Ajánló

2022.02.25. 07:30

Ha tartalmas kikapcsolódásra vágyik: hétvégi programajánló Fejér megyéből

Tudja meg, mi történik a Fejér megyében. Böngésszen és válogasson!

Fotó: Shutterstock

Kiállítás

Péntek (február 25.)

Ercsi: „Komoly az élet, derűs a művészet…” (Schiller) A Képzőművészek Érdi Közösségének festmény- és kerámiakiállítása március 21-éig tekinthető meg az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtárban.

Mór: Együtt a természettel. Barta János amatőr természetfotós kiállítása a hétfői napok kivételével április 10-éig látogatható a Lamberg-kastélyban.

Székesfehérvár: A B Pictures 2020–2022 – Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festőművész tárlata a Pelikán Galériában. Megtekinthető február 25-éig.

Székesfehérvár: A fa bűvöletében – a Magyar Faesztergályos Egyesület kiállítása február 25-éig látogatható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Székesfehérvár: A Vidám Kreatívok Papírfonó Baráti Társaság tagjainak munkáiból összeállított kiállítás február 26-áig megtekinthető a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár: Közelebb a 30-hoz – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Kiállítók: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág, Szula Gergely. A tárlat február 27-éig látogatható.

Székesfehérvár: „Tanulni kell magyarul és világul…” – ablakkiállítás március 13-áig Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 17 óra: Múltidéző. Horváth Hella origami és paverpol munkáinak kiállítása az Onyx étteremben. A kiállítás március 13-áig tekinthető meg.

Székesfehérvár: Kirakat tárlat. Dobos Beáta ínycsiklandó ételfotói március 13-áig láthatók a Köfém Művelődési Központ ablakfelületein.

Székesfehérvár: Kőváros – Berkes Tamás kőfaragó kiállítása meghosszabbítva, március 31-éig látható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár: Iskolai bélyegbemutatók. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör vándorkiállítása április 15-éig látható a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében.

Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusig láthatók a Városi Képtárban.

Székesfehérvár: Aba-Novák Vilmos: Magyar–francia történelmi kapcsolatok című pannója május 15-éig újra látható a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában.

Székesfehérvár: Szoba Galéria – a Köfém Művelődési Ház online kulturális sorozata. Kallós-Kókány Zsuzsanna: Üvegfestés. Tepszichsné Antal Anett: 3D nyomtatás otthon(osan).

Székesfehérvár: Kolonics Gábor-emlékkiállítás a Köfém Művelődési Házban. Dugattyú-emberek használt autó-motor alkatrészekből. A kiállítás megtekinthető visszavonásig hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, előre egyeztetett időpontban szombatonként is.

Székesfehérvár, 18 óra: Schäffer Móric fotókiállításának megnyitója a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. a kiállítás április 10-éig látogatható.

Tác-Gorsium: Fejér megye kincsei – Válogatás a Fejér megyei beruházások régészeti feltárásának legszebb leleteiből a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Parkjában. A kiállítás megtekinthető február 27-éig 8 és 16 óra között.

 

 

Farsang

Péntek (február 25.)

Lepsény, 16.30 óra: Téltemetés Lepsényben. Télűző zajos felvonulás álarcban, maskarában, zajkeltő eszközök társaságában. A cifra karaván az óvodai parkolóból indul és a művelődési házba tart. Kiszebábégetés. Tea és fánk. „Maskarások, bolondok, / Rázzátok a kolompot: / Takarodjon el a tél – / Örvendezzen, aki él!”

Mezőszentgyörgy, 16.30 órától: Farsangi táncház az Eötvös Károly Művelődési Házban. 16.30 óra: Álarckészítő kézműves sarok Mészöly Ibolya vezetésével. 17 óra: Táncház a Kákics zenekarral. 18 óra: Jelmezesek bemutatkozása és fánkparti. „Légy kreatív, és öltözz be!”

Székesfehérvár, 9–15 óra: Mohai tikverőzős álarc készítése általános iskolai osztályok számára a Szent István Király Múzeum Országzászló tér 3. alatti épületének második emeletén. (Előzetes bejelentkezés alapján.) A foglalkozások az „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal – Pesovár Ferenc emlékezete” című kiállítás kísérőrendezvényeként valósulnak meg. A mohai hagyományt Pesovár Ferenc néprajzkutató jegyezte fel, az elnevezés a tyúkok jelképes megverésére és botolására utal, amelynek a néphagyomány szerint termékenységvarázsló szerepe van.

 

Szombat (február 26.)

Aba, 8 órától: II. Abai Disznótor reggeltől kora délutánig a közösségi ház környékén. Kolbásztöltő-, forraltbor- és fánkverseny. Sült kolbász, hurka, csülökpörkölt. 9–10 óra: Ingyenes városnéző körút lovas fogattal. 10 órától érkeznek az óriásbábok. Jelmezes, maskarás télűző felvonulás síppal, dobbal, kereplővel. 10 és 12 óra között: Szabadtéri mesejáték több felvonásban. Ingyenes városi fánk- és lángoskóstoló. Kiszebábégetés.

