Fényfestészeti műalkotások

2018.08.10. 09:30

A Királyi Napok egyik kiemelkedő része: Musica Sacra, Áccsal!

A Királyi napok kiemelkedő eseménye a Musica Sacra, amely igazi kuriózum a komolyzene kedvelői számára. Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelyén évről évre komolyzenei klasszikusok dallamai is felcsendülnek, melyeket világhírű előadóművészek tesznek még felejthetetlenebbé.

V. Varga József

Rossini műve az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában Fotó: A zenekar

A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika romjai felett, az ország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpadán augusztus 12-én, vasárnap 21 órakor kezdődik a Musica Sacra 2018, a koncert a csillagos ég alatt.

Gioachino Antonio Rossini remekműve, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, kiváló olasz énekesek vendégfellépésével hangzik el az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs (Ács János) vezényletével. Rossini 1864-ben befejezett műve, a Kis ünnepi mise műfajának különleges képviselője. Amint megtudtuk: címe némileg megtévesztő, hiszen tizennégy tételből áll, s körülbelül 80 perces kompozíció.

Rossini műve az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában
Fotó: A zenekar

A „kis” jelző feltehetően az eredeti előadó-apparátusra vonatkozhatott: ugyanis tizenkét tagú kórus, a kórusból kiváló négy szólista, valamint két zongora és egy harmónium alkotta az együttest, amely a darabot egy kápolna felszentelésén előadta. A vasárnap esti hangversenyen közreműködik Sarah Tisba (szoprán), Chiara Tirotta (mezzoszoprán), Luciano Ganci (tenor), Filippo Polinelli (bariton). Továbbá a kórusok: az Alba Regia Vegyes Kar (karnagy: Kneifel Imre), az Ars Musica Vegyes Kar (karnagy: Szabó Adrienn), a Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília). A Magyar Rádió Énekkara (karnagy: Pad Zoltán), a Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), a Budapesti Kórus (karnagy: Uzsaly Bence András), a Vikár Béla Vegyes Kar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza).

Vasárnap este Ács János vezényel
Fotó: Igari Balázs

A mű partitúrájának utolsó oldalán Rossini így ír: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban.” A magyar származású, Olaszországban élő karmester, Janos Acs kiváló szakértője az olasz operajátszás tradícióinak. Repertoárján több mint százötven opera és zenekari mű található. Eddigi pályafutása során dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját, s a legnagyobb Verdi-műveket, s éveken át ő volt a „három tenor” koncertek dirigense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!