programajánló

2020.10.16. 07:10

Fegyverkiállítás, múzeumok őszi fesztiválja, táncház és ökotúra is vár a hétvégén Fejérben

Nem tudod még, merre indulj a hétvégén? Összeszedtünk néhány programot a megyéből, melyek közül biztosan megtalálod a neked tetszőt!

V. Varga József

A Zöld tanyán mutatják be a Fejér megye madárvilágáról szóló kötetet

Fotó: Török János / Délmagyarország

Kiállítás

Péntek (október 16.)

Bicske, 10 óra: Emlékezzünk, ne felejtsünk! Bicske – 1956. A fotódokumentációs kiállítás november 5-éig látható a Fiatalok Házában. A képeken az 1956-os forradalom és szabadságharc bicskei eseményeit láthatjuk: ahogy a tömeg vonul a Szent István utcában, a Kossuth utcában, a József Attila utcában, a Hősök terén, szégyentábla az országzászló alatt, páncélosok a Kinizsi úton, hogy csak néhányat emeljünk ki. A kiállításon Soltész József fényképész képei tekinthetők meg, melyeket Horváth Péter helytörténész hagyományozott az utókorra.

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel állandó régészeti kiállítás látható a Károlyi-kastélyban. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják. A kiállítás kurátora Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet.

Székesfehérvár, 10 óra: A kagán lovasa. Legendás kincs látható október végéig a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című tárlat életnagyságú rekonstrukciója Debrecenből, a Déri Múzeumból érkezett a királyok városába. A Kerénynek elkeresztelt katona teljes életnagyságban, egyedülálló páncélleletben, hiteles arcrekonstrukcióval látható a képtár időszaki kiállításán. A régészeti tárlaton egy eredeti állapotában bemutatott lovassírt, egy teljesen felszerelt avar jurtát, valamint tapintható, körbejárható, kipróbálható rekonstrukciókat és valódi fegyverleleteket is bemutatnak.

Székesfehérvár, 10 óra: A Vidám Kreatívok papírfonó csoportjának kiállítása október végéig látogatható az Aranybulla Könyvtár nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár: Időtlen érték. Tízéves születésnapját ünnepli a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Őszi tárlata. A kiállítást a járványvédelem miatt rendhagyó módon, a gimnázium közösségi oldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Székesfehérvár, 17 óra: Isten gyermekei. Hegedűs 2 László képző-, fotó- és filmművész kiállítása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Az idén 70 éves művész munkáinak fő alkotóelemei a talált és készített tárgyak, motívumok, képek és gondolatok. Alkotásainak egyik legfontosabb jellemzője a furcsa, szokatlan, sokszor szürreális képzettársítás. A születésnapi kiállításon Spányi Antal megyés püspök mond köszöntőt. A tárlat kurátora Kis Emőke, a Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjtemény gyűjteményvezetője. A kiállítás november 21-éig látogatható.

Pénteken nyílik meg Hegedűs 2 László kiállítása
Fotó: h2l.hu

Székesfehérvár-Kisfalud, 18 óra: Erdélyi viseletek – kiállítás-megnyitó a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot megnyitja Illyés Endréné restaurátor. Házigazda: Tibai Tibor. A kiállítás megtekinthető november 18-áig a közösségi ház nyitvatartási idejében (hétköznap 16 és 20 óra között).

Négyek

Péntek (október 16.)

Székesfehérvár, 10 óra: Négyek. Pinke Miklós festő, Rohonczi „Roho” István szobrász, Szarka Tamás keramikus és Varga Gábor Farkas grafikus közös kiállítása a Pelikán Galériában. A tárlat október végéig látogatható keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Szombat (október 17.)

Székesfehérvár, 11–15 óra: Négyek – Pinke, Rohonczi, Szarka, Varga. Műhelyfoglalkozás a kiállítókkal a Pelikán Galériában. Kreatív festés. Gipszöntés. Egyedi lenyomatok. A rendezvény ingyenes. Regisztrálni október 16-án, pénteken 14 óráig lehet, hogy biztosítani tudják az egészségügyi ajánlásokat (regisztráció: [email protected]).

Vadász – Fegyver

Vasárnap (október 18.)

