Frissen Fejérből

2021.10.22. 07:10

Ezeken a településeken emlékeznek meg 1956 hőseiről

V. Varga József

Megyeszerte emlékeznek az 1956-os forradalomra

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Október 22. (péntek)

Alcsútdoboz, 16 óra: Ünnepi megemlékezés a sportcsarnokban (közösségi színtér). A József Nádor Általános Iskola 6. osztályos diákjainak műsora. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője. Koszorúzás.

Cece, 9 óra: Megemlékezés és koszorúzás a művelődési háznál és a Szabadság téri kopjafánál. Közreműködnek az általános iskola 7. osztályos tanulói.

Csákberény, 18.30 óra: Megemlékezés a művelődési házban – az iskolások műsora. Utána koszorúzás a kopjafánál a katolikus templom udvarán.

Csákvár, 17 óra: Megemlékezés a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. Beszédet mond Illés Szabolcs polgármester.

Dég, 14 óra: Megemlékezés az általános iskola közösségi termében. Köszöntőt mond Gárdonyi Sándorné polgármester. A 8. osztályos diákok műsora. Koszorúzás az emlékműnél.

Előszállás, 18 óra: 1956 emlékére – műsoros délután a művelődési házban. Köszöntőt mond Farkas Imre polgármester. A 8. osztályosok előadása.

Enying, 15.45 óra: Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából. Koppány Attila állandó kiállításának megnyitója a művelődési ház színháztermében. 16 óra: Ünnepi beszédet mond Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, majd műsort adnak a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola diákjai. Ezt követően koszorúzás az 1956-os kopjafánál és Povl Bang-Jensen emlékkövénél.

Gárdony, 15.30 óra: A Művelődésügyért és a Gárdony Városáért kitüntető címek átadása a városházán. 17 óra: Koszorúzással egybekötött megemlékezés a Hősök parkjában. Beszédet mond Tóth István polgármester. Közreműködik a Kákics zenekar.

Iszkaszentgyörgy, 11 óra: Megemlékezés a Kossuth téren. Közreműködnek az általános iskola diákjai.

Jenő, 15.30 óra: Ünnepi megemlékezés az emlékparkban.

Lepsény, 17 óra: Megemlékezés és ünnepi műsor a művelődési házban. 17.45 óra: Koszorúzás az 1956-os kopjafánál.

Martonvásár, 18 óra: Emlékünnepség a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban. Beszédet mond Kizmus Lajos helytörténész. Puszták népe – a Forrás Néptáncegyüttes táncszínházi előadása.

Mezőfalva, 16 óra: Megemlékezés a Spar melletti parkban. Ünnepi műsor.

Mezőszentgyörgy, 17 óra: A forradalomra és a szabadságharcra emlékeznek a település emléktáblájánál az önkormányzati hivatal épületénél. Beszédet mond Lánginé Csiki Angéla polgármester. Koszorúzás.

Mór, 14.45 óra: Csendes főhajtás a forradalom móri helyszínén, a járási hivatal épületénél. 15 óra: Megemlékezés és koszorúzás az 1956-os emlékműnél a Millenniumi parkban. Beszédet mond Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Ünnepi műsor a Radnóti Miklós Általános Iskola diákjainak közreműködésével.

Óbarok, 18 óra: 1956. október 23. Megemlékezés a polgármesteri hivatal tanácskozó termében.

Pákozd, 12 óra: Megemlékezés a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen, a 10 éve állított 1956-os emlékpontnál. Közreműködik a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar. Beszédet mond Pintér Lajos 1956 aktív résztvevője. Székely Kornél grafikusművész 1956-os kiállításának megnyitója. Megemlékezés a nemrég elhunyt művészről. Beszédet mond vitéz Hajdú Szabolcs 1956 aktív résztvevője.

Sárbogárd, 18 óra: 65 éve történt… Megemlékezés a művelődési központban és a Hősök terén. Közreműködnek a Petőfi gimnázium diákjai, köszöntőt mond Sükösd Tamás polgármester.

Sárkeszi, 15 óra: Csendes főhajtásos koszorúzás az emlékparkban.

