Programajánló

2022.01.21. 08:00

Színes programok várnak mindenkit január negyedik hétvégéjén is

Egy csokorba szedtük a Fejér megyei programok listáját.

V. Varga József

20210619 Magyar Tavak Fesztiválja, Tour'D opera, Vox Mirabilis kórus, Velencei-tó, Sukoró. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó:

A magyar kultúra napja

Péntek (január 21.)

Martonvásár, 18–19 óra: Könyvtári mesedélután a városi könyvtárban. Meseolvasó: Tóth Andrásné Márti, a Martonvásári Kulturális Egyesület elnöke (MartonKult).

Mór, 18 óra: Megszólít a lélek – Csuja Imre és Czutor Zoltán zenés irodalmi estje az Erzsébet téri Művelődési Házban.

Sárosd, 17 óra: Ünnepi műsor a művelődési házban.

Székesfehérvár, 18 óra: A bor dicsérete. A zenés irodalmi összeállítás időutazásra invitálja a hallgatóságot a bor és a borfogyasztás izgalmas történetébe. Ács Tamás előadóművész műsora a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.

Székesfehérvár, 18 óra: A Vox Mirabilis Kamarakórus nyílt kóruspróbája a Krisztus Király plébánia közösségi házában. Az ünnepi alkalmon Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Karai József, Birtalan József, Farkas Ferenc és Fasang Árpád egy-egy kórusműve csendül fel, a műveket ismerteti, és a kóruspróbát tartja: Zemlényi Katica karnagy. Minden érdeklődőt, és az éneklésbe bekapcsolódni vágyót hívnak és várnak.

Székesfehérvár-Kisfalud, 18 óra: A Kisfaludi Művészkör kiállításának rendhagyó finisszázsa a közösségi házban. Közreműködik: a Bástya Kamarakórus, valamint Csengey Márton, Marth Fruzsina és Sárközy István versmondó.

 

Szombat (január 22.)

Aba, 16 óra: Városi ünnepi megemlékezés a Tanka János Közösségi Házban. Díszvendég: Lukácsy József közíró, publicista, a Vörösmarty Társaság alelnöke. 

Csákvár, 15 óra: Akit régen tép… Ünnepi műsor a Floriana Könyvtár és Közösségi Házban. Közreműködik: Zsapka Attila és Farnbauer Péter.

Nagyvenyim, 18 óra: Ünnepi programok a művelődési ház és könyvtárban. A 2021. évi olvasói verseny eredményhirdetése, díjátadás. Az adventi kalendárium felhívásra készült dekorációk közönségdíjának átadása. 18.30 óra: Egy óra múlva itt vagyok! – Harsányi Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész és Udvarhelyi Boglárka zenés kabaréműsora. Az előadáson a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az épületben a 6 éven felülieknek a maszk használata kötelező.

Soponya, 18 óra: Ady Endre – Ady ember. A költőóriás belső harcai a világgal, a korral, a szerelemmel, a művészettel, az élettel. Oratorikus előadás a közösségi házban. Közreműködik: R. Kárpáti Péter, Szentesi Nóra és Czető Zsanett. 

Székesfehérvár, 10–16 óra: A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyitott műhellyel várja a látogatókat a Rác utca 27. szám alatt található Kézművesek Házában. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az egyesület munkájába, és érdekességeket hallhatnak a régi Rác utca történetéről. A nap folyamán a felnőtteknek kézműves bemutatót, a gyerekeknek pedig kézműves foglalkozást tartanak 10 és 14 óra között.

Székesfehérvár, 15 óra: A teremtés ünnepe. A Vörösmarty Színház társulatának előadásában részletek elevenednek meg Madách Imre örök érvényű klasszikusából, Az ember tragédiájából, valamint annak újra gondolásából, Az ember tragédiája 2.0 című előadásból, sok zenével. A műsort Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál gondolatai gazdagítják. A házigazda: Kiss Diána Magdolna és Szikora János. Az ünnepi rendezvényen a Pro Cultura Regiae-díjat Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere adja át. Az előadás ingyenesen megtekinthető, de regisztrációhoz kötött.

 

Hétfő (január 24.)

Dunaújváros, 18 óra: Városi ünnepség az evangélikus templomban. Kóruskoncert. Az eseményen adják át a Pro Cultura Intercisae-díjat.

 

 

Kiállítás

Péntek (január 21.)

