Ajánló

2022.02.11. 08:00

Ezek a programok várnak Fejérben a hétvégén

V. Varga József

Forrás: Shutterstock

Forras: Shutterstock

Kiállítás

Péntek (február 11.)

Bicske: ’89 ’9030 éve szabadon. A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező kiállítás február 15-éig megtekinthető a Fiatalok Házában (Kossuth tér 19.).

Mór: Együtt a természettel. Barta János amatőr természetfotós kiállítása a hétfői napok kivételével április 10-éig látogatható a Lamberg-kastélyban. 

Székesfehérvár: A Varázslatos szilveszter című pályázatra érkezett munkákból összeállított kiállítás február 12-éig tekinthető meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén.  

Székesfehérvár: Dunajszky Gábor fotókiállítása a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Megtekinthető február 13-áig az intézmény nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár: Csak bátran! Kósa Viktória rajzai. Kirakat tárlat, Köfém Művelődési Központ. Megtekinthető: február 13-áig. A kiállítás anyaga online is elérhető.

Székesfehérvár: A B Pictures 2020–2022 – Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festőművész tárlata. Megtekinthető február 25-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között. 

Székesfehérvár: A fa bűvöletében – a Magyar Faesztergályos Egyesület kiállítása február 25-éig látogatható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Az intézmény faesztergályos kurzust is szervez, a foglalkozásokat Demeter László, Köpf Jenő, és Szalai Csaba tartják. Információ: Köpf Jenő 06-20-939-1899.

Székesfehérvár: Kőváros – Berkes Tamás kőfaragó kiállítása február 26-áig látható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. 

Székesfehérvár: A Vidám Kreatívok Papírfonó Baráti Társaság tagjainak munkáiból összeállított kiállítás február 26-áig megtekinthető a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár: Közelebb a 30-hoz – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Kiállítók: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág, Szula Gergely. A tárlat február 27-éig látogatható.   

Székesfehérvár: „Tanulni kell magyarul és világul…” – ablakkiállítás március 13-áig Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusig láthatók a Városi Képtárban.

Székesfehérvár: Szoba Galéria – a Köfém Művelődési Ház online kulturális sorozata. Kallós-Kókány Zsuzsanna: Üvegfestés. A munkák december 31-éig láthatók a www.facebook.com/kofem.kozpont oldalon. 

Székesfehérvár: Kolonics Gábor-emlékkiállítás a Köfém Művelődési Házban. Dugattyú-emberek használt autó-motor alkatrészekből. A kiállítás megtekinthető visszavonásig hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, előre egyeztetett időpontban szombatonként is. 

Tác-Gorsium: Fejér megye kincsei – Válogatás a Fejér megyei beruházások régészeti feltárásának legszebb leleteiből a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Parkjában. A kiállítás megtekinthető február 27-éig, hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között.

 

Farsang

Péntek (február 11.)

Székesfehérvár, 9–15 óra: Mohai tikverőzős álarc készítése egész februárban általános iskolai osztályok számára a Szent István Király Múzeum Országzászló tér 3. alatti épületének második emeletén. A foglalkozások az „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal – Pesovár Ferenc emlékezete” című kiállítás kísérőrendezvényeként valósulnak meg. 9–15 óra: „A, a, a, a farsangi napokban” című foglalkozások februárban keddtől péntekig, előzetes bejelentkezés alapján érhetők el. A foglalkozás időtartama 45 perc. További információk az esemény közösségi oldalán.

 

Szombat (február 12.)

Nagyvenyim, 15–20 óra: Farsang a szabadban! Helyszín az Eszkimókatár és környéke. Hangulatfelelős dj. Nepp Matyi. Jelmezverseny – az első három helyezett gyermek és felnőtt kategóriában díjazásban részesül. Fánk és zsíros kenyér, forralt bor és meleg tea. (Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár.)   

Székesfehérvár, 10 óra: Farsangi álarc. Kreatív szombat Buzásy Zsókával a Köfém lakótelep 1. szám alatt. (Aranybulla Könyvtár Alapítvány.)

Székesfehérvár, 14 óra: Süssünk együtt farsangi fánkot! Családi program fánksütéssel, álarckészítéssel és táncházzal a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban (Farkasvermi út 2.). 16 óra: Gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével, a talpalávalót a Szedtevette zenekar húzza.

