Programajánló

2022.10.13. 09:52

Rejtvényfejtő családi túra és utazó kiállítás Gárdonyira emlékezve

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezik szülővárosa, Gárdony és Kápolnásnyék is 2022-ben. Számos programot, pályázatot hirdettek meg erre az évre a környéken, amelyeknek még most sincs vége. Az évforduló – október 30-a – közeleg.

S. Töttő Rita

Gárdonyi Géza ülőszobrához mindig szívesen odamennek a látogatók az Emlékháznál

Fotó: S. Töttő Rita

„Fiam, tebelőled sohse lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni” – valószínűleg nem Gárdonyi volt az első, aki ilyen szavakat hallott tanárától nyiladozása idején, de Gárdonyi volt az, aki később megmutathatta volt pedagógusának, mekkorát tévedett. Ziegler Gézaként látta meg a napvilágot Agárdpusztán, s 16 évesen már – szülőföldjére utalva – Gárdonyi Z. Gézaként írta alá írását. Később a Z-t is elhagyta, majd pedig már anyakönyvében is feljegyezték a változást.

Gárdonyi Géza szülőháza igazi kulturális-irodalmi központ Gárdonyban, hófehérre meszelt falán a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány irodalmi emlékfala tiszteleg a nagy közéleti személyiségek, írók előtt.

Gárdony vers- és prózamondó versenyéről már írtunk, de készül más egyébbel is a város a jubileum alkalmából: rejtvényfejtős családi programot hirdetnek október 15-e és 28-a közötti időszakra, melyre olyan családok jelentkezését várják, akik egy kirándulás keretében fejtik meg a megadott helyszíneken a találós kérdéseket. Az első ötven jó megfejtésért jutalom jár.

De Kápolnásnyéken is megemlékeznek az íróról: Gárdonyi különleges és varázslatos világát mutatja be a Mozaik Múzeumtúra és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola október 20-án, 8.30-as kezdettel a Gárdonyi Műhely előadássorozatában. Megnyitják az Ezerarcú Gárdonyi utazó kiállítást, interaktív előadással készülnek az íróról, de lesz ki-mit-tud, tárlatvezetés, gyerekeknek játéktár, kastélyparki kalandozás, valamint fellép a Vox Mirabilis Kamarakórusa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!