Bicske, 15 órától: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” Télűzés és kiszebábégetés a Fiatalok Házánál. Kiszebáb és busó maszk készítése. Télűző hangos felvonulás a Kultúrkúriába. Máglyarakás és kiszebábégetés.

Füle, 10 órától: Farsangi mulatság a Petőfi Sándor Művelődési Házban. 10 óra: A dzsungel könyve – musical. 15.30 órától: Kiállítás régi farsangok képeiből. Fánkkóstolás az udvaron. Moldvai táncház Porteleki Sárával. 17 óra: A Két szoknya, Egy nadrág Társulat operett-előadása.

Kőszárhegy, 14 óra: Kőszárhegyi farsangolás a művelődési háznál. Vidám télűzés. Mézeskalácsház készítő verseny. Játékok, vetélkedő, lufihajtogatás, arcfestés és csillámtetoválás, interaktív zenés foglalkozás. Jelmezverseny. Kiszebábégetés.

Szabadbattyán, 15 óra: A Csíkvár Nyugdíjasklub farsangi bálja a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban. Köszöntő. Klubok műsora. Jelmezes felvonulás. Vendéglátás. Zene.

Székesfehérvár, 10–12 óra: Farsangi álarc és maszk készítése a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Velence, 14 órától: Velencei karnevál. Helyszín: a kastélypark és környéke. Karneváli felvonulás zeneszóval (a két menet az Újtelepről és az Ófaluból indul). Színpadi programok, 15 óra: A három kívánság; a BAB Társulat interaktív farsangi játéka. 15.55 óra: Télbúcsúztató; Sukorói Hagyományőrző Egyesület. 16.30 óra: A Kákics együttes koncertje és gyermektáncháza. 18.10 óra: Magyar Rapszódia – Urbán verbunk tánc-show. Sötétedéskor fényfestés, majd tűzzsonglőr produkció a Tűzmadarak előadásában. 18.30 óra: Kiszebábégetés. 19 óra: A CimbaliBand koncertje. Vendégszereplők: Szirtes Edina „Mókus” és Pribojszki Mátyás. Házigazda: Rákóczi Ferenc. Programok a kastélyban, 14 óra: Kézműves foglalkozás és arcfestés. 16 óra: A Musica Historica együttes reneszánsz koncertje és táncháza. Programok a kastély környezetében 14 órától: Hagyományőrző játékpark. Régi idők körhintája. Karneváli élő szobrok. Food truck-felvonulás. Kézműves vásár.

 

 

Életmód hétvége

Székesfehérvár

Péntek (február 25.), 9–12 óra: Fehérvári családi életmód hétvége a Jancsárkertben. Állomásról állomásra. Egészségtudatos és környezetbarát életmódra nevelő, játékos foglalkoztató program. Interaktív ismeretbővítés óvodások és iskolások számára.

Szombat (február 26.), 7–12 óra: Termelői és biopiac. 9–12 óra: Életmód- és dietetikai tanácsadás (egészségügyi szűrővizsgálatok). Homeopátiás tanácsadás és szájüregi szűrés. Hulladékmentes élet és újrahasználat; pólószatyor- és pólófonal-készítés. Farmer-, póló-, zokni- és könyvgyűjtés. Fánk- és kvircedlikóstolás. Trükkös bringák.

Vasárnap (február 27.), 7–13 óra: Kolbásztöltő fesztivál a Fehérvári Polgárok Egyesülete szervezésében. Színpadi programok: Buch Tibor, Gabrovics Pál (sátor). 8–12 óra: Használd tovább, Fehérvár! Találkozó, könyv-, játék- és ruhabörze (csarnok). Farsangfarki rendezvények, 10 órára várják a jelmezbe öltözött felvonulókat az Igéző (Fő utca) elé, majd zenés, maskarás felvonulás indul a Jancsárkert Piacig. 12 óra: Zombori táncház. 13 óra: A kolbásztöltő verseny eredményhirdetése, majd kiszebábégetés.

 

 

Rendezvény

Péntek (február 25.)

Bicske, 17 óra: Kreatív Hobbi Klub. Tavaszi kopogtató készítése a Petőfi Művelődési Központban.

Bicske, 17 óra: Szülőföldünk Helytörténeti Klub. A legmagyarabb Habsburg és „a gazdászattal foglalkozó szakemberek Mekkája”. József nádor élete és az általa megálmodott arborétum. Nacsa Anett történész előadása a Nagy Károly Városi Könyvtárban.

Gárdony, 18.30 óra: A kommunizmus áldozatainak emléknapja. Emlékezés és mécsesgyújtás a Gulag-kopjafánál (Hősök parkja).

Martonvásár, 18 óra: A kommunizmus áldozatainak emléknapja. Csendes gyertyagyújtás az Emlékezés terén.