Székesfehérvár, 17 órától: Az Alba Regia Táncegyesület farsangi táncháza a Malom utcai Táncházban. 17 óra: Kézműves foglalkozás – mohai tikverőzős álarc készítése Pintérné Markovich Marcella irányításával. 18 óra: „Hallod pajtás, itt a farsang…” – népi gyermekjátszó Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével (minden gyermeket jelmezben várnak). 19.30 óra: Vajdaszentiványi tánctanítás (2) – Nedvig Bendegúz és Kósa Adrienn oktatókkal. 20.30 óra: Táncházi mulatság, muzsikál a Galiba zenekar.

 

Vasárnap (február 13.)

Kápolnásnyék, 15 óra: Farsangi FüleMüle KastélyKoncert gyerekeknek a Halász-kastélyban. Fülelj, énekelj, játssz, próbáld ki a legkülönbözőbb hangszereket remek művészek iránymutatásával és társaságában! Házigazda: Bartek Zsolt klarinétművész. Főszerepben Kéménczy Antal zongorista, zeneszerző, karmester, kántor. A koncertet izgalmas mesék tarkítják a farsangról és a Velencei karneválról, az útitárs a billentyűs hangszerek és a klarinét lesz. A jelmezben érkezőket farsangi fánkkal és egy bögre teával vendégelik meg, a legkreatívabbak között nyertest hirdetnek. 

Székesfehérvár, 11 óra: Farsangi mulatság – a Bábos Babaszínház előadása az Igézőben, utána közös zenélés.

 

Rendezvény

Péntek (február 11.)

Gárdony, 18 óra: Valentin-napi táncklub és koncert a Boka Boogie Band közreműködésével a Nemzedékek Házában. Vendég: Pergel Kovács Orsolya énekes. Tánctanár: Krausz Ádám, a Paksi Táncklub vezetője.

Székesfehérvár, 16 óra: Női szemmel a Jelen – kötetlen beszélgetés a Sikerativ Életmód Egyesület szervezésében a Fivex Bowling Centerben (Palotai út 6.). Valószínűleg történelmünk során még sohasem kellett a nőknek annyi szerepben helyt állnia, mint napjainkban, és bizony az ebből fakadó feladatok sokasága igencsak feladja a leckét. Éppen ezért bőven van miről beszélgetni.

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival – minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Székesfehérvár, 19 óra: Mika Myllyaho – Nagy Judit: Káosz (dráma). A Szabad Színház előadása az Igézőben. Fordította: Jankó-Szép Yvette.

 

Szombat (február 12.)

Mór, 10 óra: Meseösvény. Ruff Orsolya és zöld macskája. Interaktív mesefoglalkozás a Radó Antal Könyvtár olvasótermében (ingyenes, de regisztrációhoz kötött). 

Polgárdi, 9.30 óra: Fabrikáló kézműves foglalkozás a városi könyvtárban.

Soponya, 18 óra: Linka Ágnes: A pap, a hajléktalan és a gurva. Színmű ősbemutató a közösségi házban. Szereplők: Brunner Márta, Siposhegyi Zsolt, Takáts Máté. Rendezte: Gór Nagy Mária. Az előadás után beszélgetés a közönséggel a színműről és saját karanténélményeikről. 

Székesfehérvár: Bennünk is ugyanaz a szív dobog! – Valentin-napi online divatshow a Hiemer-házban. Az Ability Fashion Hungary célja, hogy a különböző fogyatékosságokkal élő hölgyek bemutassák: a nő mindig nő, és a szépség mindenkiben megtalálható. A rendezvénynek most először ad otthont Székesfehérvár. A mozgás- és látássérült modellek a többi között a Mystic Day, a Réthy Fashion és a Szonja Dudik ruháit viselik. A pontos kezdésről és a bemutatóról szóló további információk és hírek miatt érdemes követni rendezvény Facebook-eseményét, melyen folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket.

Székesfehérvár: A házasság hete. A Széna Egyesület a Családokért játékot hirdetett házaspárok számára. Résztvevő lehet bárki, aki A házasság hetében randevúra hívja társát. Az alkalom teljesítéséről egy fotót és néhány mondatos élménybeszámolót kell küldeni a [email protected] címre, kiegészítve azzal, hogy hány éve élnek kapcsolatban a párok. Az egyesület értékes nyereményeket sorsol ki. A játékban a február 12-én, szombaton 24 óráig beérkező jelentkezések vesznek részt, az eredményhirdetést a következő héten tartják. 

