programajánló

2021.11.05. 08:00

Múzeumok őszi fesztiválja és Márton-napi vigasságok is várnak november első hétvégéjén Fejérben

V. Varga József

Márton-napi vigasságok és Gerlice néptánctalálkozó szombaton 9 órától Cecén

Fotó: Tehetség Művészeti Iskola

Közéleti panteon

Péntek (november 5.)

Kápolnásnyék, 16 óra: A Fejér Megyei Közéleti Panteon újabb domborművének avatása a Halász-kastélynál. a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola programja. Raffay János szobrászművész Horváth János (Cece, 1921. november 7. – Budapest, 2019. november 25.) közgazdászt, országgyűlési képviselőt ábrázoló alkotását felavatja Kövér László, a Országgyűlés elnöke. Köszöntőt mond: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos és Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos. Az avatót követően lakossági fórumra várják az érdeklődőket a Halász Gedeon Eseményközpontba.

Kiállítás

Péntek (november 5.)

Székesfehérvár, 10 óra: „Ne keresse, ami nincs benne!” Kéri Mihály Munkácsy-díjas festőművész kiállítása még ma megtekinthető a Pelikán Galériában.

Székesfehérvár, 10 óra: 3 művész, 2 kiállítás, 1 házban. Becskei Andor és Nagy Dániel, valamint Körei Sándor szobrászművészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében (Fürdő sor 3.). A tárlat november 26-áig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Velence: A Velencei Helytörténeti Egyesület retró kiállítása november végéig látogatható a Meszleny-Wenckheim-kastélyban (Tópart utca 52.). Kedden és csütörtökön 9 és 18 óra között, a többi napokon előzetes bejelentkezés szerint ([email protected]).

Szombat (november 6.)

Székesfehérvárvár, 17 óra: Egy európai magyar – Szabó Ákos életműkiállítása a Szent István Múzeum Csók István Képtárában. A kiállítás fővédnöke: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Köszöntőt mond: Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Farkas Ádám szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója. Beszédet mond: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos. A kiállítást megnyitja: Tóth Norbert, a kiállítás kurátora. A kiállítás 2022. január végéig látható.

Márton-napi vigasságok és Gerlice néptánctalálkozó szombaton 9 órától Cecén
Fotó: Tehetség Művészeti Iskola

Rendezvény

Péntek (november 5.)

Gárdony, 18.30 óra: Csoóri Sándor-emlékest a Nemzedékek Háza (Gárdonyi Géza utca 1.) színháztermében. A Csoóri Sándor Társaság és a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ programja. Közreműködik: Berki Lilla népdalénekes, Varró János népzenész, Cserta Balázs jazz-zenész, Bakonyi István irodalomtörténész, a Csoóri Sándor Társaság elnöke.

Szombat (november 6.)

Cece, 9 órától: Márton-napi vigasságok és Gerlice-találkozó a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Tánckurzus. Népdalfonó. Aprók bálja. Táncház.

Mór, 20 órától: Márton-bál az Erzsébet téri Művelődési Házban. Zenél a Szomorer Jungs. Fellép az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyüttes. Információ a (22) 407-255-ös telefonszámon. A rendezvény kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

Székesfehérvár, 11 óra: Sírkerti séta a Szentháromság temetőben (Hosszú temető). Barangolj velünk Székesfehérvár legrégebbi temetőjének zegzugos ösvényein! Hagyd hogy megérintsenek a múlt árnyai, melyek a borostyánnal benőtt sírok között városunkról, s hajdani lakóiról mesélnek. Találkozás a temető kápolnájánál.

Székesfehérvár, 16 óra: Múzeumok őszi fesztiválja. Kapcsolódásaim megismerése – önismereti és önfejlesztő program a Városi Képtárban (Oskola utca 10.). További információ és bejelentkezés: 06-70-453-0548, [email protected]. A részvétel maszkviseléshez és védettségi igazolványhoz kötött. (A Szent István Király Múzeum programja.)

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Székesfehérvár, 19 óra: Harold Pinter: Az étellift. A Prospero Színkör előadása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében (Fürdő sor 3.). Ismét színpadon a 20. századi abszurd színház klasszikus darabja! Játékszerei vagyunk-e egy ismeretlen, őrült hatalomnak, vagy mi keveredünk örökös ellentmondásokba és húzunk falakat magunk köré? Előbb vagy utóbb mégiscsak egymás szemébe kell nézni, és elvégezni a melót. Szereplők: Marton Dávid és Czeller Péter. Rendezte: Micskó Zoltán. Az előadás a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon ezüstminősítést nyert, az előadás két szereplője alakításáért színészi díjat kapott.

Vasárnap (november 7.)

Martonvásár, 19 óra: A helység kalapácsa – a Tercina együttes előadása a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban (Emlékezés tere 2.). Közreműködnek: Györgyi Anna és Kálid Artúr színművészek. A Tercina együttes tagjai: Kállay Katalin (furulyák), Vitárius Piroska (hegedű), Győri István (romantikus gitár). Petőfi Sándor eposzparódiájának rövidített változata, mely egy kocsmai verekedés történetét dolgozza fel a klasszikus eposzok teljes kelléktárával. A műsorban elhangzó zene válogatás a 19. századi magyar romantika műfajából. (A hatályos országos és helyi járványügyi szabályok betartása mellett.)

Székesfehérvár, 11 óra: Kocsis Rozi: Farkasbarkas és Rókakoma – az Aranyszamár Bábszínház bábelőadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 16 óra: Múzeumok őszi fesztiválja. Kazay Endre-emléknap a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Kazay Endrére, az 1918-tól 1923-as haláláig Vértesacsán patikát vezető neves gyógyszerész, polihisztorra emlékezhetnek a résztvevők. Előadást tart Schneider Attila gyógyszerész, az Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér megyei elnöke, valamint Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa. A részvétel maszkviseléshez és védettségi igazolványhoz kötött.

A sport ritmusa

Szombat (november 6.)

Martonvásár, 10 órától: Kispályás foci a Horváth Ottó Sportközpontban. Martonvásár–Pákozd (U13). 12 óra: Martonvásár–MIE (U19). 14 óra: Martonvásár–Gyúró (öregfiú). Sportbál a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. Belépés 18.30 órától. Támogatói jegy. Asztalfoglalás: [email protected]. 19 óra: Moon River Acoustic (Frank Sinatra-slágerek és egyéb világslágerek). 20 óra: Vízijáték a főtéren (víz- és fényjáték először a településen). 20.30 óra: Hevesi Tamás zenés műsora. 21.15 óra: Bananas zenekar. 24 órától: Dj Jack Nenito. (A belépés a járványügyi és a beléptetési szabályzatok szerint korlátozott.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!