Ajánló

2021.09.07. 20:00

Programok, rendezvények Fejér megyében

Tudja meg, mi történik Fejér megyében – programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

Szeptember 16.

Családi életmód hétvége a Jancsárkertben

SZÉKESFEHÉRVÁR Második alkalommal várja az érdeklődőket a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fehérvári családi életmód hétvége elnevezésű rendezvényére. A szeptember 16–19. között zajló, ingyenes szabadtéri esemény sokféle, testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos bemutatót kínál a látogatóknak. A rendezvény csütörtökön kezdődik, ekkor tartja a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség átvételi napját a Jancsárkert parkolójában. Pénteken egészségtudatos és környezetbarát életmódra nevelő játékos foglalkoztató program várja az általános iskolás csoportokat. A foglalkozás mellett kisállat-simogató és játékos tudomány interaktív kiállítás is vár, szombaton is. A Jancsárkert szombati termelői és biopiaca reggel hat órától várja a vásárlókat. Szombaton 8.00–15.00 óra között részt vehetnek szűrővizsgálatokon, az Örömvilág Tudatosság Központ szakembereinek köszönhetően pedig megismerhetnek számos, testi-lelki egészséget szolgáló módszert – többféle masszázs- és jógaforma, stresszoldó, önismereti és személyiségfejlesztő tréning, személyre szóló tanácsadás, reiki, családállítás is szerepel a palettán, a módszereket ki is próbálhatják a helyszínen. Az almalékészítés folyamatát kísérhetik végig a kíváncsiak. Jelen lesz ezen a napon a Jancsárkertben a Zöldellő Egyesület hulladékmentes standja, ahol pólófonalat, pólószatyrokat, méhviaszos kendőt, öko tisztítószereket készíthetnek a látogatók. Ismét lesz póló-, zokni-, farmer- és könyvgyűjtés. A kalligráfia, a könyvkötészet és a papírfonás titkait is elleshetik az érdeklődők, a workshop mellett késztermékeket is lehet majd vásárolni, az Alba Könyvmentőknek köszönhetően kedvezményes könyvek között válogathatunk szombaton. A Jane Godall Intézet munkatársaival papírgyöngyöt lehet készíteni, és a használt mobiltelefonokat is begyűjtik. Megkóstolhatják a vendégek a Jancsárkert különleges kenyereit. A rendezvényen 9.00 órától Fazekas Egon magyar tekerőn, Tokodi Tünde ütőgardonon játszik. A vasárnap délelőtt az újrahasznosítás jegyében telik, még használható, de a saját háztartásban már feleslegessé vált ruhákkal, játékokkal, táskákkal, háztartási eszközökkel települnek ki a Jancsárkertbe, ahol jelképes áron lehet vásárolni- A piac belső csarnokában ez idő alatt ruhabörzét rendeznek, ahol felnőtt és gyermekruhát, könyveket, játékokat találnak az érdeklődők.

Szeptember 17.

Rácalmási tökfesztivál

RÁCALMÁS Szeptember 17–18–19-én rendezik meg Rácalmáson a XVII. Tökfesztivált. A rácalmási tökfesztivál egyediségét még növeli a különleges helyszín és a kiszolgálás. Pénteken délben az Óperenciás Bábszínház kezdi a programot. 19 órakor rajtol az Irigy Hónaljmirigy, majd 21.10 órai kezdettel a Fun Company zenekar műsorára utcabálon vehetnek részt a vendégek. Szombaton is az Óperenciás Bábszínház kezd a műsorával 10 órakor, majd délben a Dupla KáVé következik. A programok egymást követik, 19.30 órakor lép színpadra a Halott Pénz, a programot fél tízes kezdettel diszkó zárja. Vasárnap 11 órától a Lóca zenekar. Lesz Jó ebédhez szól a nóta, este pedig a Bagossy Brothers Company zárja a háromnapos tökfesztivál zenei programját. A színpadi programok mellett lesz az ízek utcája, a tökös ételek kóstolója, láthatunk majd a tökből készült piramist. Érdekes lehet a töksétány, a tökhintó, a töklámpás készítése. A Jankovich szalonban korabeli használati tárgyak bemutatóját láthatjuk, és lehetőség lesz arra, hogy a mára már letűnt korok ruháiban fotózkodhassanak az arra igényt tartók.

A harmincadik Török Bálint

ENYING Közeledik a 30. Enyingi Török Bálint Napok programsorozat. A szeptember 17-19. közötti rendezvény pénteken a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola udvarán egy koncerttel indul 14 órakor. Másnap, szombaton 9 és 13 óra között térzene lesz hallható ugyanott, közben tallérgyűjtő játékok tartatnak, és bográcsban készül az ebéd. Vasárnap 10.30-kor kezdődik az ünnepi istentisztelet.

