Sok esemény vár

2022.01.21. 11:00

Kultúrjáró, nyolc fehérvári helyszínen

Az idei kultúra napi programajánlót elnézve bőségzavarunk támadhat: hová is menjünk a következő hétvégén? Sok igényes esemény lesz, és játszani is hívnak.

FMH, Bokros Judit

Kivételesen a Budenz-ház is megnyitja kapuit a hétvégén

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-archív

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint 199 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. 

E napra a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) több eseménnyel készül. Január 21–23-án kultúra napi fényfestést láthatnak a belvárosban járók: pénteken és szombaton 17.30–21.00, vasárnap 17.30–20.00 óráig „öltözik fénybe” a MéhKasAula közreműködésével a Városháza homlokzata. 

 

A Kisfaludi Művészkör hagyományos éves kiállítását rendhagyó finisszázzsal zárják pénteken 18 órától. A Kisfaludi Közösségi Házban ezen a napon még látható a tárlat, este pedig a Bástya Kamarakórus műsora mellett verseket is hallhat majd a közönség Csengey Márton, Marth Fruzsina és Sárközy István elő­adásában, és lesz vetített képes összeállítás is. 

Szombaton 10.00–18.00 óráig a Kultúrjáró címmel programot ajánlják az érdeklődőknek. Az intézmény a Fürdő sori épületébe, a Barátság moziba és a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyeire hívja a kultúra- és művészetkedvelő, játszani is szerető közönséget. A Kultúrjáró nyolc helyszínén a látogatók ingyenesen tekinthetik meg a kiállításokat. Mindenhol lesz kis program, és találnak majd versrészleteket a Himnuszból: aki az „állomásokat” végigjárva valamennyit összegyűjti, megfelelő sorrendbe állítja, és január 23-án, vasárnap délig beküldi a megfejtést a [email protected] e-mailcímre, az nyerhet is.

 

A program helyszínei a következők: a Csók István Képtár (itt szombaton 16 órakor Hámori Zsófia és Chikara Sugano, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei adnak fuvolakoncertet), a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény (szintén a zenekar muzsikusai, Kárász András és Valkó Béla játszanak csellón 15 órakor), az Országzászló téri gyűjtemény (itt 14 órától Varró János népzenész játszik a közönségnek), az Új Magyar Képtár (11 órától kortárs táncot láthatunk a Step and Style Studio táncosaival), a Hetedhét Játékmúzeum (Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház művésze várja meseolvasással az érdeklődőket 10.30 órakor). 

Kivételesen a Budenz-ház – Ybl Gyűjtemény is megnyitja kapuit: az ide betérők 17.00 órakor Harsányi Zsolt (fagott) és Dávid József (klarinét) kiskoncertjét hallhatják. 

A Barátság moziban 15.30 órakor Mátay Korina és Sneider-Zaj Ákos, a Szabad Színház mesemondói fogadják mesével az érkezőket, de 18 órától filmvetítés is lesz. Az SZKKK központi épületében, a Fürdő soron 18 órától Mits Marci szaxofonjátékát hallhatják az érdeklődők, és természetesen itt is megtekinthetik az aktuális kiállítást.

 

A Pelikán Galériában pénteken 18.00 órakor nyílik meg Kőnig Frigyes festőművész tárlata B-pictures 2020–2022 címmel. 

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szintén szombaton várja az érdeklődőket nyitott műhelyfoglalkozásaira, amelyeken 10.00–16.00 óráig lehet részt venni a Rác utcai Kézművesek Házában. 

A Vox Mirabilis Kamarakórus nyílt, ünnepi kóruspróbát tart pénteken 18.00–19.30 óráig az Almássy telepi Krisztus Király Plébánián. Örömmel látják a kórusműveket meghallgatni akarókat és az éneklőket is. 

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban pénteken 18.00 órától Ács Tamás színművész A bor dicsérete című zenés, verses műsorát hallgathatják meg. Illetve, virtuális plakátkiállítás is van a kultúra napja apropóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!