Évforduló

2022.04.21. 07:10

Történelmi játékok és Aranybulla Piknik vár vasárnap Fehérváron

Április 24-én, vasárnap a Vörösmarty Színházban mutatják be a Székesfehérvári Balett Színház által létrehozott, 1222 című összművészeti történelmi produkciót. Ugyancsak ezen a napon a Városház téren zajlik majd az Aranybulla Piknik, amely egy napra megidézi a 13. századot. Az ünnepi eseményekről sajtótájékoztatón számoltak be.

FMH

Az 1222 olyan évszám, amelyre még 30 év múlva is emlékszik az ember

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az 1222 című összművészeti történelmi produkciót Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója rendezésében láthatják. Olyan jelentős társulatok művészeit vonultatja fel, mint a Vörösmarty Színház, a produkciót létrehozó Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyesület, valamint a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus. Egerházi Attila elmondta, öröm, megtiszteltetés és nem kis feladat számukra létrehozni a produkciót, amely műfaját tekintve atipikus, nem is meghatározható. Nem prózai, nem zenei és nem is táncszínházi alkotás, hanem mindent ötvöző, ízig-vérig színházi produkció, amelyben egyenlő hangsúllyal vannak jelen a különböző kulturális intézmények és az általuk képviselt műfajok. A darab drámai betéteit, valamint a nyitó és a záró kórusmű szövegeit L. Simon László, a dalszövegeket Somogyi Szilárd írta. A zenét Kocsák Tibor szerezte. 

Vasárnap 10.00 és 18.00 óra között a Városház téren zajlik majd az Aranybulla Piknik. A belvárosba látogatók izgalmas időutazáson vehetnek részt, az érdekes, szórakoztató, de egyben ismeretterjesztő programok segítségével visszarepülhetnek a 13. századba, hogy – többek között – a középkori nyomdával elkészítsék az Emlékévhez kapcsolódó egyedi okmányukat. A gyerekek fakardot, pajzsot, koszorút és fátylas fejdíszt készíthetnek a kézműves-foglalkozásokon.

Az egész napon át tartó jó hangulatról a Bordó Sárkány Régizene Rend gondoskodik, 15.00 és 17.00 órakor az Alba Regia Táncegyesület Senior csoportja hívja táncba a látogatókat, a 15 órai táncházban a talpalávalót a Kákics zenekar húzza. Az esemény résztvevői utcaszínházat is láthatnak majd: a Székesfehérvári Királyi Napokról ismert és kedvelt Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színházában II. András és az Aranybulla történetét játssza és meséli el Egger Géza és Lábodi Ádám. A darab 16.00 órakor kezdődik.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!