járőrverseny, Csatatéri sokadalom, haditanács és koszorúzás

2020.09.25. 07:15

Honvédfesztivál: a szabadságharc hősei előtt tisztelegnek

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Honvédfesztivált a pákozdi csata tiszteletére az emlékparkban.

FMH, V. Varga József

A világháborús egyenruhákról és felszerelésekről is tartanak előadást, bemutatót a KEMPP-ben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amint Törzsök Erzsébettől, a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettesétől megtudtuk: a fesztivál országos honvédelmi járőrversennyel veszi kezdetét pénteken 9 órakor a pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen. Szombaton 10 órától a magyar műszaki kontingens megalapításának 25. évfordulója alkalmából gyűlnek össze az egykori bajtársak.

A magyar hadtörténelem különböző korszakait mutatják be vasárnap 10 és 17 óra között. A katonai hagyományőrzők közül az I. András Király Lovagrend tagjai különböző vívástechnikákkal ismertetik meg az érdeklődőket, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje gyalogos harci bemutatót tart a középkori harcmodorról. Déltől a Budai 2. Honvédzászlóalj a honvéd gyalogság életébe ad betekintést, majd a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület előadása és bemutatója következik az első világháború egyenruháiról és felszereléséről. Napközben a Fehérvári Huszárok Egyesülete huszártörténeti előadással, a huszár öltözetének, fegyverzetének bemutatásával, az 1848–1849-es szabadságharc alaki mozdulatainak bemutatójával, a legendás „hatvágással” készül. Bemutatják az első világháborús katonaéletet a lövészárokban, a világháborúk tüzéreit, az első és a második világháború haditechnikai eszközeit, a néphadsereg fegyverzetét, járműveit. Lehetőség nyílik lézer céllövésre és a raptor harcjátékra.

A világháborús egyenruhákról és felszerelésekről is tartanak előadást, bemutatót a KEMPP-ben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az 1848. szeptember 28-ai haditanács 172. évfordulójára szeptember 28-án, hétfőn 17 órakor emlékeznek a sukorói református templom előtti téren, és ökumenikus ima is elhangzik a szabadságharc hőseiért. Beszédet mond Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke.

A pákozdi csata 172. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartanak szeptember 29-én, kedden 10 órától a Katonai emlékparkban. Gyuricza Béla vezérezredes, az emlékpark megálmodójának húsz éve állított emléktábláját Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldja meg. Beszédet mond Simicskó István országgyűlési képviselő és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének negyedszázados történetét Karsai Béla elnök foglalja össze. Az ünnepségen közreműködik Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó, a Military Girls duó, Csengey Márton szava­lattal, valamint a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar Ruff Tamás őrnagy vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!