Vátozatos programok

2022.01.28. 08:00

Régészeti kiállítás, filmek és zumba fitnesz is vár Fejérben a hétvégén

V. Varga József

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kiállítás

Péntek (január 28.)

Székesfehérvár: Kiállítás Stockinger József ex libris gyűjteményéből a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Megtekinthető január 29-éig a könyvtár nyitvatartási idejében.   

Székesfehérvár: Időutazás a Palotavárosban – Csicsman Attiláné képeslap-kiállítása a VMK olvasótermében. Megtekinthető január 29-éig az olvasóterem nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár: Egy európai magyar – Szabó Ákos festőművész életműkiállítása a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kiállítás fővédnöke: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A kiállítás január végéig látható.

Székesfehérvár: Kovács Árpád festőművész kiállítása január 31-éig látogatható az Igézőben.

Székesfehérvár: Dunajszky Gábor fotókiállítása a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Megtekinthető február 13-áig az intézmény nyitvatartási idejében. (Székesfehérvári Zsidó Hitközség, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Motívum Kulturális Egyesület.)

Székesfehérvár: Csak bátran! Kósa Viktória rajzai. Kirakat tárlat, Köfém Művelődési Központ. Megtekinthető: február 13-áig. A kiállítás anyaga online is elérhető.

Székesfehérvár: A B Pictures 2020–2022 – Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festőművész tárlata. Megtekinthető február 25-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között. Kőnig Frigyes 1955-ben született Székesfehérváron, a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 1981-ben Smohay-díjat és Kondor Béla-díjat, 1990-ben Barcsay-díjat, 1998-ban Munkácsy-díjat, 2003-ban Deák Dénes-díjat kapott. Számtalan csoportos tárlat résztvevője. „A nyolcvanas évektől realisztikus portrékat, anatómiai tanulmányokat rajzolt. Ezzel párhuzamosan, már a hetvenes évek végétől folyamatosan foglalkozott tértanulmányokkal is. A különféle tárgyak és a mozgó fény viszonyrendszerét jelenítette meg a síkra vetítve. Az elmozduló fény, a pillanatról pillanatra változó látvány – az elmozduló időbeliség – egymásra vetülését rögzítette rajzban, festményen” – olvasható róla az ArtPortal oldalon.

Székesfehérvár: A fa bűvöletében – a Magyar Faesztergályos Egyesület kiállítása február 25-éig látogatható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Az intézmény faesztergályos kurzust is szervez, a foglalkozásokat Demeter László, Köpf Jenő, és Szalai Csaba tartják. Információ: Köpf Jenő 06-20-939-1899.

Székesfehérvár: Közelebb a 30-hoz – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Kiállítók: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág, Szula Gergely. A tárlat február 27-éig látogatható.   

Székesfehérvár: „Tanulni kell magyarul és világul…” – ablakkiállítás március 13-áig Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. A kiállítás felidézi Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró munkásságát és életét. Nemes Nagy a magyar irodalom megkerülhetetlen alakjaként 1975-től több kötetben publikálta esszéit és verselemzéseit. Több ízben is képviselte a magyar irodalmat külföldi felolvasóesteken és nemzetközi irodalmi találkozókon. 

Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusig láthatók a Városi Képtárban.

Székesfehérvár: Szoba Galéria – a Köfém Művelődési Ház online kulturális sorozata. Kallós-Kókány Zsuzsanna: Üvegfestés. A munkák január 28-ától december 31-éig láthatók a www.facebook.com/kofem.kozpont oldalon. 

Székesfehérvár: Kolonics Gábor-emlékkiállítás a Köfém Művelődési Házban. Dugattyú-emberek használt autó-motor alkatrészekből. A kiállítás megtekinthető visszavonásig hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, előre egyeztetett időpontban szombatonként is. 

Tác-Gorsium: Fejér megye kincsei – Válogatás a Fejér megyei beruházások régészeti feltárásának legszebb leleteiből a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Parkjában. A kiállítás megtekinthető február 27-éig, hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között.

 

 

Bátor filmek

Székesfehérvár: 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a megyeszékhelyen (Cinema City). A fesztivál idei szlogenje: Bátor filmek. A dokumentumfilmek bátor nőket, gyerekeket, álmodozókat, ellenállókat és útkeresőket mutatnak be a közelmúltban megjelent, nemzetközi sikereket elért alkotások által.

Péntek (január 28.), 17 óra: A köd gyermekei (rendező: Ha Le Diem). 19.15 óra: A vörös falak foglyai (Hong Kong Documentary Filmmakers).

Szombat (január 29.), 17 óra: Tehén (rendező: Andrea Arnold). 19.30 óra: Menekülés (rendező: Jonas Poher Rasmussen). 

