székesfehérvár: A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeinek nyitvatartása! Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert: hétfőtől vasárnapig 9 és 17 óra között. Gorsium Régészeti Park (Tác): hétfőtől vasárnapig 10–18 óra. Új Magyar Képtár: keddtől vasárnapig 10–18 óra. Városi Képtár – Deák Gyűjtemény: keddtől vasárnapig 10–18 óra. Fekete Sas Patikamúzeum: keddtől vasárnapig 10–18 óra. Csók István Képtár: hétfőtől péntekig, illetve vasárnap 9–18, szombaton 10–18 óra. Pelikán Galéria: keddtől péntekig 10 és 18 óra között. Palotavárosi Kiállítóhely: előzetes bejelentkezés alapján. Hetedhét Játékgyűjtemény: még nem nyitotta meg kapuit. Budenz-ház: nem látogatható.

Székesfehérvár: Újra vár a Bory-vár! A vár hétköznap 10 és 15 óra, hétvégén 9 és 17 óra között látogatható.

Székesfehérvár, 18 óra: A 4. Székesfehérvári Művésztelep – Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Mosberger Róbert, Revák Katalin, Szegedi Csaba és Végvári Beatrix, a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjai – csoportos tárlata a Pelikán Galériában. Megnyitja: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A művésztelep fő szervezője és a kiállítás kurátora: Szűcs Erzsébet művészettörténész. Megtekinthető: június 25-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Szombat (május 29.)

Kápolnásnyék, 17 óra: Korok – Színek – Hangulatok. Kiállítás-megnyitó a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből. A látogatók 25 korszakos magyar festőművész 41 alkotását tekinthetik meg. Köszöntőt mond: L. Simon László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A kiállítást megnyitja: Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója. A gyűjteményt bemutatja: Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója. A kiállítás október 3-áig megtekinthető.

Székesfehérvár, 9 óra: Összetartozunk. A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított tárlaton csaknem 70 határon túli magyar alkotó több mint 80 műve látható augusztus 29-éig. A tárlat hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10 és 18 óra, szombatonként 9 és 18 óra között tart nyitva.

Rendezvény

Péntek–vasárnap (május 28–30.)

Agárd: Majthényi Zsombor vitorlás emlékverseny (Yacht Klub). Ranglista verseny és válogató a Laser Standard, Radial és 4.7 részére, és utánpótlás verseny az Optimist hajóosztály részére (a verseny csütörtökön vette kezdetét).

Szombat (május 29.)

Agárd, 8 óra: Zalai rétes az Agárdi Almáriumban. A pusztaedericsi rétesnyújtó asszonyok az udvari kemencében sütik a gyümölcsös réteseket. Az érdeklődők elleshetik tőlük a réteskészítés csínját-bínját, a dagasztástól a nyújtáson és a töltésen át a sütésig. 9–13 óra: A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ az agárdi Almárium bisztró, termelői piac és kultúrparkban! A bisztró teraszán Horváth Márk (gitár) és zenész barátaival, a ligetben az Aranyszamár Bábszínház Kultúr szamár projektjével, a vásárban az M-Art népi iparművészeivel találkozhatnak az érdeklődők.

Magyaralmás, 17 óra: Májfa kitáncolás, májfadöntés a faluháznál. 18 óra: Kitáncolás Péti Zsuzsanna Klára és Kulcsár Imre vezetésével. 18.30 óra: Szabadtéri mulatság. 20 óra: Diszkó.

Vasárnap (május 30.)

Székesfehérvár, 9 óra: Adni Jó Kupa 9 a kisállatokért a Mezővári József Sportpályán. Jótékonysági kispályás labdarúgó torna. Finom ebéd. Móka és kacagás. Kutyusok is érkeznek.

Katonai emlékpark

Vasárnap (május 30.)

Pákozd, 15 óra: Spányi Antal megyés püspök szentmisét celebrál a Don-kanyar Emlékkápolnánál a katonahősök tiszteletére.

Koncert

Vasárnap (május 30.)

Fehérvárcsurgó, 15 és 16.30 óra: Zenélő kastélypark a Károlyi-kastély parkjában. A zenés séta a kastélytól indul, hossza mintegy 2 kilométer. A Károlyi József Alapítvány és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös programján az 50 hektáros park területén a zenekar több kamaraegyüttese rejtőzik el a fák, bokrok tövében: a muzsikusok Mozart, Beethoven, Kuhlau és Piazzolla műveit játsszák a séta résztvevőinek.

Vezető képünk illusztráció! Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!