programajánló

2021.11.19. 07:30

Harci túra, Animóka és még koncertek is várnak a hétvégén Fejérben

Nem tudod még, merre indulj el a hétvégén? Segítünk!

V. Varga József

Fotó: FMH-Archív (PT)

Kiállítás

Péntek (november 19.)

Bicske, 10 óra: „Fénnyel járok benned…” – Ágh Gyula Mihály és Kelemen Beatrix kiállítása november 23-áig látható a Kultúrkúriában.

Bicske, 10 óra: Bicskei kavicsok – Polyánki Györgyike kavicsképei december 10-éig láthatók a Kultúrkúriában.

Székesfehérvár, 10 óra: 3 művész, 2 kiállítás, 1 házban. Becskei Andor és Nagy Dániel, valamint Körei Sándor szobrászművészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében (Fürdő sor 3.). A tárlat november 26-áig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: Élet-Érzés. Csitáry-Hock Tamás fotó- és könyvkiállítása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A kiállítás megtekinthető november végéig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár, 10 óra: Téli tárlat a Pelikán Galériában. Megtekinthető december 17-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között. (Szent István Király Múzeum, Székesfehérvári Művészek Társasága.)

Székesfehérvár, 10 óra: Egy európai magyar – Szabó Ákos festőművész életműkiállítása a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kiállítás fővédnöke: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A kiállítás 2022. január végéig látható.

Székesfehérvár, 10 óra: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető 2022. április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Szombat (november 20.)

Székesfehérvár, 11 óra: Trianon 100 Összetartozunk – vándorkiállítás a Jancsárkert Termelői és Biopiac parkolójában. Közreműködik: Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Balogh Gábor történész (Terror Háza Múzeum), valamint Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész. A tematikus egységekre bontott tárlat sok-sok forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatja be a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket. Száz év távlatából érdemes megállapítani, hogy a trauma ellenére páratlan teljesítmények tették Magyarországot a térség és Európa egyik legsikeresebb és legstabilabb államává. Az ingyenesen látogatható kiállítás december 3-ig marad a megyeszékhelyen.

Velence: A Velencei Helytörténeti Egyesület retró kiállítása november végéig látogatható a Meszleny-Wenckheim-kastélyban (Tópart utca 52.). Kedden és csütörtökön 9 és 18 óra között, a többi napokon előzetes bejelentkezés szerint ([email protected]).

Krisztus Király-napok

Székesfehérvár

Szombat, 9 órától: Krisztus Király-napok. Kézműves foglalkozás gyerekeknek az Almássy-telepi Krisztus Király-templom és Közösségi Házban. 17 óra: Gyertyás körmenet a Zsolt utcából a megszépült kereszthez. 18 óra: Hálaadó szentmise az alapító plébánosokért.

Vasárnap, 9 óra: Ünnepi szentmise, közreműködik a Vox Angelorum Gyermekkar. A Krisztus Király-díj átadása.

Harci túra

Csór

Szombat, 8.30 óra: Jubileumi, 20. harci túra – gyalogos tájékozódási túraverseny. Találkozás a sportcsarnok előtt. A táv: 15 kilométer, Csór környéke (Kelet-Bakony). Csapatok: 4 fős csapatok jelentkezése ajánlott (felnőtt, gyermek, vegyes). Állomások harci akadályokkal: íjászat, menedéképítés, drótakadály, kötélpálya, sziklamászás, sítalpazás, túlélési technikák, sebesültszállítás, sebkötözés, elsősegélynyújtás, légpuskalövészet, svédpálya, paint ball, air soft, baranta, navigációs tereptan, jelzés adás-vétel, „aknakeresés” (Csóri Csukások Természetjáró Egyesület).

Szabó Ákos tárlata a székesfehérvári Csók István Képtárban látható
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rendezvény

Péntek (november 19.)

Gárdony, 15–18 óra: Ünnepi készülődés a Nemzedékek Házában a Magyarországi Alkotóművészek közép- és nyugat-dunántúli Regionális Társasága népi iparművészeivel. Karácsonyfadísz festése bútorfestő motívumokkal, karácsonyfadíszek nemezből.

Gárdony, 18 óra: Vendégünk a 75 éves Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró, énekmondó. Házigazda: Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke. Helyszín: Nemzedékek Háza.