Kápolnásnyék, 10 óra: Vadászfegyverek – Fegyvervadászok. Kiállítás, konferencia és fegyverbemutató a Halász-kastélyban. Kiállítás: október 18. – december 27. A program egyik legfontosabb eleme a lőfegyver- és vadászattörténeti kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Múzeum fegyverraktárának legizgalmasabb darabjaira épül. A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig. A kiállított tárgyak közül az egyik legkülönlegesebb műtárgy a híres afrikavadász, Kittenberger Kálmán utolsó vadászpuskája. Megnyitó: október 20., kedd 18 óra. A rendezvénysorozatot megnyitja Kovács Zoltán, a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Köszöntőt mond: L. Simon László országgyűlési képviselő. Konferencia: október 21., szerda 10 óra. A gazdag kiállítás értékét növeli a fegyvertörténeti konferencia, amelyen a hazai fegyvergyártás és vadászkultúra történetének szemelvényeit ismerheti meg a hallgató. Az előadók legfrissebb kutatásaikat mutatják be, amelyek sok évtizedes adósságot pótolnak. Fegyverbemutatók: a bemutatók a vadászfegyverek használatába engednek betekintést.

Őszi fesztivál

Péntek (október 16.)

Székesfehérvár, 14 óra: Múzeumok őszi fesztiválja. Távol is közel. Múlttal élő jelen! Az anyag művészete. Jakab János öntőmester kiállítás-megnyitója az MMKM Alumíniumipari Múzeumában (Zombori utca 12.). A kötetlen beszélgetésen az öntőmester mesél a magyar kardokról a honfoglalás korától napjainkig, valamint az anyag megmunkálásának rejtelmeiről. 15 óra: Ólomkatona öntés. Az öntész mesterség gyakorlati kipróbálása gyerekeknek és játékos kedvű felnőtteknek. 15 óra: Alu-go – alumínium alkotósarok. Alimíniumból készülő tárgyak alkotása egyedi technikával, fogó és olló segítségével.

Székesfehérvár, 16.30 óra: Kő kövön – a Szent István Király Múzeum programja. Városnéző séta Székesfehérvár történelmi helyszíneinek nyomában. A sétán a „túrázók” a megyeszékhely középkori és törökkori emlékeit, helyszíneit járják körbe, amely Schmöltz Margit: Kő kövön című könyvében díszletként szolgáltak. Indulás az Országalmától. A sétához előzetes bejelentkezés szükséges.

Rendezvény

Péntek (október 16.)

Mór, 18 óra: Nő – Férfi – Család. Hevesi Kriszta előadása az Erzsébet téri Művelődési Házban. (A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.)

Székesfehérvár, 19 óra: Égbolttúra – Jupiter, Szaturnusz, Mars. Őszi bemutató a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban.

Szombat (október 17.)

Bicske, 16 óra: Gesztenyés játszóház a Fiatalok Házában. Ha ősz, akkor gesztenye. És dió meg mogyoró. Gesztenyés játszóházba várnak mindenkit, aki szeret alkotni. Gesztenyéből, mogyoróból és gyurmából állatkákat készítenek és gesztenyét festenek. A játszóházat Farkas Bernadett és Kiss Irén vezeti.

Gárdony, 10–12 óra: Gárdonyi Géza-emléknap a Klausz Gábor Könyvtárban (Szabadság utca 14.). Az egri ostrom dicsőséges győzelmére emlékezvén… Kalandjáték Sági Vandával, a Gárdonyi Géza Emlékház múzeumpedagógusával. Izgalmas feladatok várnak az Egri csillagok regényt kincses térképként felhasználva, amelyeken keresztül felfedezheted a várat, megismerheted bátor védőit, bepillantást nyerhetsz a törökök egzotikus világába is. Gyűjts be minél több Jumurdzsák-gyűrűt, és védd meg a várat! A legvitézebbeknek korona a jutalma. (Hatéves kortól ajánlott.)

Székesfehérvár, 9.30 óra: Csókakőtől Daruhegyig – Fejér megye madárvilága. Könyvbemutató a Sóstó Zöldtanyán.