Székesfehérvár, 17 óra: Ribi András: A fehérvári keresztes konvent története – könyvbemutató a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Köszöntőt mond Spányi Antal megyés püspök, a kötetet Hunyadi Zsolt történész, a Szegedi Tudományegyetem Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének egyetemi docense mutatja be. Közreműködik a Fiori Musicali régizenei együttes. (Előzetes bejelentkezés szükséges.)

Székesfehérvár, 17 óra: Diktátorok. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Hahner Péter történész előadása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 17 és 19 óra: Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg – komoly-mese felnőtteknek és 12 évnél idősebb fiataloknak a Köfém Művelődési Ház kamaratermében. Kaszás Lili, Kaszás Dániel és Kaszás Mihály színművész előadása. Ingyenes, de a részvétel csak az előzetesen megváltott helyjegyekkel lehetséges.

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival – minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

 

Szombat (február 26.)

Ercsi, 19 órától: 30 éve szabadon! Helyszín: az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár. 19 óra: A kommunizmus keresztény áldozatai. Én, mi, mindenki – Az önmegvalósítás lehetőségei. Pál Feri atya előadása. 20.30 óra: Vastag Csaba koncertje. Moderátor: Farkas Lajos, a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója.

Jenő, 10 óra: Mesedélelőtt a művelődési házban. Furulyás Palkó – a Léghajó Meseszínház előadása.

Székesfehérvár, 10–12 óra: Hajtogassunk könyvjelzőt! Kézműves foglalkozás gyerekeknek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 10 órától: Családi nap – a Szegényeket Támogató Alapítvány rendezvénye a Fehérvári Civil Központban. Sanyi, én és a gyerekek: A kerek kő – interaktív gyermekelőadás. Találkozás Stoplival, a Mol Fehérvár FC kabalafigurájával – meztervezés, Stopli-álarc készítése. Arcfestés és csillámtetoválás. Kézműves foglalkozás.

Székesfehérvár, 10–16 óra: Asszonyműhely Bodáné Fenyves Zsuzsanna vezetésével, valamint Üvegékszer-készítő műhely Dobrovitz Klára vezetésével a Kézművesek Házában (Fehérvári Kézművesek Egyesülete).

 

Vasárnap (február 27.)

Székesfehérvár: Idegenvezetők világnapja. Két séta a királyok városában. 10 óra: Szórakozás és szabadidő a 19. századi Fehérváron. Hogyan szórakoztak dédszüleink? 14 óra: Érdekes Fehérvár. Legendák, ízelítő, felfedezés. A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Székesfehérvár, 11 óra: Szegénylegény szerencséje – a Meseerdő Bábszínház előadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 18.15 óra: Közönségtalálkozó Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatójának vezetésével a Prométheusz című bemutató előtt a Vörösmarty Színház földszinti nézőtéri büféjében. 

Székesfehérvár, 19 óra: Prométheusz – a Székesfehérvári Balett Színház előadása a Vörösmarty Színházban. Koreográfus: Alexander Ekman Szeszély és Egerházi Attila.

 

Hétfő (február 28.)

Székesfehérvár, 17 óra: Időutazás a Palotavárosba. Váczi Márk történész, városkutató, néprajzkutató előadása, baráti beszélgetéssel a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. (Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.)

Székesfehérvár, 18 óra: A 80 éves Péntek Imre József Attila-díjas költő köszöntése a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Cser-Palkovits András, Székesfehérvár polgármesterének és L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának köszöntője. A költőtársak – Balajthy Ferenc, Bence Lajos, Bobory Zoltán, Fenyvesi Ottó, Gál Csaba, László Zsolt, Petőcz András, Saitos Lajos, Szegedi Kovács György – köszöntője. Közreműködik: Cserta Gábor és Takács László. Műsorvezető: Bakonyi István irodalomtörténész.

Székesfehérvár, 19 óra: Mika Myllyaho – Nagy Judit: Káosz. A Szabad Színház előadása az Igéző Szabad Játékszínben. Fordította: Jankó-Szép Yvette. Szereplők: Cseh Kata, Csille Ildikó, Parrag Nóra.

 

 

Nyugdíjas Ki mit tud?

Székesfehérvár: A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ versenye Fejér megyei nyugdíjasok számára előadóművészet, valamint képző-, ipar- és népművészet kategóriákban.

Péntek (február 25.), 15 óra: Nyugdíjas Ki mit tud? A beérkezett alkotások kiállítása a Táncházban. Megtekinthető március 7-éig.

Vasárnap (február 27.), 10 órától: A színpadi produkciók első előválogatója a Táncházban.

 

 

Koncert

Hétfő (február 28.)

Székesfehérvár, 19 óra: A Győri Filharmonikus Zenekar hangversenye a Vörösmarty Színházban. Közreműködik: Baross Ádám zongoraművész. Vezényel: Berkes Kálmán. Műsor: Berlioz: Római karnevál – nyitány. Dohnányi: Változatok egy gyermekdalra. Csajkovszkij: 4. szimfónia, Op. 36. (Filharmónia bérlet).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!