Székesfehérvár, 13–18 óra: Kézműves alkotónap a Kézművesek Házában (Rác utca 27.).

Székesfehérvár, 17.30 órától: Zumba fitnesz Zsuzsival minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Szombat (november 20.)

Székesfehérvár, 9–13 óra: Családi nap a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Adventi koszorú, horgolt angyalka és mécses. Mesés játékok. Okoskodó társasjáték Miliás Dórával és Bíró Olivérrel. Felfedezem a világot! – Kamarás Emese mozgásra és fantáziára épülő foglalkozása. Kötés és horgolás Botosné Kárász Brigittával. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a [email protected] címen.

Székesfehérvár, 10–16 óra: Asszonyműhely a Kézművesek Házában. Vezeti: Bodáné Fenyves Zsuzsanna.

Székesfehérvár, 10–16 óra: Csipkeverő műhely a Kézművesek Házában. Vezeti: Bálint Zsuzsa.

Székesfehérvár, 10–17 óra: Társasjáték-nap a Vörösmarty Mihály Széna téri Tagkönyvtárában. Kínálat: szókincsfejlesztő, stratégiai, logikai, művészeti, irodalmi és helytörténeti játékok (3 éves kortól).

Székesfehérvár, 11 óra: Mesélő épületdíszek. A sétán a múlt lenyomatait híven őrző épületdíszek mesélnek a megyeszékhely történelméről, kultúrájáról. Az egyedülálló cégérek titkos nyelven szólnak hozzánk. Vajon mit üzennek? Találkozás a Tourinform irodánál.

Székesfehérvár, 14 órától: A gyermekjogok világnapja. Az Egyesület a Fehérvári Nőkért programkavalkáddal várja a kicsiket és nagyokat a Fehérvári Civil Központban. Bajuszmesék. Jégvilág show. 16.30 óra: Az Iszkiri zenekar koncertje, majd bűvészelőadás. 19 óra: Segítség, megnősültem! Pindroch Csaba színművész önálló estje.

Vasárnap (november 21.)

Székesfehérvár, 11 óra: Kormos Kata – a Meseerdő Bábszínház bábelőadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 18 óra: Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott – a Szabad Színház előadása az Igézőben (hétfőn 19 órakor).

Székesfehérvár, 19 óra: Székely Csaba: Öröm és boldogság – a Prospero Színkör előadása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Miért hiányzik a megértésre való törekvés, a másik elfogadása olyan fájóan a világunkból? Székely Csaba néha mulatságos, néha komoly darabja ismét műsoron. Szereplők: Nagy Szabolcs, Alföldi Áron, Varjas Benjamin, Csille Ildikó, Tóth Tímea. Rendezte: Micskó Zoltán. Az előadás után kötetlen beszélgetés a színészekkel és a rendezővel.

Hétfő (november 22.)

Szabadbattyán, 16 óra: Fehérvár anno, 3. rész. Székesfehérvár szövegben és képben – Váczi Márk történész, néprajzkutató várostörténeti előadása a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban.

Animóka

Székesfehérvár

Szombat, 14.30 órától: Animóka – kreatív családi nap a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban (Fürdő sor). Az ingyenes eseményen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. 14.30–18 óra: Elképzelt világ, ez egy csoda! – animációsfilm-készítés az Animono Animációsfilm-készítő Műhellyel (mesevadászat, kreatív szorgoskodás, életre keltett papírfigurák). Az elkészült film november 22-étől lesz látható a közösségi és kulturális központ online felületein. 15.30–16 óra: Mesezenék a Corpus Rézfúvós Kvartett előadásában. 16.30–18.30 óra: Készítsünk hangot a filmekhez! (animációs zene- és zörejműhely, a foglalkozáshoz 30 percenként lehet csatlakozni). Egész nap: Négyszögletű Kerek Erdő – mesekiállítás, mesekvíz és játékok.

Koncert

Szombat (november 20.)

Sárbogárd, 20 óra: Radar (móóóbil) – Kétszer élni-turné 2021. P. Mobil-koncert a művelődési központban.

Székesfehérvár, 9–13 óra: Boogie forever – a Dr. Jazz Duó koncertje a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Zongorán játszik Tóth Gábor, dobol Bágyi Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!