Ajánló

2022.01.14. 07:30

Ezek a programok várnak a hétvégén Fejér megyében!

Egy csokorba szedtük az előttünk álló hétvége programjait.

V. Varga József

20211115 évadzáró rendezvény, Katonai Emlékpark, katonai hagyományőrzők, KEMPP, Pákozd. A képen balról-jobbra: Somkutas Éva, Somkutas Róbert és Kiss Dávid őrmester (j1). Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Doni hősök

 

   Péntek (január 14.)

   Gárdony, 16 óra: Emléktűz a doni hősök tiszteletére a katolikus templom mögötti emlékműnél. Emlékbeszédet mond Erdei Péterné alpolgármester, imát mond Páli Balázs katolikus plébános és Karl Melinda református lelkipásztor.

 

   Vasárnap (január 16.)

   Enying, 10 óra: Doni megemlékezés a II. magyar hadsereg értelmetlen pusztulásáról a szentmise keretében a Nepomuki Szent János katolikus templomban. 11.30 óra: Megemlékezés a Hősök kertjében, a katolikus temetőben, beszédet mond Viplak Tibor polgármester és Iván Géza református lelkipásztor.

 

Kiállítás

 

   Péntek (január 14.)

   Székesfehérvár: Közelebb a 30-hoz – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Kiállítók: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág, Szula Gergely. A tárlat február 27-éig látogatható.   

   Székesfehérvár: Kiállítás Stockinger József ex libris gyűjteményéből a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Megtekinthető január 29-éig a könyvtár nyitvatartási idejében.   

   Székesfehérvár: Időutazás a Palotavárosban – Csicsman Attiláné képeslap-kiállítása a VMK olvasótermében. Megtekinthető január 29-éig az olvasóterem nyitvatartási idejében. A Palotaváros a megyeszékhely középkori eredetű történelmi városrésze. Nevét az magyarázza, hogy a Palotára menő út mellett alakult ki. A városrész különös mikrovilágként élte a mindennapjait a valódi város nyugati tőszomszédságában, ahol hajdanában jól megfértek egymás mellett iparosok, kereskedők, földművesek és a szerbek rácoknak keresztelt utódai. Ma ismert arculata 1979-től alakult ki a régi épületek túlnyomó többségének lebontásával és az akkor Lenin-lakótelepnek, ma Palotavárosnak nevezett negyed megépítésével. 

  Székesfehérvár: Egy európai magyar – Szabó Ákos festőművész életműkiállítása a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kiállítás fővédnöke: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A kiállítás január végéig látható.

   Székesfehérvár: Kovács Árpád festőművész kiállítás január 31-éig látogatható az Igézőben.

   Székesfehérvár: Dunajszky Gábor fotókiállítása a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Megtekinthető február 13-áig az intézmény nyitvatartási idejében. (Székesfehérvári Zsidó Hitközség, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Motívum Kulturális Egyesület.)

   Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

   Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusig láthatók a Városi Képtárban.

   Székesfehérvár-Kisfalud: A Kisfaludi Művészkör kiállítása január 21-éig megtekinthető a közösségi házban. Nyolc alkotó festményei, grafikái, festett bútorai.

   Tác-Gorsium: Fejér megye kincsei – Válogatás a Fejér megyei beruházások régészeti feltárásának legszebb leleteiből a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Parkjában. A kiállítás megtekinthető február 27-éig, hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között.

 

Rendezvény

 

   Péntek (január 14.)

   Székesfehérvár, 10–16 óra: Ismét megnyitja kapuit péntektől a látogatók előtt a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely. A következő hónapokban a téli rend lesz érvényes, mely szerint pénteki, szombati és vasárnapi napokon 10 és 16 óra között fogadják az érdeklődőket, a csoportoktól előzetes bejelentkezést kérnek. A kávézó és az ajándékbolt zárva tart, a létesítmény és a kiállítások azonban látogathatók. A park területén védettségi igazolványt nem kérnek, azonban 6 éves kor felett a védőmaszk használata kötelező. A KEMPP ünnepélyes évadnyitó eseményét március elején tartják majd a tervek szerint.

   Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

   Szombat (január 15.)

   Martonvásár, 10–13 óra: Farsangi játszóház a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. Ugrálóvár és gyerekkuckó, arcfestés, kézműves foglalkozás. A jelmezben érkezőket meglepetés várja!

   Vasárnap (január 16.)

   Székesfehérvár, 11 óra: Ellopták az aranyszőrűt – a Szabad Színház interaktív, élőzenés bábelőadása az Igézőben.

 

Koncert

 

   Péntek (január 14.)

   Gárdony, 18 óra: A Boka Boogie Band koncertje a Nemzedékek Házában. A koncert előtt rock & roll táncbemutató és tánctanítás a paksi Party Táncklub vezetőjével, Krausz Ádámmal. 

   Hétfő (január 17.)

   Székesfehérvár, 19 óra: Földöntúli történetek – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenye a Vörösmarty Színházban. Műsor: J. Haydn: 43. Esz-dúr, Merkúr szimfónia. Rautavaara: A horizont felé (2. csellóverseny), Mozart: C-dúr, 41. Jupiter szimfónia. Közreműködik: Rohmann Ditta (cselló), vezényel: Hamar Zsolt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!