Előadás az Igézőben

SZÉKESFEHÉRVÁR Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott: Nő… Gyerek. Lány. Feleség. Anya. Szerető... Mi irányitja a párkapcsolatainkat? Van olyan, hogy ok-okozat? Hogy mi miatt történik az, ami történik? Vagy ez csak illúzió? Háy János darabjában mélyre merülünk. Egy nő története ez, amin keresztül felfedezhetjük a nyers, kendőzetlen valóságot. A kérdés az, hogy van-e kiút? Pénteken 19 órától az Igézőben. 16 éven felülieknek!

Színházi előadás újra Sárosdon

SÁROSD A „ Köszönjük Magyarország!” program keretében szeptember 17-én pénteken 18:30-kor az „Éjjel az Orfeumban” című előadással várják a sárosdi lakosokat a Művelődési Házban. A rendezvény ingyenesen látogatható, kapunyitás 18:00-tól, helyek érkezési sorranben foglalhatóak majd el – adja hírül közösségi oldalán a Sárosdi Híradó.

Szeptember 18.

Fedezzük fel együtt Fehérvár kincseit!

SZÉKESFEHÉRVÁR A Kulturális Örökség Napjai ingyenes programjaival vár, ám a programok egy részére előzetes regisztráció szükséges. Minden évben slágerprogram a Városháza bejárása, szombaton két alkalommal lesz erre lehetőség, fél kettőkor és este hatkor a polgármester, Cser-Palkovics András és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető mesél az épületről.. A csillagos égbolt titkaival ismerkedhetnek azok, akik a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló programjára regisztrálnak: szombaton este szabad szemes és távcsöves bemutatók, vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőketl. Belvárosi sétákra hív a Tourinform: szombaton délután Szép szobrok városa címmel Székesfehérvár rég- és közelmúltjáról hallhatnak a látogatók; vasárnap délután reformkori sétát tehetnek a Pelikán udvartól a Vörösmarty Színházig. Indulás mindkét napon a Hiemer-ház elől. A Szent István Király Múzeum is készül az örökségnapokra. Épületlátogatást, valamint tárlatvezetést tartanak az Új Magyar Képtár 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményében szombaton, belvárosi sétát szerveznek vasárnap délelőtt, amelyen a Virágórától indulva. A Romkertben délután a Vigyázat, építési terület! című élő történelmi programban Balogh Bálint építőmester vezetésével járhatják körbe a Nemzeti Emlékhelyet a látogatók. Ez utóbbi eseményre és a sétára a [email protected] címen kell előzetesen regisztrálni. Három koncert is várja a zenekedvelőket. Szombaton este hat órakor a Nemzeti Emlékhelyen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének koncertjén George Philipp Telemann 4 hegedűs concertója hangzik el. Az evangélikus templomban fél nyolckor kezdődik Tóka Ágoston orgonaművész 700 év orgonamuzsikája című koncertje. Vasárnap a Szerb Ortodox templomban este fél hatkor a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjére várják a közönséget. A templom szombaton 10 és 18, vasárnap 10–16 óra között nyitott kapuval várja a látogatókat. A hétvégén a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában 10.00–17.00 óra között vezetett épületlátogatások indulnak. Nyitva lesz a Királykút Emlékház is, ahol szombaton délelőtt, vasárnap délután megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás. A Felsővárosi Alkotóházban pénteken is várják a látogatókat: 10–14 óráig gyermek kézműves foglalkozásokat szerveznek a Fehérvári Kézművesek Egyesületével. A rendezvénysorozathoz a Székesfehérvári Balett Színház is csatlakozik: szombaton délelőtt 10 órától a társulat nyílt próbát tart a Videoton Oktatási Központban.

Szeptember 19.

Előadás az Igézőben

SZÉKESFEHÉRVÁR 11:00 Szegény Tóbiás – A Szabad Színház interaktív, zenés bábelőadása. Szegény Tóbiás kalandjai, aki megmenti az elrabolt királylányt a gonosz ördögök karmaiból. Interaktív bábelőadás

Szeptember 22.

Temetői séta

SZÉKESFEHÉRVÁR Őszi temetői sétára hívja a Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület a város története iránt érdeklődőket. Szeptember 22-én, szerdán 16.30 órától a Palotai úti Hosszú-temetőben Poklosi Péter elnök tart rendhagyó történelemórát az ott nyugvó neves személyiségek síremlékeinek bemutatásával.

