Frissen Fejérből

2021.09.16. 13:00

A felújítás alatt álló fehérvári bazilika is megnézhető

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az épített örökség szépségeire fogékony kíváncsiakat.

FMH

Szabados György elmondta: az egykori bazilika romjai ma is szolgálják a tudományt

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

A szeptember 18–19-én zajló programsorozat Fehérváron sok érdekességet kínál: lesz körséta a Városházán, előadások és bemutatók a csillagvizsgálóban, vezetett túra a megyei levéltárban, épületbejárás a felújítás alatt álló Szent István-székesegyházban, séták a belvárosban, koncertek, nyílt balettpróba, kézműves-foglalkozás is. A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen látogathatók.

Amint az önkormányzati kommunikációs központ hírül adta, a programok egy részére előzetes regisztráció szükséges, például előre kell jelentkezni a felújítás alatt álló Szent István-székesegyház meglátogatására is, ahol szakemberektől hallhatnak a munka jelenlegi állásáról, és láthatják a már megszépült részeket. Regisztráció: [email protected].

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában 10 és 17 óra között vezetett épületlátogatások indulnak, a pincétől a padlásig bejárható lesz a ház. Nyitva lesz a Királykút Emlékház is, ahol szombaton délelőtt, vasárnap pedig délután megtekinthető a Felsőváros történetét, emlékeit bemutató állandó kiállítás.

Szombaton a Nemzeti Emlékhelyen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az evangélikus templomban Tóka Ágoston orgonaművész koncertezik, vasárnap a szerb ortodox templomban este fél hatkor a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!