A Zöldtanyán mutatják be a Fejér megye madárvilágáról szóló kötetet
Fotó: Török János / Délmagyarország

Székesfehérvár, 10 óra: Asszonyműhely, foglalkozás kezdőnek és haladóknak. Kézművesműhely gyerekeknek, 9–16 éves korig. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete rendezvénye a Kézművesek Házában (Rác utca 27.).

Székesfehérvár, 10 óra: Őszi ökotúra a Sóstó természetvédelmi területen. Találkozópont a Sóstó Látogatóközpontban. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Székesfehérvár, 17 óra: Az Alba Regia Táncegyesület táncháza a Malom utcai Táncházban. Kézműves foglalkozás, terménydíszek készítése Pintérné Markovich Marcella irányításával. 18 óra: „Dombon törik a diót…”, népi gyermekjátszó Bókáné Zemancsek Edit vezetésével. 19.15 óra: Bodrogközi táncok tanítása Chifor Lénárd András vezetésével. 20.15 óra: Táncházi mulatság. Muzsikál a Galiba zenekar. Kapuzárás 23 órakor.

Vasárnap (október 18.)

Lovasberény, 9 óra: Leásunk a gyökerekig. Herbarius gyógynövénygyűjtő túra Lencsés Rita gyógynövény szakértő vezetésével. Megközelítés egyénileg, autóval vagy autóbusszal a fehérvári buszpályaudvarról 8 óra 30-kor induló járattal. Találkozás a Verebi elágazás nevű buszmegállónál. Előzetes bejelentkezés szükséges. „Újra leásunk a gyökerekig.” Aki még nem tudta begyűjteni a katángkóró, a fekete üröm, a nagy bojtorján, a csalán, a tövises iglice, a fekete nadálytő és a gyermekláncfű gyökerét, most még megteheti. Természetesen lesz alkalom bogyókat, gyógynövényeket is szedni. Célszerű kosárkát, papírzacskót, vágóeszközt vinni. A program körülbelül 13 óráig tart. A túrát a hatályos járványügyi előírások betartásával bonyolítják le, kérik, mindenki így készüljön.

Székesfehérvár, 11 óra: A három nyúl. Az Ákom-Bákom Bábcsoport bábelőadása az Igézőben. „Egyszer régen, nagyon régen, / zúgó erdő közelében, / három nyulak összegyűltek, / selyemfűre települtek…” (Zelk Zoltán verses meséje alapján).

Tiszta és egészséges

Péntek (október 16.)

Székesfehérvár: Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért. Az Alba Regia AK és a Depónia Nonprofit Kft. az idén rendhagyó módon szervezi meg TESZ elnevezésű kihívását. Az eddigi évek hagyományos, közös futása után idén online vetélkedőre várják a sportolókat és a családokat. A kihívások október 15. november 15. között teljesíthetők. A kreatív vetélkedő tekintetében egy versenyző maximum három pályaművet tölthet fel, míg a futás tekintetében egy nap csak egy táv rögzíthető pályázónként (részletek: www.arakatletika.hu/tesz).

Emlékest

Péntek (október 16.)

Gárdony, 18 óra: Csoóri 90 – Csanádi 100 online emlékest. Idén emlékezünk Csoóri Sándor születésének 90., Csanádi Imre születésének 100. évfordulójára. A két alkotó portréja megtalálható a Fejér megyei Emlékfalon, Agárdon, a Gárdonyi Géza Emlékháznál – ide a megyében valaha élt és alkotott írók, költők arcképei kerülnek. Az emlékesten live streaming Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész, Kelemen István Magyar Arany Érdemkereszt-díjas színművész, a Csajághy Laura színpad igazgatója és Mits Márton szaxofon zeneművész, művésztanár idézi meg a két irodalmi alakot, bízva abban, hogy sok irodalomkedvelő velük tart az esten. A járványügyi szabályok miatt rendhagyó módon találkoznak most az érdeklődők a jeles alkalomból, de talán így többen lehetünk, mint személyesen a Nemzedékek Házában.

Koncert

Szombat (október 17.)

Gárdony, 19 óra: Jam Session Klub a Nemzedékek Házában. Vendég a Santana Tribute zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!