Mobilitási hét a biztonság és egészség jegyében

SZÉKESFEHÉRVÁR Sok programmal várják az érdeklődőket az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári eseményei szeptember 22–26. között: idén is megrendezik a Legmobilisabb osztály vetélkedőt, lesz minimotoros-futóbiciklis felvonulás a legkisebbeknek, a nagyobbaknak bringás uzsonna, Tanbringázás és nagy biciklis felvonulás a kerékpárosklubbal, a hét végén bemutatkozik a Zöld busz projekt a Sóstón, és megrendezik a Menő jövő – Elektromos járművek napját is. Az idei hét mottója: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. Az ovisok minimotoros-futóbiciklis felvonulását szeptember 22-én, szerdán rendezik a Gáz utca lezárt szakaszán, indulás 10.30 órakor. 11.00 órai kezdettel a Legmobilisabb osztály vetélkedővel készül a Salétrom utcában, a Németh László Általános Iskola előtti téren, ahol felső tagozatos osztályok mérik össze tudásukat, ügyességüket az öt állomásból álló pályán, ahol például a kerge bringákon kell bizonyítani, de lesz felnihajtó-verseny és KRESZ-teszt is. A legügyesebb osztály jutalma egy torta és egy közös mozizás lesz a Barátság moziban. A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvári Területi Szervezete több programmal is készül: szerdán 15 órakor a Bringás uzsonna keretében a szokott helyen, az Alba Plaza előtt vendégelik meg a biciklivel közlekedőket. Másnap, szeptember 23-án indul a Tanbringázás: az egyesület tapasztalt tagjai megtanítják a résztvevőknek a szabályos, biztonságos kerékpáros közlekedés alapjait, az érdeklődők elméleti és gyakorlati tudást is szerezhetnek a Hotel Magyar Király elől induló városi túra keretében. A Tanbringázásra lámpával felszerelt kerékpárral, gyülekező 16.30 órától. Idén lesz nagy biciklis felvonulás „Legzöldebb busz” elnevezéssel: indulás a Petőfi-parktól 15.00 órakor, a mintegy hét kilométeres közös tekerés érkezési pontja pedig a Sóstó lesz szeptember 25-én, szombaton délután. Szeptember 25–26-án a Sóstón bemutatkozik a Zöld Busz Mintaprojekt. Az elektromos járművek napját harmadik alkalommal rendezik meg a Várkörút-Rákóczi utca lezárt szakaszán. A szeptember 26-án, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen az érdeklődők előadásokat hallhatnak az elektromos közlekedéssel kapcsolatban. A kiállított elektromos járműveket ki is lehet majd próbálni. Az elektromos járművek napjához egy nyereményjáték is kapcsolódik, a több fordulóból álló játékban résztvevőknek többek között ki kell tölteniük egy tesztet az elektromos közlekedéssel kapcsolatban, válaszolniuk kell egy, az eseményhez kötődő kérdésre, meg kell találniuk a városban egy helyet. A játék utolsó fordulóját az Elektromos járművek napján, a helyszínen rendezik meg, ahol eldől, ki nyeri meg a fődíjat, egy elektromos rollert.

Szeptember 24.

„Quartettissimo” Vonósnégyes Fesztivál

FEHÉRVÁRCSURGÓ A fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban szeptember 24-25-26-án rendezik meg a 12. „Quartettissimo” Vonósnégyes Fesztivált.

Péntek: 15:30 A Magyar Hangszerész Szövetség kiállításának megnyitója, 20:00 Megnyitó koncert: Quatuor Mona (Franciaország).

Szombat: 11:00–13:00 Diákkoncert a kápolnában, 20:00 Koncert: Dissonance Quartet (Szlovénia).

Vasárnap: 9.00 Az egyik kvartett tagjai Fehérvárcsurgó mindhárom templomában játszanak. 9 óra: evangélikus, 10 óra: református, 11 óra: római katolikus, 17:00 Koncert: Quartetto Dulce in Corde (Olaszország).

Szeptember 25.

A festő tart tárlatvezetést

KÁPOLNÁSNYÉK Szegedi Csaba velencei kolorista festőművész tart tárlatvezetést szeptember 25-én a Halász-kastélyban, ahol még most is látható a Korok, Színek, Hangulatok című kiállítás. A művész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, szakavatott művészettörténeti szemléletmóddal vezeti végig a látogatókat a 19–20. századi magyar festészet remekeit is felvonultató tárlaton.

