A szecesszió művésze

2019.03.08. 08:00

Emlékév: 150 éve született Nagy Sándor

Nagy Sándor festőművész, grafikus, iparművész a magyar szecesszió kiemelkedő alakja volt. A 150 éve született alkotót és munkásságát Kriesch György mutatja be a művészetkedvelő közönségnek, szombaton, 16.30 órakor a Városi Képtárban.

V. Varga József / FMH

Nagy Sándor: Három alak a kertben Fotó: Városi Képtár

Nagy Sándor, Körösfői-Kriesch Aladárral együtt a gödöllői művésztelep alapítója, a művészet több ágát is művelte: az üvegablak-készítést, a freskóművészetet és a grafikát.

A kísérletező alkotó pályája egyrészt a szimbólumalkotás megújításához, a hazai historikus formavilág átdolgozásához, valamint a népművészet újraértelmezéséhez köthető. A mester hitt a művészet életújító, megtisztító szerepében, ars poeticája szerint: „Az élet minden megnyilatkozásának művészi tartalmat kell adni.”

Nagy Sándor: Három alak a kertben Fotó: Városi Képtár

Az unoka, Kriesch György A magyar szecesszió nagymestere címmel vetített képes előadásán mutatja be Nagy Sándor munkásságát, életpályáját, akinek művészi tevékenysége összeforrt a gödöllői művészteleppel, a magyar szecesszióval és szimbolizmussal.

Az emlékév a Kárpát-medence több településén előadásokkal, kiállításokkal, vezetett tematikus túrákkal járul hozzá az életmű jobb megismeréséhez. A székesfehérvári előadásra a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény Freskós szalonjába várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!