Székesfehérvár, 18 óra: A B Pictures 2020–2022 – Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festőművész tárlata. Vernisszázs a Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában. A programon való részvétel védettségi igazolványhoz és maszkviseléshez kötött. Megtekinthető február 25-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között. Kőnig Frigyes 1955-ben született Székesfehérváron, a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 1981-ben Smohay-díjat és Kondor Béla-díjat, 1990-ben Barcsay-díjat, 1998-ban Munkácsy-díjat, 2003-ban Deák Dénes-díjat kapott. Számtalan csoportos tárlat résztvevője. „A nyolcvanas évektől realisztikus portrékat, anatómiai tanulmányokat rajzolt. Ezzel párhuzamosan, már a hetvenes évek végétől folyamatosan foglalkozott tértanulmányokkal is. A különféle tárgyak és a mozgó fény viszonyrendszerét jelenítette meg a síkra vetítve. Az elmozduló fény, a pillanatról pillanatra változó látvány – az elmozduló időbeliség – egymásra vetülését rögzítette rajzban, festményen” – olvasható róla az ArtPortal oldalon.

Kőnig Frigyes festőművész kiállítását január 21-én, pénteken 18 órakor nyitják meg a Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában Forrás: Múzeum

Székesfehérvár: Kiállítás Stockinger József ex libris gyűjteményéből a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Megtekinthető január 29-éig a könyvtár nyitvatartási idejében.   

Székesfehérvár: Időutazás a Palotavárosban – Csicsman Attiláné képeslap-kiállítása a VMK olvasótermében. Megtekinthető január 29-éig az olvasóterem nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár: Egy európai magyar – Szabó Ákos festőművész életműkiállítása a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kiállítás fővédnöke: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A kiállítás január végéig látható.

Székesfehérvár: Kovács Árpád festőművész kiállítás január 31-éig látogatható az Igézőben.

Székesfehérvár: Dunajszky Gábor fotókiállítása a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Megtekinthető február 13-áig az intézmény nyitvatartási idejében. (Székesfehérvári Zsidó Hitközség, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Motívum Kulturális Egyesület.)

Székesfehérvár: Csak bátran! Kósa Viktória rajzai. Kirakat tárlat, Köfém Művelődési Központ. Megtekinthető: február 13-áig. A kiállítás anyaga online is elérhető.

Székesfehérvár: A fa bűvöletében – a Magyar Faesztergályos Egyesület kiállítása február 25-éig látogatható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Az intézmény faesztergályos kurzust is szervez, a foglalkozásokat Demeter László, Köpf Jenő, és Szalai Csaba tartják. Jelentkezés és további információ: Köpf Jenő 06-20-939-1899.

Székesfehérvár: Közelebb a 30-hoz – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Kiállítók: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág, Szula Gergely. A tárlat február 27-éig látogatható.   

Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusig láthatók a Városi Képtárban.

Székesfehérvár: Kolonics Gábor-emlékkiállítás a Köfém Művelődési Házban. Dugattyú-emberek használt autó-motor alkatrészekből. A kiállítás megtekinthető visszavonásig hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, előre egyeztetett időpontban szombatonként is. 

Székesfehérvár-Kisfalud: A Kisfaludi Művészkör kiállítása január 21-éig megtekinthető a közösségi házban. Nyolc alkotó festményei, grafikái, festett bútorai.

Tác-Gorsium: Fejér megye kincsei – Válogatás a Fejér megyei beruházások régészeti feltárásának legszebb leleteiből a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Parkjában. A kiállítás megtekinthető február 27-éig, hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között.

 

Rendezvény

Péntek (január 21.)

Székesfehérvár, 14 óra: A Pesovár Ferenc megyei gyermek és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny első területi válogatója a Malom utcai Táncházban.   

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

 

Szombat (január 22.)

Iszkaszentgyörgy, 7–12 óra: Bolhapiac. Zsibvásár és termelői piac, jótékonykodással. Jótékonykodni a katolikus karitász és a református nőszövetség asztalánál lehet. 

Székesfehérvár, 9 óra: Meseműhely nőknek! Fabula materna – Vissza a forráshoz! (Helyszín: Tündérzug Waldorf Óvoda.) A Metamorphoses Meseterápia során feltárul egy olyan ösvény, amely az anyai szerepek különböző minőségein vezet keresztül. Lélekfrissítő műhely minden nőnek! Jelentkezés: [email protected]. A műhelysorozatot az Ezerarcú Nő Meseműhely szervezi, foglalkozásvezetők: Nagy-Kalmár Szilvia és Csabai Dorina Eszter (meseterapeuták).

Székesfehérvár, 18 óra: Egy magyar népmese hallható és látható az Igézőben.

 

Vasárnap (január 23.)

Székesfehérvár, 11 óra: Mágikus és mulatságos – EduShow. Zsiga Edwárd bűvész gyermekműsora az Igézőben.

 

 

Ökumenikus imahét

Székesfehérvár, 18 óra: Január 21. péntek, evangélikus templom: Berze János református lelkész. Január 22. szombat, Jézus Szíve-templom: Sinka Csaba baptista lelkipásztor. Január 23. vasárnap, Prohászka-templom: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!