szponzorált tartalom

2020.08.05. 16:19

Újabb kamatcsökkentés az MNB-től, nézzük át a részleteket

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ami 15 bázispontos csökkentést jelentett.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A kamatfolyosó nem változott.

A tanács korábbi ülésén ugyancsak csökkentésről döntött, akkor 15 bázisponttal, 0,75 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. A jegybanki alapkamat 2016 év eleje óta volt 0,90 százalékos.

Ami a fogadtatást illeti, az első csökkentés váratlannak volt mondható, a mostani enyhítésre azonban számítani lehetett, mert az MNB-énél korábban beszéltek arról, hogy ilyen döntés következhet.

Ugyanakkor az MNB azt is tisztázta, hogy nem szeretne tovább menni, a szakemberek véleménye szerint ez a csökkentés elég arra, hogy támogassa a koronavírus-járvány okozta rosszabb gazdasági helyzetből való kilábalást. A cél éppen ez volt, a döntéssel a pénzügyi stabilitást szerette volna erősíteni a jegybank.

Az MNB-nél kinyilvánították, hogy elkötelezettek a gazdasági kilábalás és az árstabilitás fenntartása mellett. Arra számítanak, hogy az év második felében már érződnek a járványhelyzet utáni gazdasági fellendülés jelei. Ennek egyik kulcsa, hogy a kormányzati beruházások működnek, és az MNB programjai is hatékonyan segítik a folyamatot. A cél, hogy megfelelő mennyiségű új forrás jusson el a magyar gazdaságba.

A jegybanki alapkamat hazánkban azt a referencia kamatlábat jelenti, amelyet az MNB fizet a kereskedelmi bankoknak a nála elhelyezett (kéthetes lejáratú) kötvények után. A jegybanki alapkamatot hazánkban a monetáris tanács határozza meg.

A jegybanki alapkamat egy adott ország olyan irányadó kamatát jelenti, amellyel a jegybank bizonyos szempontok szerint képes szabályozni a gazdaságot. A jegybankok elsősorban az árstabilitás elérésére, valamint a kiegyensúlyozott, megfelelő gazdasági helyzet elősegítése érdekében használhatja az alapkamat emelését, illetve csökkentését.

Ha csökkentés van, általánosságban elmondható, hogy a pénz a gazdaságba áramlik. Emellett olcsóbban lehet hitelhez jutni, elsősorban a vállalatoknak, amelyek így profitot növelhetnek. A jegybanki alapkamat csökkentése emellett kedvezményesebb lakossági hiteleket is eredményezhet, elsősorban a változó kamatozású, rövid kamatperiódusú lakáshitelek piacán jelenthet változást. A legújabb hiteltermékeket megtekintheti a banknavigator.hu oldalon, ahol könnyedén összehasonlíthatja a kereskedelmi bankok ajánlatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában