Szponzorált tartalom

2019.07.05. 12:06

Te leülsz a pároddal pénzügyi témákról beszélni? (hirdetés)

Amikor a háztartás anyagi ügyeiről van szó, mint például a hitelfelvételről – amihez nem ritkán két ember összeadott jövedelme kell, mint hitel alap -, döntő, hogy meg tudjuk-e az ügyeinket egymással beszélni.

A közös hitelhez kell az egyetértés

Egy eltitkolt bankszámla lehet akkora törés a kapcsolatban, mint egy váratlanul felbukkanó harmadik fél. A pénzügyi őszinteség nagyon fontos, és akkor stabil egy párkapcsolat, ha eljut idáig.

Vannak olyan ügyletek, amelyekhez az együttműködés alapvető, méghozzá a teljes folyamaton keresztül. A komoly döntések, mint a ház vétel és az ehhez az esetek nagy részében szükséges lakáshitel ezek közé tartozik.

Egyre szigorúbban állapítja meg az állam az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlátot. Ma már a jövedelmet kevésbé lehet megterhelni törlesztőrészlet fizetéssel, mint korábban. A kivételek közé, amelyeknél nem változnak a feltételek, a végig fix hitelek és a nagyon magas bevételek tartoznak, melyeknek még mindig sok bizalmat szavaznak a hitelnyújtók.

Teljesen mások lesznek a vállalható törlesztők

Érdemes megnézni, milyen feltételekkel igényelhetünk hitelt idén júliustól, mivel ugyanakkora összeghez több jövedelem kell majd, mind személyi kölcsön, mind jelzáloghitel esetén.

A megfelelően magas jövedelemszintet úgy is előállíthatjuk, ha ketten vesszük fel a kölcsönt, és így összeadódnak a havi fixeink.

Ám a sikeres közös hitel felvételhez a már említett egy célra irányuló elhatározás és ‘összedolgozás’ szükséges – nem is beszélve a törlesztésről, vagy éppen egy ház felépítéséről.

Inkább kicsit csalunk, csak ne legyen konfliktus

Egy felmérés szerint csak a párok 9 százaléka szokott rendszeres időközönként leülni beszélgetni kimondottan az anyagiakról.

Hogy miért hanyagoljuk ezt a kérdést, vagy merül fel csak a piros lámpánál a volán mellett ülve?

Mert azokat a dolgokat, amelyekben nem értünk egyet, amit negatívan értékelünk, szívesebben söpörjük a szőnyeg alá. A többség inkább gyűjtöget egy privát számlán, vagy titkolja el mondjuk az év végi bónuszt, az egyszeri különjövedelmet, hogy ‘sütögethesse a pecsenyéjét’ függetlenedve attól, hogy a másik túl zsugori / túl herdáló.

Megéri őszintének lenni

A legjobb, ha egyszer leülünk, és minden ilyen témát megbeszélünk, és megegyezünk. Amint új alapokra helyeztük a pénzügyeket, a korábbiakat ne hozzuk fel többé. A legfontosabb a kommunikáció, és a törekvés a másik megértésére.

Vannak persze nehezen kezelhető problémák, mint amilyen a szerencsejáték függőség, ami akár el is söpörheti a család vagyonát.

Ezeket nem lehet egyik napról a másikra helyre tenni.

De a harmonikus együttéléshez a másikkal való megegyezés szükséges – ami nem azonos a másik fél megváltoztatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában