programajánló

2019.02.01. 09:00

Az ember tragédiája, 24 órás röplabda kupa és Jamsession is vár a hétvégén

Nem tudja még, hogy mihez kezdjen a hétvégén? Mutatunk pár tippet az egész megyéből, melyekből mindenki kedvére mazsolázgathat!

V. Varga József

Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes hétfőn a Vörösmarty Színházban vendégszerepel

Fotó: Archív (MTI)

Színház

Péntek (február 1.)

Székesfehérvár, 18 óra: Madách Imre: Az ember tragédiája 1. (Vörösmarty Színház, Nagyszínpad, 4 óra két szünettel). Madách Imre örök érvényű remekművét a Vörösmarty Színház fennállása óta még nem mutatták be Fehérváron. A drámai költeményt Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János közösen vitte színre. Nemzeti drámánk közös bibliánk is, hiszen rólunk szól, mindannyiunkról, emberekről, akik belakjuk a teremtett világot, alakítjuk a történelmet, jóra törekszünk, majd elbukunk, örökös harcot folytatva a bennünk lakozó démonokkal, kétségekkel. A főbb szerepekben: Gáspár Sándor, Lábodi Ádám, Osváth Judit, Kovács Tamás, Tűzkő Sándor, Hirtling István, Varga Mária, Andrássy Máté, Kuna Károly, Kerkay Rita, Krisztik Csaba, Kiss Diána Magdolna, Kádas József, Nagy Péter, Ballér Bianka, Tóth Ildikó, Kozáry Ferenc. (Szombaton is.)

Székesfehérvár, 19 óra: John Mighton – Nagy Judit: Fél élet. A Szabad Színház előadása az Igézőben. A darabban két idős ember története fonódna újra egymásba, és folytatódna onnan, ahol évtizedekkel ezelőtt, a világháború miatt megszakadt. (Nem is gondolnánk, hogy a világégés Kanadát is mélyen érintette.) Csakhogy a leépülésnek indult öregek már nem rendelkeznek saját történetükkel, gyermekeik és egy otthon „foglyai”, nem teljesedhet ki a kapcsolatuk sem, bár megrendítő erővel próbálkoznak a maguk öreges, szelíd módján. Szereplők: Törsök Márta, Udvaros György, Nagy Judit, Solymossy Zoltán, Kövesi Tünde, Szabó Miklós, Paulik Anna, Balogh Mihály, Fertő László. (Szombaton is.)

Szombat (február 2.)

Székesfehérvár, 19 óra: Shakespeare: A vihar. A Prospero Színkör előadása A Szabadművelődés Házában. Rendezte: Micskó Zoltán. Szereplők: Alföldi Áron, Bognár Beatrix, Czeller Péter, Csille Ildikó, Nagy Szabolcs, Piber Patrícia. Prospero, Milánó száműzött, tudós hercege egy szigeten egyedül él lányával, Mirandával. Mágiájával és a szellemek segítségével vihart támaszt, amelyben ellenségei hajótörést szenvednek a sziget partjainál. Shakespeare egyik utolsó darabja nemcsak cselszövésről, szeretetről és gyűlöletről, bosszúról és megbocsátásról mesél, de a játékról és a színházról is szól. Az előadás után közönségtalálkozó a színészekkel és a rendezővel.

Vasárnap (február 3.)

Székesfehérvár, 11 óra: Szász Ilona: Százszorszép Bóbiska című meséjét Majoros Ági Bábszínháza mutatja be az Igézőben. A Kert közepén áll egy csodálatos harang, amely csak akkor szólal meg, ha a Királynőnek leánygyermeke születik. A lusta harangemberkék átokkal sújtják Bóbiska hercegnőt, mert a születését ünneplő harangszó felverte őket százéves álmukból. Vajon sikerül-e Bóbiskának megtörni az átok erejét, és elnyerni a boldogságot?

Kiállítás

Péntek (február 1.)

Fehérvárcsurgó, 16 óra: Józsa Judit kerámiaszobrász Múzsák kertje című terrakotta kisplasztika kiállításának megnyitója a Károlyi-kastélyban (Károlyi József Alapítvány). A tárlatot megnyitja Bába Szilvia, a Duna-palota operatív igazgatója, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány kurátora. Közreműködik: Major István (cselló). A kiállítás február 10-éig látogatható.

Nagyvenyim, 10 óra: Kelemen Marián Éva festőművész Színharmóniák című kiállítása február 11-éig, illetve február 22-e és 28-a között látogatható a Palágyi József Könyvtár földszinti galériájában.

Székesfehérvár, 15 óra: Az „Itt a farsang, áll a bál…” című megyei alkotópályázatra beérkezett legjobb munkák díjkiosztóval egybekötött kiállítása az OHF Stúdióban (Táncsics Mihály utca 6.). A volt munkácsys diákok, Ostorházi Helga és Szigeti Domonkos közreműködésével kiírt pályázat a farsangi néphagyományok felelevenítését szolgálja. Köszöntőt mondanak a zsűriző művészek: Végvári Beatrix grafikusművész és Pinke Miklós festőművész.

Székesfehérvár, 18 óra: Matúz & Szamosi. Matúz Péter és Szamosi Mariann közös kiállításának megnyitója az Árpád Fürdőben.

Hétfő (február 4.)

Székesfehérvár, 16 óra: Tóparti tárlat a művészeti gimnázium grafikus, keramikus és textilműves diákjainak munkáiból. A tárlatot Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója nyitja meg.

Rendezvény

Péntek (február 1.)

Gárdony, 18 óra: Ecuador, a vulkánok országa. Tárnok Ákos és Horváth Árpád (Los Andinos zenekar) zenés, vetített képes úti beszámolója a Nemzedékek Házában.