Sárszentmihály, 10.30 óra: Ünnepi megemlékezés. Koszorúzás a Hősök szobránál. 10.45 óra: Átvonulás katonai díszkísérettel a községháza udvarába. 11.15 óra: Óber Andrea polgármester beszéde. Közreműködnek: Krutzler Gergő látássérült tangóharmonikás, a Kaposvár Helyőrségi Zenekar, a Zichy Jenő Általános Iskola diákjai.

Szabadbattyán, 17 óra: Ünnepi megemlékezés és koszorúzás az 1956-os emlékműnél.

Székesfehérvár, 9 óra: Imádságos megemlékezés a Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében a székesegyház emlékkeresztjénél. Spányi Antal megyés püspök meghívására az ünnepség keretében együtt imádkoznak a történelmi egyházak helyi képviselői a forradalom és szabadságharc áldozataiért. A csendes, imádságos megemlékezésen részt vesznek Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői, és közös koszorút helyeznek el az áldozatok emlékére. Az ünnep szónoka Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezető igazgatója.

Úrhida, 11 óra: A szabadság napja. Ünnepi megemlékezés a közösségi ház nagytermében. A Géza Fejedelem Tagiskola diákjainak műsora. Koszorúzás az 1956-os emlékműnél.

Vértesacsa, 17 óra: Megemlékezés a közösségi házban.

Október 23. (szombat)

Aba, 9.30 óra: Emlékezzünk közösen 1956 hőseire! Megemlékezés és koszorúzás az emlékműnél. A gimnázium és az általános iskola diákjainak ünnepi műsora. Beszédet mond Bognár Károly katolikus plébános és Maruczán Attila református lelkipásztor.

Baracs, 11 óra: Megemlékezés a templomosi temetőben. Köszöntőt mond Várai Róbert polgármester. Koszorúzás Farkas István sírjánál.

Bicske, 8 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Fiatalok Házában. Beszédet mond Szarvas Szilveszter újságíró. A Szent László Általános Iskola diákjainak műsora. A Bicskéért Elismerő Oklevél átadása. Koszorúzás az Emlékezés Virágánál. Közreműködik a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar.

Csákvár, 19 óra: „Szép szerelmem, Magyarország” – Tolcsvay Béla énekmondó és Nemcsák Károly színművész ünnepi előadása a Floriana Könyvtár és Közösségi Házban.

Csór, 10 óra: Ünnepi megemlékezés a történelmi emlékparkban.

Csősz, 17 óra: Megemlékezés a szoborkertben. Koszorúzás és mécsesgyújtás.

Kisapostag, 10 óra: Megemlékezés és koszorúzás az 1956-os kopjafánál.

Nagyvenyim, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a közösségi házban. Beszédet mond Vargáné Kaiser Katalin polgármester. A zenés irodalmi műsor előadói: Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, valamint Udvarhelyi Boglárka és Ujvári Gergely operaénekesek.

Polgárdi, 17.45 óra: A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeznek. Találkozás a városházánál. 18 óra: Fáklyás felvonulás az ünnepség helyszínére. 18.15 óra: Megemlékezés az 1956-os emlékhelyen.

Ráckeresztúr, 11 óra: Megemlékezés a Hősök kertjében. Ünnepi beszédet mond Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Műsorral közreműködnek a Borászok Dalárda Egyesület tagjai és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai.

Székesfehérvár, 10 óra: Igazak – ünnepi előadás az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, a Városház téren. Az előadás hét fiatal sorsát kíséri végig a háború végétől a forradalom idejéig, a történetüket egy nyolcadik fiatal meséli el. Szereplők: fehérvári középiskolások és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület tagjai. Zenei vezető: Cserta Balázs. Koreográfus: Rovó Tamás. Írta és rendezte: Matuz János.

Székesfehérvár, 17 óra: Forradalmi koncertet ad a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István t termében. A fúvóshangversenyen Erkel Ferenc, Hidas Frigyes, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei csendülnek fel.

Velence, 10 óra: Emlékezzünk együtt az 1956-os forradalomra és szabadságharcra! Helyszín: a Hősök parkja. Ünnepi műsor. Beszédet mond Gerhard Ákos polgármester. A Velencéért Oklevelek átadása. Koszorúzás az 1956-os emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!