Az idei mottó: népi kézművesség – a helyi értékek kézjegyeként

2019.04.05. 07:45

Alkotóházak hétvégéje lesz Székesfehérváron

Hatodik alkalommal rendezik meg hazánkban a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét. A megyeszékhelyen a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Terepjárók Diáksport Egyesület csatlakozott az eseményhez.

V. Varga József, FMH

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A helyszín a hangulatos Rác utca: a Kézművesek Háza és a Mesterségek háza. A rendezvénysorozat idei jelmondata: Népi kézművesség mint a helyi értékek kézjegye. A Mesterségek Háza alkotónapra várja az általános iskolásokat pénteken 10 és 16 óra között: a lányokat a tojásfestés hagyományos módjaiba, a fiúkat pedig a kötélverés rejtelmeibe vezetik be. Az alkotóházi hétvégének szombaton 10 és 16 óra között a Kézművesek Háza ad otthont, a Ház jegyében. Bodáné Fenyves Zsuzsanna textilműves irányításával ház alakú kulcstartót, ajtódíszt, kisebb táskát készíthetnek a látogatók. Dobrovitz Klára üvegműves vezetésével ház alakú üvegtárgyak – üvegékszerek, nyakba valók, gyűrűk és kisebb ablakdíszek – készülnek majd olvasztásos technikával. Sáricz Gyuláné fafaragó segítségével ház alakú tárgyakat készítenek az érdeklődők faragással, véséssel, a végén pedig be is festik azokat.

Sáriczné Zsuzsa fafaragóval szombaton találkozhatnak az érdeklődők
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Re-Kreatív Kuckó vasárnap 9 és 12 óra között családi délelőttre invitál a Mesterségek Házába, itt Tóth Eszter bábáskodása mellett húsvéti hímestojástartót, nyuszit és bárányt formálhatnak. A beszélgetés során a böjti ételek és a húsvéti népszokások kerülnek fókuszba. Az ingyenes rendezvényekre várják a hagyományos kézműves mesterségek iránt érdeklődőket, a programok a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének támogatásával valósulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!