Moskovszky Éva emlékére

2019.10.18. 15:00

Élő babakultúránk – Konferenciát szerveznek a Hetedhét Játékmúzeum

Állandó és változó babakultúra címmel Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum játéktörténeti konferenciát rendez Moskovszky Éva emlékére szombaton 10 órától a Hetedhét Játékmúzeumban (Hiemer-ház, Oskola utca 2-4.).

V. Varga József

A csodás Moskovszky-gyűjtemény kultúrtörténeti jelentőségű Fotó: FMH-archív

A nap során egyebek között a Barbie baba hatvanéves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról, a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról, valamint a keleti babákról és a különleges amerikai szépségről, a nagy szemű Blythe baba történetéről is érdekes előadásokat hallhatnak az érdeklődők. Fekete Anetta muzeológus (Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely) 13 órakor kezdődő előadásának címe: Játsszuk azt, hogy…! A szerepjáték narratívái és kellékei. A programot 15 óra 40-től kerekasztal-beszélgetés zárja, amelynek témája az európai babakultúra jelenkori perspektívái.

A csodás Moskovszky-gyűjtemény kultúrtörténeti jelentőségű
Fotó: FMH-archív

A Kiss Áron Magyar Játék Társaság és a fehérvári önkormányzat 1999 óta évente szervez a Moskovszky-gyűjteményhez, a játékmuzeológiához kapcsolódó országos konferenciát Székesfehérváron. A Hetedhét Játékmúzeumban található Moskovszky Éva (1925-2010) régész, művészettörténész, a hazai játékkultúra kimagasló személyisége és édesanyja, Auer Erzsébet által hét évtized alatt összegyűjtött, négyezer-ötezer darabból álló játékkollekciója, amelyet 1996-ban helyezett el a megyeszékhelyen. A gyűjtemény 1998-ban került a Megyeház utcai Fehérvári Babaházba, majd a Hiemer-házban a 2012 májusában átadott Hetedhét Játékmúzeumban kapott méltó elhelyezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!