ajánló

2021.05.21. 07:30

Ezek a programok várnak a pünkösdi hétvégén Fejér megyében

V. Varga József

Forrás: Shutterstock

Virágos pünkösd

Péntek–hétfő (május 21–24.)

Székesfehérvár: Fehérvári virágos pünkösd! A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében megvalósuló hagyományos eseményen a Budai 66. Virág-Ajándék, a Hortenzia Virágszalon, az Oázis Virágbolt, a Syl de Fleur Virág-Ajándék, a Tűzvirág Virág-Ajándék Üzlet és a Virágvár Virágüzlet munkatársai dolgoznak majd a kijelölt helyszíneken, hogy megálmodják az ünnepi virágdíszeket. Munkájuk eredményét a Liszt Ferenc utcában két helyen, a Lépcső utcánál és Kati néni szobránál, valamint a Városház téren, a városháza előtti kőemelvényen és az Országalmánál láthatják majd az ünnepi napokon az arra sétálók. A legszebb alkotásra a Székesfehérvár applikáció segítségével lehet szavazni péntek 15 órától hétfő 15 óráig.

Ha kirándulós programot tervez a család a pünkösdi hosszú hétvégére, érdemes a belváros felé venni az irányt. A virágdíszbe öltözött utcákat két különleges városvezető kiadvány segítségével barangolhatják be. Turbóval, a szürke macskával nyomába eredhetnek az „elgurult” Országalmának, illetve Marival, a cselédlánnyal a napi bevásárlólistán szereplő dolgokat teljesítve kideríthetik, hol állt régen a Gyarmati Áruk Boltja, Smohay kalaposmester üzlete, és azt is kideríthetik, kik jártak táncolni a Rózsáskerti vendéglőbe. A két városvezető kiadvány (Elvarázsolt városlakók; A cselédlány egy napja) a Papírforma közösségi oldalán található: varosiseta.myportfolio.com/.

Kiállítás

Péntek (május 21.)

Agárd, 15 óra: Békakoncert – tematikus kiállítás a Csupor Játékgyűjteményből a Gárdonyi Géza Emlékház foglalkoztató termében (megnyitó).

Csákberény, 13 óra: Kulcs az ősökhöz – A csákberényi avar kori temető és a közösségi régészet. Kiállítás-megnyitó a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban (István utca 66.). A vendégeket Vécsei László polgármester és Törő Gábor országgyűlési képviselő köszönti. A kiállítást Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója nyitja meg, illetve Szücsi Frigyes régész, a kiállítás kurátora mutatja be. Zártkörű, sajtónyilvános rendezvény. A kiállítás október 31-éig tekinthető meg.

Székesfehérvár: Újra vár a Bory-vár! A vár hétköznap 10 és 15 óra, hétvégén 9 és 17 óra között látogatható. Belépni a védettségi igazolvány bemutatásával lehet, 18 éven aluliak védett felnőtt kíséretében jöhetnek a várba.

Rendezvény

Szombat (május 22.)

Agárd, 9–13 óra: A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ az agárdi Almárium bisztró, termelői piac és kultúrparkban! A bisztró teraszán Horváth Márk (gitár) és zenész barátaival, a ligetben az Aranyszamár Bábszínház Kultúr szamár projektjével, a vásárban az M-Art népi iparművészeivel találkozhatnak az érdeklődők.

Vasárnap (május 23.)

Dinnyés, 10 óra: Pünkösdi király (királyné) választás a Dinnyési parasztudvarban. Ügyességi verseny kicsiknek és nagyoknak, több korcsoportban. A vetélkedőket 10.30 és 12 óra, valamint 16 és 17.30 óra között rendezik meg. Az udvarban továbbá MTZ-traktor-élményvezetés, játékos meseösvény, lovaglás, állatsimogató és baromfietetés. A vetélkedő után délelőtt és délután omnibuszos falutúra és lovaskocsikázás. A paraszt­udvar pünkösdre egy nyereményjátékot is meghirdetett.

Hétfő (május 24.)

Bakonykúti, 9.15 óra: Gyűjtéssel egybekötött gyógynövénytúra Lencsés Rita gyógynövényszakértővel. A kirándulóknak lehetőségük nyílik galagonyavirágot, pásztortáskát, gémorrfüvet, csalánt, tyúkhúrt, galajféléket, gyermekláncfüvet, lándzsás útifüvet, kakukkfüvet, pemetefüvet és lómentát gyűjteni, illetve a gyógynövényszakértő praktikus tanácsokat ad felhasználásukra és tárolásukra is. Találkozás a játszótér és a közösségi ház előtt. Aki nem autóval érkezik, a Székesfehérvárról 8.40 órakor induló busszal közelítheti meg a helyet. A túra körülbelül 13 óráig tart, eső esetén elmarad.

Mór, 17 óra: A Szent Orbán-kápolna búcsúja Mór- Kecskehegyen, a Móri Borvidék Hegyközség rendezvénye. A búcsúi szentmisét Ambrózy Tamás plébános mutatja be. Imádkozzunk együtt a jó szőlőtermésért és az áldásos esőért!

Székesfehérvár, 18 óra: A Fejér Megyei Szabadidő Szövetség ingyenes, körülbelül 1 órás nordic walking foglalkozása az Öreghegyi Közösségi Ház környékén. A gyalogláshoz botokat az instruktorokat biztosítanak. Gyülekezés a közösségi ház főbejárata előtt az indulási idő előtt 10 perccel.

Koncert

Vasárnap (május 23.)

Fehérvárcsurgó, 15 óra: Zenélő kastélypark a Károlyi-kastély parkjában. A zenés séta a fehérvárcsurgói kastélytól indul, hossza mintegy két kilométer. A Károlyi József Alapítvány és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös programján az ötvenhektáros park területén a zenekar több kamaraegyüttese rejtőzik el a fák, bokrok tövében: a muzsikusok Mozart, Beethoven, Kuhlau és Piazzolla műveit játsszák a séta résztvevőinek. A sétát követően a jelen lévők süteményeket, italokat fogyaszthatnak a kastély teraszán. A zenés séták ingyenesek, jelentkezni az [email protected] címen lehet. A látogatókat sportos öltözetben várják a helyszínre, ahol természetesen be kell tartani a járvány­ügyi szabályokat.

Hétfő (május 24.)

Premier – Zselenszky: Szt. Anna réti templomavató mise, nyitány. Zselenszky Tamás első komolyzenei műve nyitányának bemutató videója pünkösdhétfőn 19 órakor élesedik az előadóművész közösségi videócsatornáján (elérhetőség " target="_blank" rel="noopener noreferrer">itt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!