Vasárnap (január 30.), 16 óra: Gólya, bácsi, gólya (rendező: Tomislav Jelincic). 18 óra: Magas mérce (rendező: Gudjon Ragnarsson).  

 

 

 

Rendezvény

Péntek (január 28.)

Székesfehérvár, 17 óra: Időutazás a Palotavárosban – Váczi Márk történész, néprajzkutató ismeretterjesztő előadása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A Palotaváros Székesfehérvár középkori eredetű történelmi külvárosa. Nevét az magyarázza, hogy a Palotára menő út mellett alakult ki. A városrész különös mikrovilágként élte a mindennapjait a valódi város nyugati tőszomszédságában, ahol hajdanában jól megfértek egymás mellett iparosok, kereskedők, földművesek és a szerbek rácoknak keresztelt utódai. Ma ismert arculata 1979-től alakult ki a régi épületek túlnyomó többségének lebontásával, és az akkor Lenin-lakótelepnek, ma Palotavárosnak nevezett negyed megépítésével.

Székesfehérvár, 17 óra: Köszönjük, Magyarország! „Az örök íletre vágyó királyfi” – Szénási Veronika népmesemondó előadása felnőtteknek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Székesfehérvár, 19 óra: Mika Myllyaho – Nagy Judit: Káosz – a Szabad Színház előadása az Igézőben. Fordította: Jankó-Szép Yvette. Szereplők: Cseh Kata, Csille Ildikó, Parrag Dóra. Egy 30-asokból álló baráti társaság tagjai – Sofia, Julia, Emmi – időről időre kávéházakban találkoznak azért, hogy megosszák egymással életük legfontosabb eseményeit, és a bajban támogassák egymást. Amikor a világ gondjai túlzottan rájuk nehezednek, leülnek egy-egy csésze kávé mellé, és megpróbálnak rájönni, hogy mi az oka és következménye krízisüknek. Myllyaho drámája három nőről szól, akiket nemcsak kávézókban, hanem utcákon, iskolában, hajókiránduláson és egy orvosi váróban is látunk, valamint egy rendőrségi fogdában, ahova részegen zárják be őket egy átmulatott éjszaka után.

Székesfehérvár-Kisfalud, 18 óra: A bor dicsérete. A zenés irodalmi összeállítás időutazásra invitálja a hallgatóságot a bor és a borfogyasztás izgalmas történetébe. Ács Tamás előadóművész műsora a közösségi házban. Közreműködik a Búzavirág Dalkör bordalokkal.

 

 

Szombat (január 29.)

Martonvásár, 19 óra: Jean-Paul Sartre: Temetetlen holtak – abszurd dráma a Maszk Társulat előadásában a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban.  

Sárbogárd, 16 órától: Ügyes kezek, fürge lábak – kézműves foglalkozás, kiállítás és táncház a művelődési központban. Csuhé- és szalmafonás (Fejér Megyei Népművészeti Egyesület). Csörögekóstoló. A táncházat Ikerné Miklósa Györgyi vezeti, a talpalávalót a Bácska Banda húzza. (Sárbogárdi Kulturális Egyesület – közösségépítő és közösség-összetartó programok.)     

Székesfehérvár, 16 óra: Aladdin és a Csodalámpa – a Szabad Ötletek Színháza zenés mesejátéka a Köfém Művelődési Házban. 

Székesfehérvár, 17 óra: Eredetiség és hagyomány – Szabó Balázs zenetörténész vetített képes előadása Bartók Béláról a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. Az előadás után a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanítványainak koncertje. Az Egy európai magyar – Szabó Ákos életműkiállítás című tárlat kísérőprogramja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

 

Vasárnap (január 30.) 

Székesfehérvár, 11 óra: Danny Bain és Ágoston Béla mesekoncertje az Igézőben.

 

 

Hétfő (január 31.)

Szabadbattyán, 17 óra: A magyar kultúra napja alkalmából A bor dicsérete címmel egyszemélyes színházi előadásra várják az érdeklődőket a művelődési házba. Ács Tamás színész zenés irodalmi időutazásra hívja hallgatóságát a bor és a borfogyasztás izgalmas világába.  

Székesfehérvár, 19 óra: Schwechtje Mihály: Az örökség – dráma egy részben az Örökség Csoport előadásában az Igézőben. „Nagyon mai, nagyon magyar!” – ígéri a társulat. 

 

 

Koncert

Hétfő (január 31.)

Székesfehérvár, 19 óra: Filharmónia-bérlet. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje a Vörösmarty Színházban. Szólót játszik Devich Gergely (cselló). Vezényel: Dobszay Péter. Műsoron: Brahms: Variációk egy Haydn-témára; Schumann: a-moll csellóverseny; Schubert: 9. „Nagy” C-dúr szimfónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!