A tizennyolcadik

2022.06.24. 07:40

Vigasság tűzzel-vassal Fehérvár utcájában

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a XVIII. Tűzzel-vassal Fesztivált, a késes és fegyverkovács mesterek országos találkozóját szombaton 10 és 18 óra között rendezi meg a Rác utcában.

Kecskés Zoltán

A tavalyihoz hasonló érdeklődésre lehet számítani

Forrás: FMH-archív

A késes találkozót annak idején azért találták ki, hogy a szakmát megmentsék. A kezdetekben csak alig néhány, öt-hat kiállító jelentkezett, hogy bemutassa mesterségét és portékáját a nagyközönség előtt, de az ötlet az évek során szárnyat és teret nyert magának és idén már minden eddiginél népszerűbb, több mint 60 mester sorakozik fel standjával a híres utca két oldalán, valamint a szerb ortodox templom udvarán.

Emellett természetesen nem maradhatnak el a közkedvelt kézműves-bemutatók, interaktív foglalkozások, színpadi programok és a minőségi portékák sem. A központi téma idén a konyhai kiskés lesz, újdonság, hogy jönnek késalapanyag-gyártók és történelmi fegyvereket, sisakokat és páncélzatot készítő iparosok is.

A Tűzzel-Vassal Fesztivál megnyitója 10.00 órakor kezdődik, míg kiemelt eseményként Varga Tibor jogtörténész tart előadást a 800 éves Aranybulláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!