barokk ruha és szabadulószoba

2020.09.18. 07:15

Ezek a programok várják a Kulturális örökség napján Fejér megyében

A Kulturális örökség napjai (szeptember 19-20.) az Európai örökség napok hazai eseménysorozata.

V. Varga József

Interaktív előadás keretében ismerhették meg az avarok történetét a táborozó gyerekek Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: FMH-Archív

Fejér megyében is több érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas tárlatvezetésen vagy tematikus sétán is részt vehetnek ingyenesen. A programokra általában előzetes regisztráció szükséges. A járványhelyzetre való tekintettel maszk használata kötelező!

Csákvár

Szombat, 15 óra: Floriana Könyvtár és Közösségi Tér (épületbemutatás).

Iszkaszentgyörgy

Szombat, 10 óra: Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély. Épületvezetések óránként (az utolsó 16 órakor indul).

Kápolnásnyék

Szombat, 11 óra: Képzeljék el! Séta és tárlatvezetés a Halász-kastélyban és parkjában. Hogyan és mikor épült a kápolnásnyéki kastély? Kik és hogyan éltek falai között a 19-20. században? Hol volt a gyerekszoba vagy a teniszpálya? Milyen kapcsolatban voltak a Velencei-tóval? Honnan érkeztek a vendégeik? Mekkora személyzet dolgozott a középnemesi tulajdonosok mellett? Milyen volt a kastélypark? Mikor gyűlt itt össze a település apraja-nagyja? Mi történt a 2. világháborút követően? Mindezek elképzelését segíti a kastélyséta Bányai Balázs történésszel, aki a kastély és a család történetének kutatója, alapos ismerője. Regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet.

Lepsény

Vasárnap, 11 óra: A Dunántúl egyik legnagyobb református templomának és tornyának bemutatása.

Martonvásár

Szombat, 16 óra: Apró titkok. Ilka Gábor szobrászművész kiállítása az Óvodamúzeumban.

Mór

Szombat és vasárnap, 10 óra: A Móri emléktár és művészeti kiállítás gyűjteményei ingyenesen látogathatók. A barokkruhás tárlatvezetések időpontjai: 10, 12, 13.30 és 15 óra. (25 fő felett előzetes bejelentkezés szükséges.)

Székesfehérvár

Szombat, 10 óra: Nyílt nap a Szent István-székesegyházban. A bazilikába 10, 11, 12, 14, 15 és 16 órakor indulnak a vezetett séták a Szent Anna-kápolnától. A programra a létszámkorlátozás miatt regisztrálni kell a [email protected] e-mail címen. A szervezők kérése: a látogatók zárt cipőben érkezzenek. A sétán mindenki megfelelő egészségi állapotban vehet részt, a maszk viselése kötelező.

Székesfehérvár

Szombat, 9 és 10 óra: A Szent István Király Múzeum programjai. Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.). Tárlatvezetés A kagán lovasaavagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításban Szücsi Frigyes régész vezetésével. 10.30 óra: Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.). Csontig hatoló tudomány! Líbor Csilla régész-antropológus előadása. Ismerkedjünk meg az antropológus munkájával, és tárjuk fel az egykor volt emberek életét és halálát együtt! 14 óra: Palotavárosi kiállítóhely (Rác utca 11.). Tárlatvezetés a néprajzi tájházban Varró Ágnes néprajzkutató vezetésével. 15 óra: Új Magyar Képtár (Megyeház utca 17.). Tárlatvezetés a 20-21. századi képzőművészeti gyűjteményben Izinger Katalin művészettörténész vezetésével, valamint a Megyeház utca 17. számú épület bemutatása. 16 óra: Belváros. Wathay lábnyomán. Székesfehérvár történelmi belvárosa sok rejtélyt és felfedezni valót tartogat. A múzeum munkatársai újra nyomozásra hívnak: fedezd fel Wathay Ferenc várkapitány világát! A nyomozásra kalandozni vágyó csapatokat várnak.

Vasárnap, 14-16 óra: Hetedhét Játékmúzeum (Oskola utca 2-4.). Egyszer volt házak kicsiny másai – családi foglalkozás a Moskovszky-gyűjteményben. 15.30 óra: Fekete Sas Patikamúzeum (Fő utca 5.). Patinás patikánk, a Fekete Sas – tárlatvezetés a barokk patikamúzeumban Krizsány Anna művelődésszervező vezetésével. 17 óra: Hetedhét Játékmúzeum (Oskola utca 2-4.). Babaszobákból épített kulturális örökségünk – tárlatvezetés a Moskovszky-gyűjteményben Nagy Veronika muzeológus vezetésével.

Székesfehérvár

Szombat, 10-17 óra: Látogatás a Fejér Megyei Levéltárban, 60 perces szakvezetések a pincétől az emeleti díszteremig. 10-17 óra: Nyitva a Rác utcai szerb-ortodox templom (vasárnap is!) 13 óra: A Barátság mozi bejárása (gépterem is). 15 óra: Belvárosi séta a Tourinform szervezésében.

Vasárnap, 9 óra: Ipartörténeti barangolás a Király sori fűtőerőműben, gyülekező a Király sor 1/B szám előtt. 10 és 14 óra: Történelmi tematikájú, izgalmas kihívást kínáló szabadulószoba a Hiemer-házban. 16 óra: A Hiemer-ház bejárása Igari Antal főépítésszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!