kiállítás

2018.08.03. 07:15

Barokk mennyország – Kincsek és rejtélyek a Szent István király-székesegyházból

Barokk mennyország – Kincsek és rejtélyek a Szent István király-székesegyházból címmel pénteken 16 órakor nyílik kiállítás a Csók István Képtárban.

V. Varga József

A Csók képtárban megnyíló kiállítás október 23-ig látható

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás létrehozását a bazilika építésének 250 évvel ezelőtti befejezése inspirálta, fő témája a székesegyház barokk műkincseinek bemutatása, de a számos kiváló minőségű műtárgy az egész korszak szellemiségét felidézi. A nagy ívű kiállításból kirajzolódik a bazilika barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól kezdve a Mária Terézia által adományozott főoltárig, a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mond Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András polgármester.

A Csók képtárban megnyíló kiállítás október 23-ig látható
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítást Nagy Veronika, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese, Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója és Gaylhoffer-Kovács Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora nyitja meg. A száznál több festményt, szobrot, ötvöstárgyat felvonultató kiállítás különlegességei a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket a freskókkal együtt Johann Ignaz Cimbal készített. A két múzeum közös tárlata szorosan kapcsolódik az idei évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez is. A negyedszázados kincseket október 23-áig csodálhatjuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!