Mór, 17 óra: A Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége Egyesület irodalmi, képzőművészeti és zenés délutánja a Református Szolgáló Szeretet Házában. Joóné Nemes Terézia festménytárlata. Bohókás pillanatok, vidám irodalmi szemezgetés zenével fűszerezve, farsangi hangulatban.

Székesfehérvár, 13 óra: Fiatalok zenés-táncos flashmobja a civilek napja kapcsán az Országalmánál.

Székesfehérvár, 15 óra: 24 órás röplabda kupa, a Székesfehérvári Diáktanács versenye a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumában.

Szombat (február 2.)

Gárdony, 19 óra: Gárdonyi Jamsession Klub. Beszélgetős, együtt muzsikálós est a Nemzedékek Házában. Szabad a színpad – hangszert hozzatok!

Mór, 19 óra: Zimmermann jelmezbál felnőtteknek az iskolában. Tombola, meglepetés műsor. Zenél: Horváth László.

Pákozd, 9.30 óra: Földtani és természetismereti séta, némi barlanggal, kúszás-mászással összekötve. Gyermekes családoknak ajánlott. Találkozó: Pákozd, Kő utcai parkoló (az Ingókő utca tetején). Táv: 6 km. Szintemelkedés: 100 m. Időtartam: 3 óra.

Polgárdi, 9-12 óra: Fabrikáló kézműves foglalkozás, babzsák varrása a városi könyvtárban.

Székesfehérvár, 10 óra: Mesés színek – Lássuk a medvét! Családi délelőtt a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegében. Kézműves foglalkozás és papírszínházi előadás.

Székesfehérvár, 9 óra: Vizes élőhelyek világnapja, programok a Sóstói tanösvény látogatóközpontjában. Előadások a természetvédelem különböző témaköreiben, közös, vezetett séta az Északi-tó körül.

Székesfehérvár, 13 óra: Országzászló szentelés. A megszentelt élet világnapján, az Országzászló Védnöki Testület bábáskodásával a szentségimádás egyházi ünnepnap záróimádsága keretében Spányi Antal megyés püspök felszenteli az Országzászlót a ciszterci templomban. Ezt követően a zászlót a védnöki testület és a társadalmi szervezetek képviselői átkísérik a térre, Király Dávid dudás közreműködésével. 14 óra: A díszőrséggel övezett Országzászlót visszahelyezik az Országzászló emlékmű zászlórúdjára, majd ünnepélyesen felvonják a „Boldogasszony anyánk…” himnikus ének kíséretében.

Vasárnap (február 3.)

Csákvár, 15 óra: Rendhagyó vasárnapi beszélgetés a Csákvár Emlékházban (Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület). A 90 éves Lebovits Imre mesél életéről, történelmi tragédiákról, üzen a jövő nemzedékének.

Székesfehérvár, 10 óra: Hely­osztó mérkőzések a Szent István Kupán az Alba Regia Sportcsarnokban. 12.15 óra: Mérkőzés az U16-os kosárlabdatorna 5. helyéért. 14.30 óra: Bronzmérkőzés. 16.45 óra: Kupadöntő az aranyéremért. 18.15 óra: Eredményhirdetés.

Székesfehérvár, 15 óra: Befejeződik a 24 órás röplabda kupa, a Székesfehérvári Diáktanács versenye a Székesfehérvári SzC Jáky József Szakgimnáziumában. Éremátadó.

Székesfehérvár, 19 óra: Pedagógus bál a Hotel Magyar Királyban.

Székesfehérvár, 18 óra: Vigasságcsinálók bálja a Táncházban. Vendégváró. Fellépők: Gájer Bálint énekes, az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári balett Színház. 19 óra: Bálnyitó tánc. 19.30 óra: Vacsora. Meglepetés műsor. 23.15 óra: Tombola. Sztárvendég. Zenél a Dimenzió partyzenekar.

Úrhida, 15 óra: Műveltségi vetélkedő a közösségi házban.

Koncert

Péntek (február 1.)

Székesfehérvár, 20 óra: Üllői Úti Fá:k & Dope Calypso. Koncert a Petőfi Kultúrtanszéken. 21 óra: Farsangi buli a Discover Banddel az Ikon Clubban. 22.30 óra: USNK-koncert az Albabarban.

Szombat (február 2.)

Székesfehérvár, 19.05 óra: A Tej második lemezének turnéja a Köpönyegforgatók társaságában a Petőfi Kultúrtanszéken. 20 óra: Koncert a Nyolcas Műhelyben. 21 óra: Brigantik. 22.30 óra: Hétköznapi Csalódások.

Hétfő (február 4.)

Székesfehérvár, 19 óra: Két hang, két lélek – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc hangversenybérletének harmadik koncertje a Vörösmarty Színházban. Közreműködik Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és lánya, Harazdy Eszter. Vezényel: Janos Acs. Műsoron: Leoncavallo: Bajazzók – Madárdal (Nedda). Mozart: Figaró házassága – Susanna Rózsaáriája, Cherubino – Voi che sapete, Grófné – Porgi amor. Harazdy Eszter – Tarr Bernadett: Light. Gounod: Faust – Margit Ékszeráriája. Puccini: Bohémélet – Mimi – Si, mi chiamano Mimi… Harazdy Eszter – Tarr Bernadett: Prism. Puccini: Pillangó kisasszony – nagyária. Harazdy Eszter – Tarr Bernadett: Metamorphoses. Puccini: Tosca – Tosca imája. Harazdy Eszter – Tarr Bernadett: Glass apple arbor. Mascagni: Parasztbecsület – Intermezzo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!