Frissen Fejérből

2021.09.24. 07:10

Csíkvarsai csettegők – Megtartják Csákváron a Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozót

Tavaly elmaradt, idén viszont egyidejűleg megtartják a 21. és a 22. Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozót a Csíkvarsai réten.

Borsányi Bea

Bejáratott programelemek és újdonságok is várhatók

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tradicionális találkozón egész nap fogathajtással, lovasversenyekkel, gulyás- és csikósbemutatókkal, magyar és külföldi pásztorkutya fajták szépségversenyével, főzőversennyel, gyermekprogramokkal, különleges ételekkel, zenei fellépőkkel és más kulturális programokkal, valamint kifejezetten minőségi kézműves áruk vásárával várják a Csákvárra látogatókat.

Bejáratott programelemek és újdonságok is várhatók
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szokásos bál ugyan az idén elmarad, viszont újdonság lesz a programok sorában az első alkalommal megrendezendő Natúrparki csettegő találkozó. – A csettegők a korábbi igavonó állatok erejét váltották fel, de mára már ezek is múltidővé váltak. Sok közülük a vastelepeken, majd a vasműben végezte, de ahogy az már lenni szokott, akadtak lelkes – az állatokhoz kevésbé, de a forgó-morgó olajos kütyükhöz sokkal jobban értő – emberek, akik gyűjteni kezdték őket. Az ötlet a gyűjtemények meghívására már régebben megszületett, ám tavaly nem tudtuk megtartani a találkozót. Idén azonban itt lesznek és szerintem sokakat érdekel is a program ezen része. Nem titok, hogy ebből is szeretnénk hagyományt teremteni – mondta Viszló Levente, a program főszervezője.

S hogy mi a „csettegő”? Tréfásan azokat a mezőgazdasági kabriónak is nevezett, általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárműveket jelenti, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak, használtak a gazdaságukban. Csettegő hangot adnak menet közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!