Honvédfesztivál az emlékparkban

PÁKOZD Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Honvédfesztivált a Pákozdi Katonai Emlékparkban szeptember 25-e és 29-e között. Az 1848-as pákozd–pátka–sukorói győztes csata tiszteletére rendezett fesztivál nyitónapján csatatéri sokadalom és a csata megelevenedése várható. Szeptember 28-án 17 órakor a haditanács 173. évfordulójára emlékeznek, szeptember 29-én a Szárazföldi Haderő Napját tartják megemlékezésekkel.

Állandó programok, kiállítások

Máté Bence kiállítása

SZÉKESFEHÉRVÁR Máté Bence természetfotós szabadtéri kiállítása szeptember végéig lesz látható a Városház téren. Esőhelyszín: Városháza, Díszterem.

Fotópályázat Máté Bencével

SZÉKESFEHÉRVÁR A Városház téri kiállításhoz kapcsolódóan közös fotópályázatot hirdet a Sóstó Látogatóközpont és Máté Bence természetfotós. A pályázóknak meg kell találniuk a téren kiállított fotókon azokat az állatfajokat, amelyek Sóstón is élnek, azokról fotót is kell készíteniük. Az alkotások beküldési határideje szeptember 20. A legjobb alkotások a Sóstó Látogatóközpont közösségi oldalára is kikerülnek, szeptember 23-án éjfélig gyűjthetnek like-okat a pályázók. Az eredményhirdetés szeptember 24-én lesz, az első három helyezett díjazásban részesül.

Soproni Kiss Sándor festőművész kiállítás

SZÉKESFEHÉRVÁR Soproni Kiss Sándor kiállítása tekinthető meg az Igézőben, -Székesfehérvár, Basa u.1. -szeptember 10-től szeptember 29-ig. Az ötletes cím egy remek kiállítást takar – A kávé illata, avagy mesék- látomások- utak.

Mór: A Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely egyik termében Mounier Noémi fotóit láthatják az érdeklődők. Az Életképek című fotókiállítás éppúgy szeptember 18-ig látogathtó az intézmény nyitvatartási idejében, mint Varga Bálint Tamás Egyetlen saját forma című tárlata, melyhez az alkotó a legszebb grafikáit válogatta össze.

Csákberény: Kulcs az ősökhöz – A csákberényi avar kori temető és a közösségi régészet. Kiállítás a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban (István utca 66.). Megtekinthető: október 31-éig.

Nádasdladány: A felújított Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Székesfehérvár, 10 óra: Kabáczy Szilárd fotóművész Fehérvár retró tárlata október közepéig látogatható a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén.

Székesfehérvár, 10.00: Anime – Pieskó Hanna és a Fehérvári Anime Team közös kiállítása a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Folyosógalériáján. Megtekinthető: szeptember 25-éig.

Kápolnásnyék: Korok – Színek – Hangulatok. Kiállítás a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből a Halász-kastélyban. A látogatók 25 korszakos magyar festőművész 41 alkotását tekinthetik meg. A kiállítás október 3-áig tekinthető meg.

Székesfehérvár: A Hétvezér Általános Iskola tanulóinak kiállítása a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény emeleti Diák–Deák Galériájában. Megtekinthető szeptember 26-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Magyarország 365 fotópályázat

A fenti című fotópályázat célja, hogy az alkotók lencséjén keresztül, egyedi látásmóddal mutassa be hazánk természeti és épített örökségét, az itt élők ünnepeit és mindennapjait, mindazt, amire büszkék lehetünk Magyarországon. A kezdeményezés lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra is, hogy alkotásait a nagyközönség előtt is megmutassa, népszerűsítse. Három kategóriában lehet pályázni: 1. természet és táj, 2. épített és tárgyi örökség, 3. életképek. A pályaműveket egy online regisztrációt követően elektronikus úton lehet feltölteni a fotopalyazat. magyarorszag.hu oldalra. Beadási határidő: 2021. október 18. 24.00

Futás

SZÉKESFEHÉRVÁR A Székesfehérvári Futók Köre díjmentes foglalkozást indít a Királyok Parkjától, december 30-ig, a csütörtöki napokon 17 és 19 óra között. A Honvéd Szondi György SE Tömegsport szakosztálya szakmai vezetésével. Szakmai felelős: Kékesi Mihály 06/30/ 459-1917. Öltözet: Kényelmes sportruházat, időjárásnak megfelelő réteges öltözködés, futócipő, övtáska és fél liter víz! A járványhelyzet erősödése vagy viharos, esős időjárás esetén a foglalkozás elmarad.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget