vasárnap féláron

2018.10.12. 15:00

Értékes óvodai emlékek találhatók a martonvásári Óvodamúzeumban

Október 14-én, vasárnap Megyekártyával féláron váltható jegy az országosan egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Óvodamúzeumba.

Bokros Judit

Óvodai életképek, a neveléshez kötődő tárgyak, dokumentumok láthatók

Fotó: FMH Archív

A martonvásári Óvodamúzeum remek helyen, a város központjában, a Brunszvik-kastély és gyönyörű kertjének szomszédságában található. A gyűjteményben a hazai óvodatörténetet bemutató tárgyak, a pedagógiai módszerekre is kitérő dokumentumok láthatók, s a kiállításhoz hozzátartozik egy adattár és egy fotótár, valamint egy több ezer kötetes szakkönyvtár.

A tárlat a Brunszvik Teréz által 1828-ban, Budán létrehozott első óvoda megnyitásától kezdve az 1950-es, ‚60-as évekig követi nyomon az óvodáztatás történetét. A gyerekek számára is nagy vonzerőt jelentő játékok mellett régi ruhák és egyéb tárgyak sorakoznak a múzeum belső terében, szépen rendezett enteriőrökben. Sokáig lehet nézelődni, de van olyan játék, ami ki is próbálható.

Az állandó kiállítás másik része a Brunszvik család tagjai, valamint Teleki Blanka által készített alkotásokat, képeket foglal magába. Ezeket a ma élő leszármazottak adományozták.

Óvodai életképek, a neveléshez kötődő tárgyak, dokumentumok láthatók
Fotó: FMH Archív

A hétvégén, jó időben családilag is érdemes ellátogatni a kisvárosba, és fölkeresni az Óvodamúzeumot, mert október 14-én, vasárnap a 11 és 17 óra közötti nyitvatartási időben Megyekártyával féláron lehet belépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!