Frissen Fejérből

2021.11.05. 15:30

Szabó Ákos festőművész kiállítása nyílik a Csók István Képtárban

Nagyszabású életműve számos jelentős múzeumban megtalálható Szabó Ákos festőművésznek, azonban munkásságának magyarországi átfogó bemutatására még nem került sor. Eddig… Szombaton, Fehérváron nyitják meg életmű-kiállítását.

V. Varga József

A kortárs európai és magyar képzőművészet kiemelkedő alkotója

Fotó: a múzeum

November 6-án, szombaton 17 órakor nyitják meg a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában Szabó Ákos Egy európai magyar című kiállítását. A képtár három nagyméretű termében a művész több mint száz alkotását vonultatják fel, az egészen korai munkáktól kezdve a fő műveken át a legutóbbi alkotásokig. Az életmű-kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap, Összművészeti Programok Kollégiuma kiemelten támogatja.

A kiállítás fővédnöke Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Köszöntőt mond Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere, Farkas Ádám szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója. Ünnepi beszédet mond L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos, a tárlatot megnyitja Tóth Norbert, a kiállítás kurátora.

A kortárs európai és magyar képzőművészet kiemelkedő alkotója
Fotó: a múzeum

Szabó Ákos 1936-ban született Budapesten. A Franciaországban élő magyar festőművész, grafikusművész nyolcvan éve a művészet bűvöletében él. 1960-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, mestere Bernáth Aurél volt. 1965-től Párizsban, 1995-től Normandiában él és alkot. A hatvanas évektől a szürnaturalisták meghatározó képviselője, a hetvenes évekre rendkívüli felkészültségű virtuóz tudású alkotóvá válik. A nyolcvanas évektől nagy jelentősége van a bibliai témáknak a munkáiban. A szakrális realizmus kiemelkedő alkotója. Remek portréfestő. Többalakos kompozícióinak gyakori témája a zene, a zenészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!