Programajánló

2022.06.24. 08:15

Múzeumok éjszakája, pajzán székely mesék és kiállítások várnak a hétvégén Fejér megyében

Kecskés Zoltán

Forrás: Pexels

Péntek 
Mór, 18 óra, Művelődési Központ: Fiatal alkotók, a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola móri szobrászműhelyében tanulók műveinek csoportos kiállítása. A tárlatot megnyitja Gránitz-Pápai Judit, kulturális szervező, köszöntőt mond Feny­ves Péter, Mór város polgármestere. A tárlat megtekinthető augusztus 7-ig, az intézmény nyitvatartási idejében. 
Kápolnásnyék, 20 óra, Csajághy Laura Szabadtéri Színpad: Gálakoncerttel kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja. A kétnapos eseményen fellép a Ceglédi Fúvószenekar, a Vox Mirabilis Kamarakórus, de lehetőség lesz biciklivel körültekerni a Velencei-tavat is. 
Kulcs, 18 óra, faluház: Pajzán székely mesés estre várják az önkormányzat szervezésében kifejezetten a felnőtt érdeklődőket. A szórakozás és a jó kedv garantált! 
Sárbogárd, József Attila Művelődési Ház: „Megy a gőzös…” – vándor vasúttörténeti kiállítás nyílt a 125 éves a Börgönd–Sárbogárd vasútvonal címmel. Megtekinthető hétköznap 13 és 17 óra között vagy előzetes bejelentkezéssel. 
Szabadbattyán, 17 óra: Játszótéravató a Petőfi utcában. Andi bohóc műsora lufihajtogatással. Vendéglátás finomságokkal. 
Szabadbattyán, 17–22 óráig, Kula-Torony: Múzeumok Éjszakája. Találd meg Indiana Jones kincsét! Szabadulószoba-játék a Kula-toronyban. A maximum 6 fős családi csapatoknak, baráti társaságoknak 30 perc áll rendelkezésére a kiszabaduláshoz. 
Székesfehérvár, Csók István Képtár: Community – Building / Közösség – Építés. A top_OS csop_Ort kiállítása a városról, a helyről és az időről a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A csoport tagjai: Katja Pratschke és Hámos Gusztáv konceptuális fotó- és videóművészek (Berlin); Asztalos Zsolt képzőművész; Csizik Balázs képzőművész, egyetemi oktató; Szabó Kristóf (KristofLab) médiaművész; Kulcsár Géza kutató, művészeti író. Megtekinthető szeptember 25-ig. 
Székesfehérvár, 17 óra, Márványudvar: Színek és képek. Berzai Zsuzsa festőművész kiállítása (utcai tárlat, kültéri vitrin) a Márványudvar (Fő utca 3.) bejáratánál. Megnyitja: Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke. A kiállítást rendezte: Pázmándi Éva.

Szombat 
Csór, 17 óra, Petőfi Sándor Művelődési Ház: „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért”. A hímző szakkör alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitója a művelődési házban. Megnyitja: Kiss Dorottya, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér megyei igazgatója. Fellép: a Csóri Csuka Népdalkör. A kiállítás július 11-éig látogatható. 
Kápolnásnyék, 16.30 óra, Halász-kastély: Világból világba. Péreli Zsuzsa, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművész, kárpitművész kis életmű-kiállítása a Halász-kastélyban. Megtekinthető július végéig a kastély nyitvatartási idejében. 
Martonvásár, 17 óra, Brunszvik-kastély park: Múzeumok Éjszakája keretében parkséta, kamarakoncert, kastélybejárás, nagyzenekari pokróckoncert, fényfestés, és a csillagos ég várható. 17.00-18.15: parkséta és kamarakoncert, 17.15–20.15: óránként kastélybejárás, 21.30-tól „Válassz egy csillagot” – az esti koncerten a kastély épületét, a park gyönyörű platánfáit fényfestéssel helyezik új dimenzióba. Weiner, Bartók és Kodály szimfonikus művei mellett népzenével is találkozhatnak az ide látogatók. 
Mór, 19.00–23.30, Lamberg-kastély: Múzeumok Éjszakája a Lamberg-kastélyban és udvarán. 19.00–23.00: Cirkusz és illúziók világa – menetleveles barangolás a kastélyban. 19.00–21.30: Bortotó a móri Borbarát Hölgyekkel. 20.00: Dallos Bogi énekesnő koncertje. 21.30: Firemagic Tűzvarázs Produkció: Vintage tűztánc show. 22.00: Stereo Swing koncert. 23.30: Szent Iván-éji tűzgyújtás. A programok ideje alatt a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás állandó tárlatai ingyenesen megtekinthetőek. 
Székesfehérvár, 10–22 óra: a Múzeumok Éjszakája keretében közel 100 izgalmas program és húsz kiállítóhely várja különleges időpontban az érdeklődőket. A rendezvények kizárólag a Tourinform Irodában beszerezhető karszalaggal látogathatók, amelyek belépőként, a retro- és a panorámabusz járatain pedig menetjegyként használhatók. A hatéves kor fölött kötelező karszalagokból befolyó bevételből az Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását, múzeumpedagógiai foglalkozásait támogatják. Néhány kiemelt program a teljesség igénye nélkül: 20.00: Múzeumi vigasság a Mákvirág Hagyományőrző Csoporttal a Kossuth udvarban, az Órajátéknál. 21.00: Kis esti muzsika a Duo Redwhite előadásában az Aranybulla-emlékműnél. 20.00–23.00: Scriptorium – próbáld ki a kódexkészítést! – múzeumpedagógiai foglalkozás 10 éves kortól a Szent István Király Múzeumban. 17.00–20.00: Családi foglalkozás a Moskovszky-gyűjteményben, a Hetedhét Játékmúzeumban. 20.00–21.00: A MusiColore énekegyüttes koncertje a Hetedhét Játékmúzeum udvarán. 21.00–21.30: A virágok keringője – zenei program Kopiás Gabriellával a Fekete Sas Patikamúzeumban. 

Vasárnap 
Rácalmás, 9 órától: Ismét megrendezik a rác­almási szigetfutás és családi sportnapot. A résztvevők 5, 11 vagy 22 km-es futótávok közül választhatnak, a gyaloglást kedvelők egy 11 km-es kört tehetnek meg a szigeten, míg a kerékpár szerelmesei pedig 22 km-t tekerhetnek. A szervezők készülnek ingyenes szűrővizsgálatokkal, kerékpárszervizzel, játszótérrel, izomlazító eszközökkel, közös zenés bemelegítéssel Dóczi Zsuzsival. A rajt-cél helyszíne a rácalmási Janko­vich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ. 
Sárszentágota, 19.30: A Sárszentágotai Hagyományőrző Egyesület hatodik alkalommal rendezi meg az éjszakai akadályversenyt, amelyen 8–10 fős csapatok versengenek. Gyülekező vasárnap, 19.30-kor a kultúrháznál. Szükséges felszerelés: elemlámpa, szúnyogriasztó és íróeszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!