Méltón őrzi emlékét az utókor

2019.12.27. 16:00

A móri csata évfordulóján tartanak egész napos programot a városvédők

A Móri Városvédő és Szépítő Egyesület egy tartalmas, az egész család számára érdekes emléknapot szervezett a két ünnep közötti időszakra.

Palocsai Jenő

A Lamberg-kastélyban hetente több programmal várják a látogatókat

Fotó: FMH-archív

December 30-án, 171 éve zajlott az az ütközet, melyet azóta móri csataként emlegetnek történészek és helyi lakosok egyaránt. A városvédők aktív csoportja nemcsak a történelem, különösen a helyi történelem iránt érdeklődőket várja erre a programra, hanem valamennyi korosztályt.

Hétfőn, délelőtt kilenckor a Lamberg-kastélyban előadás kezdődik, ahol Belegrai Tamás visszarepíti az érdeklődőket abba a távoli korba, a móri csata terepasztalánál. Ezzel párhuzamosan kézműves-foglalkozások kötik le a téma iránt még kevésbé érdeklődő gyerekek energiáit. A játék azonban tematikus lesz, így fegyverbemutató, ólomkatona-festés, huszárcsákó-, sőt, csipkehuszár-készítés is lesz az előzetes regisztrációhoz kötött foglalkozáson, melyet dísz­lövések hangja zár a kastély udvarán, fél tizenegykor.

Ezt követően a Homoki temetőben megemlékezés és koszorúzás lesz az ott felállított kopjafánál, ahol Törő Gábor országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet.

A rendezvényen közreműködik a Hagyományőrző Budai 2-ik Honvédzászlóalj, Fehérvári Huszárok Egyesülete, Mór Városi Önkormányzat, Borbarát Hölgyek Egyesülete, és a Lamberg-kastély Művelődési Központ.

A rendezvényre mindenkit szeretettel vár a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!