Székesfehérvár, 18–20 óra: Bogusław Schaeffer: Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre (monodráma). A Homo Ludens Project színházi előadása az Igézőben.

 

Vasárnap (február 13.)

Enying, 16 óra: Szenzáció! Téli cirkuszi gálaműsor a művelődési házban. Zsonglőrök, akrobaták, bohócok, késdobálók. És egy meglepetés produkció Németországból. Három év alatt ingyenes.

 

Hétfő (február 14.)

Mór, 16.30 óra: A móri németek elűzésének 74. évfordulós rendezvénye a Millenniumi parkban. Megemlékezés a Kitelepítési emlékműnél. Beszédet mond Erdei Ferenc, a móri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Székesfehérvár, 17 óra: Az Árpád-házi királyok és az ország előkelői. Font Márta történész előadása a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében. (Aranybulla Székesfehérvár, 1222–2022.) 

Székesfehérvár, 18 óra: Széna téri találkozások. Saitos Lajos költő verseskötetének bemutatója a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. A kötetet bemutatja Bakonyi István irodalomtörténész. Közreműködik: Cserta Gábor és Takács László.

 

Koncert

Péntek (február 11.)

Székesfehérvár, 19 óra: Észak-német hitvallások – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenye a Budai úti református templomban (Somorjai Ferenc kamarazenekari és kórusbérlet). Műsoron Scheidt, Schein és Buxtehude művei. Közreműködik az Ars Oratoria Kamarakórus. Vezényel Pad Zoltán.

 

Hétfő (február 14.)

Székesfehérvár, 19 óra: Szerelmes klasszikusok – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Valentin-napi koncertje a Hotel Magyar Király kupolatermében. Zenei menü: Lehár: Arany-ezüst keringő. Toselli: Szerenád. Leroy Anderson: Blue tango. Nino Rota: Keresztapa – Szerelmi téma. Leroy Anderson: Plink, plank, plunk. Kálmán Imre: Keringő egyveleg. Elgar: Salut d’amour. Sosztakovics: Keringő a II. szvitből. Nigel Hess: Hölgyek levendulában (hegedűszóló). Rixner: Boldog hétvége utolsó tétel. Ifj. Johann Strauss: Tavaszi hangok keringő. Az est hangversenymestere: Bondor Erika.

 

Nyitott tornatermek

Székesfehérvár: Az iskolák egész területén kötelező a maszkviselés, kivéve azoknak, akik a pályákon sportolnak. A nyitott tornatermes lehetőségeken csak az a személy vehet részt, aki a helyszíneken az iskola portásánál a védettségi (február 15-étől oltási) igazolvánnyal és személyét azonosító hivatalos okmánnyal igazolni tudja magát.

 

Péntek (február 11.), 17–20 óra: Tekézés 4 pályán, Köfém SC tekecsarnoka. 19–20 óra: Tollaslabdázás 3 pályán, Kossuth Lajos Általános Iskola (nagy tornaterem). 19–21 óra: Tollaslabdázás 4 pályán, Vasvári Pál Általános Iskola. 19–21.30 óra: Tollaslabdázás 6 pályán, Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. 20–21.30 óra: Tollaslabdázás 4 pályán, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Sziget utcai tornaterem). 20–21.45 óra: Asztalitenisz 12 asztalon, Németh László Általános Iskola.

 

Szombat (február 12.), 9–10 óra: Teremlabdarúgás (14 éves korig, fiúknak ajánlott), Kossuth Lajos Általános Iskola (nagy tornaterem). 9–12 óra: Teremlabdarúgás, Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola. 9–12 óra: Kosárlabdázás, Vasvári Pál Általános Iskola. 10–12 óra: Teremlabdarúgás (14 éves kortól, fiúknak ajánlott), Kossuth Lakos Általános Iskola (nagy tornaterem). 

 

Vasárnap (február 13.), 9–12 óra: Kosárlabdázás, Ezredéves Általános Iskola. 14–17 óra: Teremlabdarúgás, Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában